Pădurea în starea de urgență

Date:

În starea de urgență, pădurea a crescut și a primit un plus de protecție. Campania „O pădure cât o țară”, cea mai mare campanie de împăduriri de la noi, începută în primăvară și continuată în toamnă, va lăsa în urmă 2.500 de păduri ridicate de la zero și 7.000 de păduri completate.

18 milioane de puieți plantați de Romsilva

Pe durata stării de urgență, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat peste 13,4 milioane de puieți forestieri. În toată campania de împăduriri de primăvară, în fondul forestier administrat de Romsilva au fost plantați peste 18,1 milioane de puieți. De asemenea, au fost regenerate 6.186 ha fond forestier: 3.857 ha, regenerări naturale, 2.329 ha, regenerări artificiale, prin împăduriri. Perdelele forestiere au crescut cu 17 ha. Plantațiile calamitate au fost refăcute pe 172 ha și completate pe 1.264 ha. În fondul forestier aflat în alte forme de proprietate administrat de Romsilva s-au făcut lucrări de regenerare pe 624 ha. 
Pentru tot anul, Romsilva are în program regenerarea a 12.531 ha: 8.073 ha, regenerări naturale, 4.458 ha, regenerări artificiale. Este prevăzută plantarea a peste 28 milioane de puieți forestieri. Investiția se ridică la 199,2 milioane lei.
În ultimii șapte ani, Romsilva a regenerat 111.554 ha fond forestier de stat și a plantat peste 200 milioane de puieți forestieri.

SUMAL 2.0 vede tot ce mișcă în pădure

– A început să funcționeze SUMAL – Sistemul Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase. I se poate spune SUMAL 2.0 pentru că a renăscut. Cum anume, explică ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe:Când am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL 2.0 era doar un plan bun pentru stoparea tăierilor ilegale, dar care a fost întârziat sistematic și nejustificat de fosta guvernare.
Iată că planul este deja în acțiune. Am început să-i testăm toate funcțiile, esențiale pentru a scăpa odată pentru totdeauna de tăierile ilegale din pădurile României, pentru că digitalizarea supravegherii pădurilor ne dă posibilitatea să vedem în timp real orice mișcare din pădure.

Concret?

– Cu noul SUMAL 2.0 putem urmări prin coordonate GPS orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume. Cu aceste funcții și cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autoritățile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Acei agenți economici și acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată și mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, se vor elimina o sumedenie de registre, rapoarte și hărți cerute de lege, multe dintre ele redundante. Estimăm că noile soluții vor reduce birocrația și timpul consumat ineficient cu cel puțin 50% față de situația de astăzi.

Ar fi fost mai eficient dacă se confiscau camioanele

Peste 2.500 de inspectori ai gărzilor forestiere, ocoalelor și direcțiilor silvice au făcut parte din filtrele de verificare de pe drumuri, împreună cu poliția, jandarmeria și armata. O analiză concentrată la perioada 4-26 aprilie arată că au verificat peste 3.600 de transporturi de lemn.
„Așa cum am bănuit, au existat și unii care au încercat să profite de pe urma stării de urgență”, spune ministrul Costel Alexe și oferă un bilanț: „Volumul total de lemn transportat ilegal ajunge la aproape 1.000 mc. Pentru aceste fapte, inspectorii au aplicat 150 de sancțiuni în valoare de 415.000 lei. Adică vorbim despre 150 de transporturi ilegale de lemn descoperite de inspectori, în perioada analizată”. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate în județele Suceava (24), Dâmbovița și Timiș (câte 11), Prahova (10). „Cred că ar fi fost mult mai eficient ca pe lângă suma de 415.000 de lei, contravalorea amenzilor, să fi avut și 150 de camioane confiscate”, consideră ministrul și adaugă o propunere de perspectivă:
„Să găsim o formulă juridică care să nu mai fie invalidată de CCR”.

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
©Foto MMAP

Lupta mea cu hoții, cu cei care taie ilegal pădurea, nu se oprește. Suntem la un pas de operaționalizarea și implementarea noului SUMAL la nivelul întregii țări. După ce vom finaliza acest proces, voi putea spune cu conștiința împăcată că am lăsat în urma mea la minister un instrument atât de puternic, încât nu va mai putea fi ocolit de niciun hoț de lemn din România. Abia de acum statul va fi echipat pe măsura unei lupte de la egal la egal cu hoții de lemn care ne jefuiesc de 30 de ani.

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Tăierile din pădurile statului, în scădere față de anul trecut

Tot în timpul stării de urgență, angajații Romsilva au efectuat 2.720 de controale de fond sau parțiale în fondul forestier administrat. Cu totul, în primul trimestru al anului, Romsilva a făcut 6.180 de controale de fond și parțiale. În urma controalelor, în fondul forestier proprietatea publică a statului au fost constatate tăieri ilegale cu un volum cumulat de 6.538 mc, în scădere cu 9,32% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane ha păduri aflate în proprietatea publică a statului * 80% au certificarea managementului forestier la nivel internațional * Romsilva asigură servicii silvice pe bază de contract pentru circa 1 milion ha păduri aflate în alte forme de proprietate.

Foto Romsilva, MMAP

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Noile reglementări UE pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, tema centrală a Forumului România Eficientă 2024

Creșterea performanței energetice a clădirilor, responsabile pentru 40% din...

Lavazza – cifră de afaceri de peste 3 miliarde de de euro în 2023

Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare...