Romsilva – 5,5 milioane de puieți pentru renașterea pădurii

Date:

În campania de împăduriri din toamna acestui an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva folosește aproximativ 5,5 milioane de puieți, din producție proprie. Sunt regenerate natural 1.471 hectare și artificial 1.985 hectare, în total rezultând o suprafață de 3.456 hectare, acțiune pentru care sunt investiți peste 30 milioane lei. De asemenea, se fac lucrări de completări curente pe 211 hectare și lucrări de refacere pe 258 hectare. Cele mai întinse suprafețe împădurite în campania de toamnă sunt în județele Tulcea – 712 hectare, Dolj – 231 hectare, Brăila – 176 hectare, Ialomița – 172 hectare, Călărași – 145 hectare, Constanța – 125 hectare. Cele mai folosite sunt speciile cvercinee, plop euramerican, plop alb, salcie, salcâm. Romsilva susține și plantări inițiate de persoane fizice și organizații neguvernamentale.

O secvență din campania de toamnă s-a derulat la Direcția Silvică Giurgiu, Ocolul Silvic Ghimpați, pe șantierul de împăduriri Albele – Unitatea de Producție VII Albele-Manafu. Pe 1,53 hectare s-au plantat gârniță, cer, măr pădureț, păr pădureț. O suprafață neînsemnată? Ing. Viorel Mitroi, directorul DS Giurgiu, aduce contraargumente: „Chiar dacă pare un șantier mic, el arată preocuparea silvicultorilor pentru regenerarea tuturor suprafețelor de pe care se extrage masă lemnoasă. Noi, aici, nu avem suprafețe mari de pe care să facem astfel de extrageri, dar, oricum, totul trebuie refăcut. Cu lucrarea aceasta, închidem împădurirea sută la sută pe raza Ocolului Silvic Ghimpați. Totodată, asigurăm o bandă de protecție pentru vânat, adică o fâșie de pădure ca adăpost”. Directorul silvicultorilor din Giurgiu ne oferă și o lecție ad-hoc despre valoarea pădurii de câmpie: „pădurile de câmpie sunt mai mici decât cele de la munte, însă importanța ecologică și silviculturală a lor este mult mai mare, deoarece sunt supuse unui proces mai accentuat de uscare, de îmbătrânire, iar noi înlocuim arboretele mature cu arborete tinere, bazate pe speciile stejar pedunculat sau, în cazul de față, gârniță, specii de foarte mare valoare economică și ecologică”. Venind vorba despre înlocuiri de arbori, ing. Viorel Mitroi se arată contrariat și insistă asupra a ceea ce lumea știe prea puțin din munca silvicultorilor: „dumneavoastră aflați numai de furturi! Or, Romsilva împădurește toate suprafețele de pe care se extrage masă lemnoasă; absolut toate! În mod deosebit, la tăieri rase, la crânguri, la arborete de substituiri-refaceri, plop american, împădurirea se face în maximum doi ani, așa cum prevede Codul silvic”.

Investiții pentru un mediu curat

„Dezvoltarea durabilă a pădurilor este prioritatea noastră și facem acest lucru de decenii, investind masiv, an de an, în regenerări. Refacem suprafețe mari de pădure și astfel le salvăm, împădurim altele de la zero, unele pe terenuri degradate, iar de aceste investiții vom beneficia și noi și generațiile viitoare, pentru că întreaga societate își dorește un mediu curat”.

Ing. Dragoș Ciprian Pahonțu, directorul general al
Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva

Regenerările naturale, dominante

Pentru tot anul 2016, Romsilva are de realizat lucrări de regenerare a pădurilor pe 14.570 hectare, aflate în proprietatea statului, dintre care 59,3% reprezintă regenerări naturale. De asemenea, sunt de făcut completări curente în plantații pe 2.525 hectare și lucrări de refacere a plantațiilor afectate de calamități pe 576 hectare. Campania de toamnă a pornit de la o realizare în proporție de 79,5% a programului anual de împăduriri.

Tocmai ca lumea să știe mai mult din câte realizează bine și folositor Romsilva, campanii cum este cea din toamna 2016 sunt deschise participării, cunoașterii publice. Pe șantierul de la Albele au venit, au văzut și au plantat, după puteri, elevi și profesori de la Școala Gimnazială Schitu, din apropiere, precum și alți localnici, autorități locale, oameni interesați de la București. Educația populației pentru cunoașterea și protejarea pădurii este pentru Romsilva o preocupare nu numai declarată, ci și susținută consecvent.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...