Romsilva, gospodarul profesionist al pădurilor virgine

Date:

În vara acestui an, patrimoniul recunoscut ca atare al pădurilor virgine și cvasivirgine din țara noastră a crescut cu 2.227,16 hectare de păduri de stat administrate de Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva. Suprafețele nou identificate, printr-un proces științific riguros, au fost incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, în urma proiectului lansat de anul trecut de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru identificarea de noi suprafețe de păduri virgine și cvasivirgine și realizarea studiilor de fundamentare.

Protecție strictă, la standarde înalte

Suprafețele nou identificate sunt administrate de Direcția Silvică Argeș, ocoalele silvice Aninoasa, Domnești, Mușătăști și Vidraru – 1.831,16 hectare de păduri de stat și de Direcția Silvică Prahova, ocoalele silvice Azuga, Doftana și Sinaia – 396 hectare de păduri de stat.

Specialiștii RNP Romsilva accentuează că „prin introducerea acestor suprafețe în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, aceste păduri valoroase vor beneficia de o protecție strictă”.

De asemenea, Romsilva subliniază că „până în acest moment, în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine au fost introduse 60.911,87 hectare de păduri, din care 46.535,5 hectare, adică 76,4%, sunt păduri proprietatea publică a statului, fiind administrate de Regia Naționala a Pădurilor – Romsilva. Procesul de identificare și includere a pădurilor în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine este unul continuu, în fiecare an fiind analizate sute de mii de hectare de păduri aflate în proprietatea publică a statului”.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează în ansamblu 3,13 milioane hectare de păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
Certificarea managementului forestier („certificarea pădurilor”) este caracterizată ca reprezentând „o soluție nouă utilizată în politica forestieră actuală și o modalitate de extindere a piețelor produselor forestiere obținute din păduri gospodărite responsabil”.

Formare și dezvoltare prin factori naturali

Pentru recunoașterea ca atare și includerea în catalogul național de profil, pădurile virgine și cvasivirgine din România sunt supuse unei evaluări specializate, de nivel profesionist. Criteriile și indicatorii în acest sens sunt stabilite prin Ordinul Ministerului Mediului și Pădurilor (titulatura instituției la data emiterii) nr. 3397/2012 privind stabilirea criteriilor și indicatorilor de identificare a pădurilor virgine și cvasivirgine în România.
Definită în termeni de specialitate, „pădurea virgină este acea pădure care s-a format și dezvoltat exclusiv sub acțiunea factorilor naturali și în care procesele ecosistemice în dinamica lor se produc fără nicio influență antropică directă sau indirectă”.

Pădurea cvasivirgină este definită ca „pădurea virgină din trecut, care, între timp, a suferit modificări antropice observabile, nesemnificative asupra structurii, stațiunii și proceselor ecosistemice”.

Criteriile pentru stabilirea caracterului virgin și al caracterului cvasivirgin al pădurilor sunt 1 – naturalitatea, 2 – mărimea suprafeței și limitele. Fiecare criteriu la rândul lui conține o diversitate de indicatori luați în calcul pentru a se stabili îndeplinirea criteriilor de identificare.

Studii și cercetări la nivel național

Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine este actualizat periodic de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Creșterea suprafețelor se produce într-un ritm încurajator. La o privire rapidă, față de ediția de acum aproximativ un an, trecând și prin actualizările din primăvara anului în curs, este remarcabilă dinamica datorată înscrierii unor suprafețe identificate în județele Gorj, Mehedinți, Vâlcea, Arad, Bihor. În același timp, au apărut studii de identificare avizate asupra unor păduri din județele Caraș-Severin (ocoalele silvice Anina, Băile Herculane, Bozovici, Nera, Rusca Montană) și Hunedoara (ocoalele silvice Retezat, Petroșani).

Foto: RNP Romsilva

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...