Tai 1 copac, plantezi 2

Date:

„Tai 1 copac, plantezi 2” e titlu de program concret din programul general „pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor”, inclus la rândul lui în „Capitolul Politici de mediu. Apele și Pădurile” al Programului de guvernare 2017-2020. Scurt spus, protejarea fondului forestier național este asumată ca prioritate zero „a guvernului în materie de politică de mediu”.

EXPORTAREA LEMNULUI NEPRELUCRAT VA ÎNCETA

De exploatat, se va mai exploata lemn, însă rațional: „Guvernarea își propune, în primul rând, eliminarea fenomenului defrișărilor și al exploatărilor iraționale care agravează starea unor ecosisteme fragile”. Referitor la gestionarea lemnului în beneficiul producătorilor autohtoni, „exportarea neprelucrată sau prelucrată sumar a acestei materii prime va înceta odată cu implementarea Codului silvic promovat de guvern. Dreptul de preempțiune pentru producătorii de mobilă, prevăzut și el în noul Cod silvic promovat de guvern, va face ca masa lemnoasă să fie exportată preponderent sub formă de produs finit”. Codul silvic există de ceva timp, însă aplicarea lui e ținută în loc de încetineala elaborării normelor, metodologiilor etc., așa încât „operaționalizarea Codului silvic prin elaborarea legislației subsecvente, corecte și complete” apare ca măsură practică a Programului de guvernare 2017-2020.

SISTEM NOU DE EXPROPIERE PENTRU PERDELE FORESTIERE

De actualitate prin lipsă în fiecare iarnă, șirurile de arbori care să apere autostrăzile de viscol – perdele forestiere – apar reportate ca obiectiv (și) în actualul program guvernamental. Nouă este preconizată fundamentarea legislativă pentru trecerea de la deziderat la materializare, în condițiile în care legea face 15 ani de când există: „Amendarea legii perdelelor forestiere – Legea 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție, republicată în 2014, pentru ca realizarea perdelelor forestiere să devină operațională”. Adică potrivit acestei legi, „realizarea perdelelor forestiere este foarte îngreunată din cauza timpului alocat identificării proprietarilor și obținerii sau nu a acordului acestora. Propunem modificarea legii prin abrogarea întregii proceduri de expropriere și aplicarea exproprierilor în baza Legii nr. 255/2010, prin care se fac toate exproprierile în România”.

ÎMPĂDURIRI PE TERENURI AGRICOLE DEGRADATE

Pentru apărarea și creșterea pădurii, este prevăzută implementarea „Strategiei Naționale Forestiere 2017-2027”. Deocamdată, trebuie elaborată. Între măsurile preventive față de tăierile ilegale, sunt anunțate dezvoltarea Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase („Sumal”), inclusiv prin scanarea transporturilor de lemn conteinerizat, precum și instituirea pazei și pentru terenurile forestiere cărora nu li se cunosc proprietarii. Ca noutate pentru mărirea suprafeței pădurilor, este de reținut „întocmirea unui studiu privind identificarea terenurilor agricole degradate și potențial poluate, care pot face obiectul împăduririlor, în baza căruia se va elabora și implementa Programul Național de Împădurire”; sigur că referirea este la terenuri „posibil”, nu „potențial” poluate.

530.000 HA DE PĂDURE, REGENERATE DE ROMSILVA ÎN 25 DE ANI

Până la concretizările care vor veni, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva precizează retrospectiv că, în 25 de ani, a regenerat 530.000 hectare de pădure, după cum a subliniat directorul general, ing. Ciprian Dragoș Pahonțu, la sfârșitul anului trecut. Strict referitor la 2016, Romsilva a regenerat (natural și artificial) 15.940 hectare, față de 14.570 hectare planificate, realizarea fiind așadar de 109,4 %.

Rezultatele preliminare arată că Romsilva și-a depășit cifra de afaceri cu 6,3% și veniturile cu 4,8% față de nivelurile planificate. Profitul brut realizat este cu 42,9% mai mare decât cel aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli pe anul care s-a încheiat: 227.888.000 lei, față de 159.500.000 lei. Cele mai mari venituri sunt realizate din vânzare de masă lemnoasă: aproape 87%. Alte câștiguri se obțin din servicii silvice pentru alți proprietari de păduri, din vânzare de produse piscicole, fructe de pădure etc. Din fonduri proprii, Regia a alocat pentru investiții 88.506.500 lei, în timp ce din fonduri de accesibilizare a alocat 100.000.000 lei.

Pentru valorificarea producției de lemn pe 2017, Romsilva a organizat deja licitația principală, în toate direcțiile silvice din județe. A fost oferită minimum 50% din cantitatea care va fi recoltată în tot anul. Din toată cantitatea pusă acum la dispoziția agenților economici autorizați, au fost adjudecați 3.336.590 metri cubi, reprezentând aproape 78% din volumul brut al ofertei. Deocamdată, au fost scoși la vânzare 4.293.097 metri cubi, în mare parte fag (1.549.977 metri cubi) și rășinoase (1.223.491 metri cubi). Prețul mediu de pornire a fost de 149,48 lei pe metru cub, iar în urma licitației principale a fost obținut un preț mediu de 185,64 lei pe metru cub, însemnând o creștere de 24% față de prețul mediu. Alte licitații vor urma pe parcursul anului.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...