Cum poate fi 2021 anul reconstrucției durabile

Date:

László Borbély
Consilier de Stat, Guvernul României

Unul dintre cele mai importante momente ce apare în jurul unei crize este cel de reconstrucție. Anul care s-a încheiat a fost unul dificil pentru toate sectoarele socio-economice. Pandemia de COVID-19 a provocat cu siguranță o undă de șoc neașteptată care a schimbat multe dintre realitățile pe care le cunoaștem. După provocările prin care am trecut suntem însă datori să privim cu speranță spre 2021.

Specialiștii în medicină cunosc deja mult mai multe despre virus, autoritățile și-au consolidat capacitatea de a răspunde la astfel de situații, iar odată cu apariția vaccinului, avem motive serioase să credem că vom putea ține sub control criza sanitară. În acest context, este important să ne axăm pe revenirea din criză și să reconstruim o societate mai prosperă, mai echitabilă, mai rezilientă, într-un cuvânt, mai durabilă.

Problemele globale nu au dispărut odată cu pandemia de COVID-19, ba chiar unele din ele s-au accentuat. Inechitățile sunt în creștere, iar peste jumătate de miliard de cetățeni vor trece sub pragul sărăciei, conform estimărilor. Presiunea asupra planetei și a resurselor naturale a scăzut, dar nu o pandemie trebuie să fie răspunsul omenirii la degradarea mediului înconjurător. Încă din 2015, an de referință în ceea ce privește acordurile statelor pentru combaterea efectelor încălzirii globale (Agenda 2030; Acordul de la Paris etc.), liderii lumii au căzut de acord asupra celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Din nefericire, după cum a constatat și Antonio Guterres, secretarul general al ONU, în ritmul actual nu vom implementa țintele propuse. Avem nevoie prin urmare de o intensificare a acțiunii.

România are o șansă importantă să se dezvolte sustenabil. În primul rând, în ultimii ani, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a creat un cadru legal și instituțional care să sprijine un astfel de parcurs. Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 adoptată în 2018 anticipează domeniile  în care sunt necesare investiții, astfel încât să avem o creștere economică semnificativă, cu grijă față de mediu și față de cei mai vulnerabili membri ai societății. De asemenea, vom avea un corp de experți reuniți în Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă care să furnizeze o bază științifică pentru politicile publice. Mai mult, la nivelul instituțiilor publice s-a format o rețea de nuclee de dezvoltare durabilă alcătuită din specialiști.

În cadrul proiectului România Durabilă, finanțat din fonduri europene prin POCA, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a demarat realizarea planului de acțiune pentru implementarea strategiei – până la finalul anului estimăm că vom avea o formă avansată a documentului. Foarte important în realizarea acesteia va fi setul național de indicatori la care lucrăm împreună cu Institutul Național pentru Statistică. Un prim set a fost finalizat la finalul anului trecut. De asemenea, pentru a atrage mediul de business în parteneriatul pentru tranziția către o societate durabilă vom avea un Cod român al sustenabilității.

Pe lângă această structură de la nivel național, foarte importante vor fi fondurile europene. Pactul Ecologic European este printre documentele care vor influența cel mai mult politicile publice de la nivel european. România va primi fonduri importante prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Semnalele de la nivelul UE indică faptul că va trebui să folosim banii pentru reforme structurale cu accent pe digitalizare și sustenabilitate. De asemenea, și prin implicarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, în noul exercițiu financiar multianual, vom avea finanțat un Program operațional dedicat proiectelor de dezvoltare durabilă.

Liderii europeni au agreat ca emisiile de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană să fie reduse cu 55% până în 2030, față de nivelul din 1990. Noua țintă are rolul de a aduce statele europene mai aproape de îndeplinirea obiectivului de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2050. România va fi unul dintre statele care trebuie să modifice semnificativ structura sistemului energetic și a altor segmente poluante pentru a îndeplini obiectivele climatice. Acest lucru înseamnă că vom avea și oportunități importante de finanțare. Trebuie ca toți actorii implicați să lucreze împreună astfel încât să obținem rezultate durabile în cel puțin trei domenii foarte importante:
• Energie verde;
• Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor;
• Mobilitate și transport durabil.

Noua Strategie pentru Mobilitate Sustenabilă, publicată în 2020, stabilește, de asemenea, câteva ținte extrem de importante pentru 2030: cel puțin 30 milioane de vehicule fără emisii vor circula în Europa; 100 de orașe europene vor fi neutre privind emisiile de carbon; dublarea numărului de căi ferate de mare viteză. România trebuie să profite de această transformare propusă la nivel european pentru a-și dezvolta infrastructura de transport verde și pentru a îmbunătăți calitatea aerului din marile orașe. Avem o oportunitate foarte bună având în vedere că următorul exercițiu financiar va pune la dispoziție fonduri care pot fi folosite în această direcție. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este pregătit să fie un catalizator și să contribuie la punerea în funcțiune a tuturor mecanismelor necesare pentru a dezvolta sustenabil sectorul transporturilor.

Anul care tocmai a început vine cu speranța că vom depăși pandemia și cu încrederea că putem construi o societate în care calitatea vieții să crească la un nivel considerabil. Bazele reconstrucției durabile de care avem nevoie au fost deja clădite. Din datele pe care le avem putem spune că sprijinul extern va fi unul consistent. Schimbarea de care avem nevoie nu se va produce însă dacă nu reușim să implicăm toate segmentele sociale și cetățenii implicit. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă va continua să fie un partener deschis și să organizeze conferințe și alte tipuri de evenimente necesare pentru ca între actorii sociali să se creeze acele legături care să determine acțiune. Gala Dezvoltării Durabile lansată la sfârșitul lui 2020 a fost unul dintre evenimentele majore de promovare a principiilor sustenabilității.

Îi așteptăm alături de noi pe toți cei care cred că 2021 poate fi anul reconstrucției durabile.


László Borbély este Consilier de Stat, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...