O problemă semnificativă a României: NEET

Date:

Cât de săraci suntem și care e efectul cheltuielilor sociale asupra sărăciei? Influențează numărul de kilometri de autostradă rata accidentelor fatale la volan? Cum se face că avem o rată a șomajului atât de mică și, totodată, un număr de salariați scăzut?

Monitorul social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic despre „O problemă semnificativă a României: tinerii de 15-24 ani care nu participă în sistemul de educațional și nu au loc de muncă (NEET)”.

Tinerii ce nu fac parte din sistemul educațional și nici nu au loc de muncă (NEET = Not in Education, Employment or Training) sunt un subiect major de interes în Uniunea Europeană, întrucât se confruntă cu dificultăți materiale considerabile, iar viitorul lor va fi grav afectat de absența experienței profesionale sau educaționale. În ultimii ani, ponderea tinerilor români aflați în această situație din totalul tinerilor a rămas relativ constantă. În același timp, situația României s-a înrăutățit relativ, întrucât alte țări – care acum doi ani sau mai mult aveau o pondere mai mare a NEET în rândul tinerilor – au acționat pentru remedierea situației.
Dacă în orașele mari ale României doar un tânăr din doisprezece este NEET, ponderea crește în localitățile urbane mai mici (unul din șase), apropiindu-se în mediul rural de cota de unul din cinci. Concentrarea excesivă a oportunităților și resurselor în aglomerațiile urbane mari și foarte mari este, în această privință ca și în altele, o problemă importantă a României.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...