Porsche este gata să sfideze piețele, dar cel mai mare test urmează să vină

Date:

Constructorul de automobile de lux Porsche este pregătit să sfideze cu brio „seceta” globală de listări la bursă din acest an. Potrivit rapoartelor de presă, se pare că prețul obținut la desprinderea din grupul Volkswagen va fi unul ridicat, ceea ce îi va conferi o capitalizare de piață de aproximativ 75 de miliarde de dolari și va face din aceasta unul dintre cele mai mari IPO-uri din Europa.

Astfel, Porsche ar deveni al cincilea cel mai mare producător auto mondial listat la bursă, imediat după compania mamă Volkswagen și cu mult înaintea General Motors. Aceasta este o performanță  și mai mare într-un an în care activitatea globală de IPO-uri a scăzut cu peste 60%. Iar piețele de acțiuni, slabe, au testat noi minime ale pieței bear pentru anul în curs.

Un IPO reușit ar fi benefic pentru compania mamă Volkswagen, care va încasa miliarde de dolari cu care va finanța tranziția către vehiculele electrice, și pentru acționarii săi, care vor primi un dividend important din veniturile rezultate din listarea Porsche.

Credem că, în ceea ce privește IPO-urile, Porsche este mai degrabă o excepție la nivel mondial decât începutul unei reveniri a listărilor. Este o combinație unică de recunoaștere puternică a numelui, de marcă premium, de susținere din partea unui mare producător având  un istoric anterior de listare la bursă.

Probabil că cel mai mare test urmează să vină. Porsche trebuie să își îndeplinească planul de creștere a volumelor și a marjelor de profit în contextul încetinirii economiei mondiale. Acest lucru ar ajuta-o să evite declinul de preț de 45% înregistrat anul acesta de indicele Renaissance International IPO al acțiunilor recent listate. 

Ben Laidler
Ben Laidler
Ben Laidler, strategul eToro's pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...