ECONOMIA POST-COVID-19: PRIORITĂȚI PENTRU IMM

Date:

Un instrument important în configurarea politicilor cu privire la IMM-uri post-COVID-19 este Carta Europeană pentru Firme Mici, ce a avut și are obiectivul unic de creare a celui mai bun mediu de afaceri posibil pentru firmele mici și pentru antreprenoriat.

Acțiunile sunt structurate pe următoarele zece domenii care se pot regăsi și într-un plan actual în condițiile crizei actuale:

  1. Educația și instruirea antreprenorială la nivel local și interconectarea antreprenorilor locali, regionali și naționali. În scopul construirii unui spirit antreprenorial la tineri încă de la o vârstă fragedă, sunt propuse măsuri de încurajare a inițiativelor antreprenoriale ale tinerilor, mai ales la nivelul educației secundare și universitare, și de dezvoltare a unor programe de instruire pentru întreprinderile mici.
    Dezvoltarea antreprenorială la nivel local interconectat sectorial (unități mici de producție agro-alimentară, mici unități pentru materiale de construcții etc.) poate să constituie o soluție în actuala criză.
  2. Înființarea mai rapidă și cu costuri minime (limitate) de noi firme. Se identifică măsuri pentru ca înființarea de firme să se realizeze mai rapid și cu costuri minime (limitate), mai ales prin intermediul înregistrării online.
  3. Adoptarea de reglementări mai bune pentru mediul de afaceri. Se propune reducerea impactului negativ pe care îl pot avea asupra firmelor mici reglementările privind falimentul precum și orice nouă reglementare a domeniului. Firmele mici vor fi exceptate de la anumite cerințe administrative, mai ales în ceea ce privește avizele și alte tipuri de documentații.
  4. Asigurarea calificărilor necesare online. Instituțiile de formare profesională vor putea furniza calificările cerute de firmele mici și adaptate la nevoile acestora online.
  5. Extinderea accesului online la servicii. Administrația publică ar trebui să permită serviciile online în relația cu agenții economici.
  6. Accesul efectiv la piața internă unică. Statele vor facilita accesul la piața unică astfel încât firmele mici să beneficieze cât mai mult de oportunitățile pe care aceasta le furnizează. În același timp se va urmări aplicarea tuturor reglementărilor privind concurența, urmărindu-se asigurarea egalității de șanse a firmelor mici în ceea ce privește accesul pe piață și posibilitatea de a concura cu celelalte firme.
  7. Caracterul stimulativ al fiscalității și reglementărilor financiare. Sistemele naționale de taxe și impozite va trebui să conducă la recompensarea succesului economic al firmelor mici, la favorizarea extinderii afacerilor și la crearea locurilor de muncă. Se prevede îmbunătățirea accesului firmelor mici la finanțare prin mai multe tipuri de credite (microcredite, credite de investiții, credit fiscal, chiar și intervenția de tip parteneriat a statului prin intermediul un Fond Național de Sprijinire a IMM-urilor – FNSIMM).
  8. Consolidarea capacității tehnologice a firmelor mici. Vor fi depuse eforturi pentru promovarea noilor tehnologii în rândul firmelor mici, pentru implementarea brevetului european de invenții și pentru facilitarea accesului firmelor mici la rezultatele cu caracter comercial ale programelor de cercetare. Va fi de asemenea încurajată cooperarea între firme, precum și cea între acestea și instituții de învățământ și de cercetare.
  9. Susținerea modelelor de succes de e-business și a micilor companii de înaltă performanță. Firmele vor fi încurajate să adopte bune practici și modele de afaceri de succes care să le permită să se dezvolte. Vor fi create servicii de asistență online pentru firmele mici.
  10. Dezvoltarea unei reprezentări mai solide și mai eficiente a intereselor firmelor mici la nivel național și la nivelul Uniunii Europene (reprezentnați la Bruxelles care să susțină mediul de afaceri din România). Vor fi analizate soluții, inclusiv referitoare la o mai eficientă coordonare a politicilor naționale și comunitare, în scopul realizării unei mai bune reprezentări a firmelor mici la nivel național și la cel al Uniunii Europene
    Mai mult, considerăm că un pachet de măsuri la nivel guvernamental ar trebuie să fie orientate spre mediul micilor afaceri prin: măsuri de tip fiscal  (intervenție asupra taxelor la nivelul IMM-urilor, respectiv contribuțiile fiscale ale angajaților și ale angajatorilor, impozit 0 pe profit cu condiția ca acest profit să fie reinvestit), măsuri de tip investițional, respectiv stimularea investițiilor prin credite garantate de stat 100% prin intermediul Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), inclusiv credite privind stimularea exporturilor acordate IMM-urilor de EximBank România.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...