Nevoia unui „model economic românesc în U.E.”

Date:

De ce este nevoie de un model economic românesc în Uniunea Europeană?
Răspunsul poate fi găsit dacă încercăm să descifrăm situația actuală a României în Uniunea Europeană.
România: locul 7 în UE după suprafață și populație, locul 17 după PIB și, fiți atenți și încercați să înțelegeți, locul 27 sau chiar 28, deci penultimul sau chiar ultimul loc în ceea ce privește nivelul de trai și alți indicatori ai calității vieții, sănătății și educației populației.
Aceasta este azi situația României după 27 de ani de la abandonarea fără o analiză și gândire serioase din partea guvernanților a modelului economic etatist, centralizat și planificat, și după 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeană.
După 1990, din lipsa unei concepții și strategii clare cu privire la evoluția economiei românești, s-a intrat într-o tranziție prelungită, fără schimbări structurale care să permită o reașezare a politicilor economice în direcția unei creșteri, dar mai ales a unei dezvoltări economice bazată pe potențialul și resursele reale ale României.
Să ne fie foarte clar, odată cu intrarea în al doilea deceniu de integrare în Uniunea Europeană, România nu mai poate continua fără a-și reconsidera radical politicile economice, plecând în primul rând de la interesul național.
O continuare pe mai departe a comportamentului economic din ultimii 27 de ani, din care 10 ani în UE, poate duce România la secătuirea resurselor naturale, minerale și umane, la creșterea gradului de sărăcie, de degradare a stării de sănătate, de instruire și educație a populației.
O relansare a economiei României, prilejuită de intrarea în cel de-al doilea deceniu de integrare în Uniunea Europeană, nu se poate face fără conceperea și punerea cu maximă urgență în practică a unui model economic românesc, care să răspundă în primul rând nevoilor de dezvoltare a țării noastre, dar și să utilizeze la maximum avantajele integrării europene.
Cum va trebui să arate modelul economic românesc în Uniunea Europeană este o întrebare la care se va găsi un răspuns în cadrul dezbaterilor ce se vor desfășura pe parcursul a câteva luni în organizarea ASPES, AGER, ASE București și România Durabilă. Revista ECONOMISTUL va găzdui în paginile sale aceste dezbateri, care se vor desfășura cu participarea unor personalități recunoscute în gândirea și practica economiei de piață funcționale: academicieni, cadre didactice universitare, cercetători, finanțiști, bancheri, oameni de afaceri de succes din România, reprezentanți ai tinerei generații, ai Președinției, Parlamentului și Guvernului.

Constantin Boștină
Constantin Boștină
Domnul dr. ec. Constantin Boştină este preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi director al revistei Economistul.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...