Poziția ASPES față de revocarea acad. Nicolae-Victor Zamfir din funcţia de director general al IFIN-HH

Date:

Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) își exprimă totala consternare, dar și îngrijorare față de demiterea Domnului Academician Nicolae Zamfir din funcția de director general al Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” și precizează că decizia luată de Ministerul Educației pune în pericol cel mai important proiect al României pentru activitățile de cercetare românești și mondiale prezente și viitoare, respectiv: LASERUL DE MARE INTENSITATE DE LA MĂGURELE (EXTREME LIGHT INFRASTRUCTURE-NUCLEAR PHYSICS-ELI-NP).

În finalizarea  dezbaterilor organizate de către ASPES în cadrul demersului „MODELUL ECONOMIC ROMÂNESC ÎN U.E. ROMÂNIA-ORIZONT 2040 ” Laserul de mare intensitate de la Magurele, ca cel mai mare laser din lume, consitituie un pol de referință pentru dezvoltarea unor industrii ale viitorului în România și nu numai.

Revista „ECONOMISTUL ” editată de către ASPES a prezentat în numarul său din luna aprile 2019 realizarea cu totul excepțională făcută la Magurele, apreciind-o ca una din cele mai mari realizări ale științei românesti în colaborare cu personalități ale științei mondiale și a așezat-o alături de alte evenimente din istoria trecută a României, respectiv:

1857 – România, prima țară din lume cu o producție de petrol înregistrată oficial în statisticile internaționale.

A fost urmată în 1859 de SUA, în 1860 de Italia, în 1862 de Canada și în 1863 de Rusia.

Prima sondă petrolieră forată prin mijloace mecanice, prima rafinărie industrială, construită lângă Ploiești, prima școală din lume de maiștri sondori și rafinori, la Câmpina, iar Bucureștiul a fost primul oraș din lume iluminat public cu petrol lampant.

1906 – românul Traian VUIA devine primul om din lume care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul.

1910 – românul Henri COANDĂ realizează primul avion din lume cu propulsie reactivă – avion cu reacție – EFECTUL COANDĂ.

1938 – românul Ștefan ODOBLEJA, primul om din lume care abordează teme majore ale ciberneticii în lucrarea sa „Psihologia consonantistă”.

7 martie 2019 – laserul de la Măgurele, România, ELI-NP, cel mai mare din lume, atinge o putere de 10,9 petawați, adică 10% din puterea Soarelui.

Așa cum se știe toate aceste realizări epocale ale României nu și-au găsit audiența și sprijinul necesar prin politicile guvernanților vremii.

Stimată Doamnă Ministru Monica Anisie,

Vă solicităm cu toată tăria și motivația necesare să NU facem și cu Laserul de la Măgurele ceea ce s-a întamplat cu descoperirile epocale la care ne-am referit înainte și să lăsăm valorile științei românești care nu au și nu trebuie să aibă culoare politică, să lucreze în beneficiul progresului și prosperității Romaâniei și al omenirii.

Dr. Ec. Constantin Boștină, Președinte ASPES, Director General revista „ECONOMISTUL ”

Constantin Boștină
Constantin Boștină
Domnul dr. ec. Constantin Boştină este preşedinte al Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale şi director al revistei Economistul.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...