SUMMITUL DE LIDERI DE STAT DIN CHINA ȘI ȚĂRILE DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST. COOPERAREA PRAGMATICĂ CHINA-ROMÂNIA

Date:

Joi, 25 februarie 2021 a avut loc un briefing în format de videoconferință, patronat de Excelența Sa, Doamna Ambasador Jiang Yu, prilej cu care s-a făcut o evaluare a rezultatelor Summitului 17+1 din 9 februarie 2021, cu participarea Președintelui Republicii Populare Chineze, Xi Jinping.

La briefingul organizat de Ambasada Republicii Populare China la București au participat cu luări de cuvânt: Dl. Viorel Isticioaia-Budura, fost ambasador al României în China, Dl. Alexandru Potor, administrator public al județului Ialomița, Dl. Gheorghe Popescu, secretar general al Asociației Române de Prietenie cu China, Dl. Aurelian Gogulescu, vicepreședinte al Camerei de Industrie și Comerț a României, Dl. Flavius Caba-Maria, președintele Institului Politic și Economic pentru Orientul Mijlociu, partener strategic al Fundației EURISC, Dl. Cristian Winzer, secretar general al Fundației Europene Titulescu, D-na Mirela Minca, director executiv al Directiei Relații Externe și Protocol Primăria București, Dl. Constantin Boștină, director general revista Economistul, Dl. Mihai Pascu, director pentru relații externe, Consiliul Județean Brașov, Dl.Andrei Ando, director al Direcției de Comunicare, Strategii și Administrație Publică a Consiliului Judetean Arad, D-na Lizica Mihuț, Președintele Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, Ștefan Rădeanu, director editorial Curierul Național, Casa de prietenie româno-chineză.
   

Redăm în continuare Cuvântul rostit în deschiderea briefingului de către Doamna Ambasador Jiang Yu:

Doamnelor și domnilor, dragi prieteni:

Bună ziua, vă mulțumesc tuturor pentru participare. La începutul Anului Nou Chinezesc al Bivolului, doresc să vă adresez felicitări și urări de sănătate și succes.

Evenimentul de astăzi este pentru a comunica rezultatele Summit-ul liderilor de stat dintre China și Țările din Europa Centrală și de Est, țările ECE, și pentru a avea un schimb de opinii cu privire la relațiile chino-române.

La data de 9 februarie 2021, Summitul a avut loc cu succes, desfășurându-se în format video-conferință. Președintele Xi Jinping a prezidat summit-ul și a ținut un discurs important, a discutat cu liderii țărilor ECE despre planurile de cooperare, au ajuns la multe consensuri și au propus inițiative și măsuri importante. Rezultatele fructuoase și impactul de anvergură au oferit un nou impuls pentru cooperarea dintre China și tările ECE și au deschis un nou capitol al acestea.

Summitul acesta reprezintă primul eveniment important pe care îl găzduiește China, este reuniunea de lideri la cel mai înalt nivel de la înființarea mecanismului de cooperare dintre China și tările ECE și un important eveniment multilateral internațional în contextul luptei împotriva epidemiei, care a atras atenția la scară largă. În opinia mea, summitul poate fi rezumat în mai multe puncte folosind cuvântul „patru”:

Cele patru principii, patru realizări majore, patru aspecte de inițiative și măsuri

Cele patru principii

Cooperarea dintre China și țările ECE se bazează pe prietenia tradițională, urmărind dezvoltarea comună, fiind o platformă de cooperare pragmatică trans-regională creată în comun prin consens. Liderii participanți la summnit au convenit faptul că după nouă ani de practică, un astfel de mecanism a format 4 principii de colaborare larg acceptate în conformitate cu trăsăturile fiecărei țări, și anume, – decizia prin consultare mutuală, – beneficii pentru tuturor participanților, – dezvoltarea comună prin deschidere și incluziune, – creșterea neîntreruptă prin inovare.

Cele patru realizări majore

Prima realizare majoră este adoptarea „Planul de acțiune de la Beijing pentru cooperarea dintre China și țările ECE în 2021”, specificând direcția și căi de dezvoltare a cooperării în următoare etapă.

A doua realizare este publicarea listei de rezultate, care include 88 de acorduri de cooperare pragmatic, fiind un record istoric, cu o valoare totală de aproape 13 miliarde de dolari. Cuprinde domeniile de infrastructura de transport și energie, finanțe și investiții, agricultură, comerț electronic și altele.

A treia realizare este consolidarea încrederii în cooperare. Toate părțile au convenit că cooperarea dintre China și țările ECE s-a dezvoltat rapid în ultimii nouă ani, iar volumul comerțului a crescut cu aproape 85%, anul trecut, valoarea totală a schimburilor comerciale a ajuns la 103,45 de miliarde de dolari, depășind pentru prima dată pragul de 100 de miliarde de dolari; turismul bidirecțional dintre părți a crescut de peste patru ori în cei nouă ani, ajungând la 2,6 milioane de călătorii; au operat în total peste 30 de mii de plecări de trenul expres de marfă între China și Europa, acoperind majoritatea țărilor ECE; au fost lansate și realizate o serie de proiecte de infrastructură. Toate părțile și-au exprimat dorința de a întări cooperarea, de a conduce tendința mondială de cooperare trans-regională și multilaterală, de a introduce prin cooperarea un nou impuls pentru lupta globală împotriva epidemiei și pentru relansarea economică.

A patra realizare este adăugarea energiei pozitive în relațiile China-UE și multilateralism. Acest summit reprezintă o continuare a unei serii de progrese majore de cooperare între China și Uniunea Europeană. Liderii participanți au declarat că cooperarea dintre China și tările ECE a devenit un nou punct de creștere în relațiile China-UE și sunt dispuși să promoveze cât mai curând posibil concretizarea proiectelor de cooperare pragmatică China-UE în Europa Centrală și de Est, îmbogățind în continuare conotația parteneriatului strategic cuprinzător China-UE. Părțile vor sprijini multilateralismul și comerțul liber pentru a scoate economia mondială din umbra crizei.

Cele patru aspecte de inițiative și măsuri

Liderii țărilor participante au identificat patru domenii cheie de cooperare, și anume solidaritatea în combaterea epidemiei, cooperarea pragmatică, interconectarea și intercomunicarea și inovarea ecologică. Președintele Xi Jinping a anunțat o serie de inițiative și măsuri importante, inclusiv: În primul rând, China este dispusă să consolideze prevenirea și controlul epidemiei în comun cu țările ECE, să efectueze schimbul de experiență de gestionare a epidemiilor, să promoveze cooperare a vaccinului și să extinde cooperare în medicina tradițională; În al doilea rând, a îmbunătăți nivelul de comerț și investiții bidirecționale. În următorii cinci ani, China va importa din țările ECE mărfuri în valoare de peste 170 de miliarde de dolari; se va strădui să dubleze importul de produse agricole din țările ECE și să crească comerțul agricol dintre China și țările ECE cu 50%; În al treilea rând, anul 2021 este anul de cooperare între China și tările ECE privind dezvoltarea verde și protecția mediului. Profitând de acesta, s-a propus aprofundarea schimburilor și cooperărilor în domeniile economiei ecologice și energiei curate; În al patrulea rând, a promova interconectarea și intercomunicarea, intensificarea cooperării în facilitarea fluxurilor de persoane și mărfuri și sprijinirea dezvoltării trenurilor expres de marfă China-Europa. China va promova înființarea unui centru de informații vamale dintre China și tările ECE, spre aprofundarea cooperării vamale privind securitatea comerțului și facilitarea învămuirii. În concluzie, summit-ul a obținut rezultate fructuoase în beneficiul popoarelor din toate țările implicate, reflectând pe deplin natura pragmatică și perspectiva largă a cooperării dintre China și tările ECE. Avem încredere că, pe bază de eforturile comune, acest format de cooperare va avea un viitor mai bun.

Doamnelor și domnilor,

China și România se bucură de o prietenie tradițională profundă, iar cele două popoare s-au înțeles și s-au susținut reciproc întotdeauna. Am avut contacte cu prieteni români din toate categoriile sociale și mi-am dat seama că aprofundarea în continuare a prieteniei tradiționale și extinderea cooperării pragmatice în noua eră reprezintă dorința comună a popoarelor noastre. România este a doua țară ca mărime din Europa Centrală și de Est, având avantaje geografice evidente, resurse naturale bogate, un patrimoniu cultural profund și produse agricole de înaltă calitate. România are un potențial imens în ceea ce privește conectivitatea China-UE, comerțul, investițiile, agricultura, turismul etc. China acordă o mare importanță valorificării potențialului și aprofundării cooperării împreună cu România pentru a aduce mai multe beneficii celor două popoare. Cu toate acestea, regretăm să vedem că, România, un alergător în grupul fruntaș în cooperare dintre China și țările ECE de la început, pare să rămână acum în urma țărilor vecine, iar potențialul său nu a fost pe deplin dezvoltat. Dintre cele 53 de acorduri de cooperare ecomonică, semnate în preajma summitului, doar unul singur este legat de România. Acordurile interguvernamentale promovate de China privind turism, știință și tehnologie, finanțe și exportul de produse agricole către China, se progresează destul de lente. (China și România au semnat 5 acorduri interguvernamentale privind educația, protecția bunurilor culturale, comitetul olimpic, mass-media și fitosanitară), în timp ce multe țări din Europa Centrală și de Est concurează pentru noi oportunități de cooperare și pentru a exploata piața chineză, obținând deja rezultate fructuoase și câștiguri uriașe.

Aș dori să subliniez încă o dată, dezvoltarea unei relații reciproc respectuoase, reciproc avantajoase și de câștiguri mutuale între China și România este în conformitate cu interesele fundamentale ale țărilor și popoarelor noastre. Partea chineză este dispusă să fie un partener sincer al României. Depunem speranță că partea română va folosi pe deplin această importantă platformă de cooperare dintre China și tările ECE, va promova relațiile și cooperările bilaterale prin acest format multilateral, va urmări oportunități prin deschidere și va promova dezvoltarea prin cooperare. Sunt dispusă să înaintez într-un spirit pragmatic cu prietenii noștri români din toate categoriile sociale, pentru a consolida neîntrerupt prietenia tradițională, a aprofunda parteneriatul amplu de prietenie și cooperare dintre China și România și a aduce mai multe beneficii celor două popoare.

Vă mulțumesc!

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...