Unde dorim să fie România în 2040 și cum ajungem acolo?

Date:

INV EV BNR 7 nov 2018

2040

Ciclul de analize şi dezbateri iniţiat şi organizat de Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) sub genericul „Modelul economic românesc în UE. România – Orizont 2040”, a continuat cu a cincea reuniune, tema de data aceasta fiind „Unde dorim să fie România în anul 2040 și cum ajungem acolo? România, locul 10 în UE ca nivel al PIB-ului și locul 15 ca PIB/cap de locuitor”. Întregul demers este conceput sub egida Academiei Române – Secţia de Ştiinte Economice, Juridice şi Sociologie, preşedinte acad. Mugur Isărescu şi este găzduit de Banca Naţională a României. Partenerii ASPES în organizare sunt Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER), Asociaţia Facultăţilor de Economie din România (AFER), Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE), Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române (INCE), „România Durabilă”, Societatea Academică de Management din România (SAMRO), Asociaţia Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

În deschiderea noii runde, la care au participat reprezentanţi ai institutelor Academiei Române şi ai mediului universitar, dr. ec. Constantin Boștină, președintele ASPES, a reliefat provocarea pe care o reprezintă ţintele de plasare a României în ierarhia europeană în funcţie de PIB, „un indicator de referinţă în competiţia dintre ţări”. Contextul se arată favorabil unei afirmări în acest sens, a observat preşedintele ASPES, având în vedere tendinţele de reaşezare a conceptului de interes naţional pe plan mondial.

Coordonatele obiective actuale şi cele dezirabile ale raportului dintre calitatea vieţii şi dezvoltarea economică au fost evidenţiate de prof. univ. dr. Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române, președintele AGER.

La rândul său, prof. univ. dr. Cătălin Zamfir, membru corespondent al Academiei Române, preşedintele Asociaţiei Sociologilor Români, a subliniat necesitatea stringentă a apelului la cunoaşterea din domeniul sociologiei pentru conturarea orizonturilor de dezvoltare a ţării.

Ca premise ale dezvoltării ţării în deceniile care vin, dr. Napoleon Pop, director adjunct al Institutului de Economie Mondială, a enunţat, în esenţă, continuarea drumul european început din 1990, intervenţia în problema demografică, clarificarea raportului dintre rolul statului şi rolul pieţelor, depăşirea tensiunilor interne, trecerea de la disparităţi regionale la o dezvoltare unitară.

20401

Consilierul de stat László Borbély a prezentat o expunere asupra Departamentului pentru dezvoltare durabilă de la nivelul Guvernului României, organism care coordonează tranziţia spre o economie durabilă.

Din zona de producţie economică efectivă, Constantin Savu, președintele marelui producător de utilaje şi echipamente industriale Uzinsider, a adus informaţii, date, aprecieri bazate pe realismul la zi al mediului de afaceri şi al problemelor cu care acesta se confruntă.

Economistul-șef al CEC Bank dr. Florin Luca a lansat o veritabilă invitaţie la imaginarea unei Românii a viitorului ca o ţară reconciliată şi atractivă pentru investitori, o condiţie esenţială pentru aceasta consider\nd a fi ca statul să-şi facă aliaţi din oamenii de afaceri.

Contribuţii în orizontul de idei al actualei ediţii a dezbaterii iniţiate de ASPES au adus de asemenea prof. univ. dr. Constantin Anghelache, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, prof. univ. dr. Marian Rizea, dr. Dan Octav Paxino.

Dezbaterile în vederea alcătuirii unei lucrări academice de sinteză privind România în orizontul 2040 vor continua în lunile următoare şi vor fi încununate printr-un forum naţional care se va desfăşura la 29 ianuarie 2020 în Aula Academiei Române.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...