Dialogul politic turkmeno-român: sistematic și consecvent

Date:

Interviu cu Ambasadorul Turkmenistanului în România
E. S. Dl. Annamammet Annayev pentru revista „Economistul”

Economistul: Domnule ambasador, vă rog să descrieți stadiul de astăzi al relațiilor politice și diplomatice dintre Turkmenistan și România europeană.
Annamammet Annayev: Una dintre direcțiile strategice importante ale politicii externe a Turkmenistanului, sub conducerea președintelui
Gurbanguly Berdimuhamedov, este extinderea și aprofundarea relațiilor reciproce, avantajoase și de egalitate cu țările Uniunii Europene. În prezent, parteneriatul turkmeno-european se caracterizează prin tendințele principale în dezvoltarea cooperării internaționale care acoperă sferele politicii, diplomației, economiei, energiei, transporturilor, științei, educației, culturii.

În acest sens, România este una dintre țările comunității europene cu care Turkmenistanul implementează o cooperare efectivă de aproximativ trei decenii într-o varietate de domenii relevante de colaborare interstatală. Astăzi, Turkmenistanul și România au un potențial mare în ceea ce privește dezvoltarea unor parteneriate benefice de ambele părți, precum și oportunități reale în vederea consolidării unei cooperări fructuoase.
Relațiile interstatale sunt de natură progresivă, dezvoltându-se cu succes atât în format bilateral, cât și multilateral, prin intermediul organizațiilor și structurilor internaționale de renume, inclusiv în cadrul dialogului constructiv stabilit cu Uniunea Europeană.

După cum se ştie, pe data de 21 iulie 1992 a fost semnat un acord privind instituirea relațiilor diplomatice între Turkmenistan și România. Pe parcursul derulării acestui parteneriat țările noastre au dobândit o experiență vastă în diferite aspecte ale cooperării.

Astăzi, putem afirma cu încredere că la baza dezvoltării dinamice a legăturilor turkmeno-române sunt contactele politice active la diferite niveluri. Relațiile actuale dintre cele două state sunt caracterizate de un conținut calitativ nou, de o cooperare eficientă în politică și diplomație, în sfera comercială și economică, transport și energie, precum și în diverse alte domenii: cultural, umanitar, științe, educație. Mai mult însă, există un cadru juridic internațional care reglementează clar interacțiunea Turkmenistanului și României în spațiul politic global. Legăturile interstatale existente prezintă un potențial deosebit datorită dorinței reciproce exprimate de ambele țări în vederea consolidării unei cooperări eficace.

Turkmenistanul și România demonstrează constant apropierea de puncte de vedere asupra multor probleme presante ale geopoliticii internaționale și regionale.

Trebuie menționat faptul că relațiile bilaterale dintre Turkmenistan și România s-au potențat semnificativ în ultimii ani. Dialogul politic turkmeno-român este unul sistematic și consecvent.
În ultimii ani, între Turkmenistan și România au avut loc vizite la înalt nivel.

Negocierile la diferite niveluri determină domeniile actuale de interacțiune și oferă un impuls puternic extinderii și consolidării relațiilor dintre
Turkmenistan și România. Părțile pledează pentru angajamentul reciproc în direcția implementării unei cooperări pe scară largă în sferele socio-politice, comerciale, economice, culturale și umanitare.
Între Turkmenistan și România există un mecanism eficient de interacțiune sub forma consultărilor politice organizate în mod regulat între ministerele de afaceri externe ale celor două țări. Acest format de cooperare are un potențial mare în consolidarea parteneriatului între state pentru beneficiul reciproc.

Ce puteți spune despre relațiile turkmeno-române pe arena internațională și despre aniversarea a 25 de ani de la statutul neutru al Turkmenistanului?
Cooperarea activă turkmeno-română reprezintă o bază stabilă pentru consolidarea dialogului în cadrul organizațiilor internaționale. În primul rând, Turkmenistanul și România demonstrează constant apropierea punctelor de vedere asupra multor probleme presante ale geopoliticii internaționale și regionale – o chestiune de o importanță deosebită. În plus, o dovadă clară a dezvoltării relațiilor constructive într-un format multilateral este cooperarea statelor noastre în cadrul organizațiilor internaționale de renume, inclusiv Organizația Națiunilor Unite, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, precum și prin programe și proiecte ale Uniunii Europene.

Trebuie subliniat faptul că, la rândul său, Turkmenistanul respectă activitățile României pe scena internațională. Având în vedere natura constructivă a politicii externe a României, Turkmenistanul și-a exprimat recent sprijinul pentru o serie de inițiative ale acestei țări prietenoase, inclusiv susținerea candidaturii sale pentru o serie de structuri și instituții specializate ale ONU.
În dezvoltarea relațiilor bilaterale, un loc special este acordat și relațiilor
interparlamentare. Este important să menționăm că în ultimii ani delegațiile parlamentelor din Turkmenistan și România au întreprins un schimb de vizite.

În istoria Turkmenistanului data de 12 decembrie 1995 are o însemnătate deosebită. Statutul neutru al țării noastre este de două ori recunoscut de rezoluțiile relevante ale Adunării Generale a Națiunilor Unite. În februarie 2017, la inițiativa preşedintelui Turkmenistanului, Adunarea Generală a ONU a declarat data de 12 decembrie Ziua Internațională a Neutralității.
În cadrul comemorării celei de-a 25-a aniversări a atingerii statutului de neutralitate permanentă a Turkmenistanului, la inițiativa președintelui
Gurbanguly Berdimuhamedov, 2020 a fost declarat Anul Turkmenistanului, sub deviza „Turkmenistan este locul de naștere al neutralității”.
În onoarea acestei date aniversare, pe 11 și 12 decembrie 2020, la Ashgabat va avea loc conferința internațională la nivel înalt „Politica neutralității și importanța acesteia în asigurarea păcii, securității și dezvoltării durabile”. În acest sens, ne așteptăm la participarea delegației române la acest eveniment deosebit de important pentru istoria, cultura și poporul turkmen.

Dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase în sfera economică, cu precădere în domeniul comerțului și investițiilor, contribuie la accentuarea potențialului economic al Turkmenistanului, având în vedere faptul că ponderea investițiilor străine în economia turkmenă este într-o continuă creștere.

Ce puteți spune despre interacțiunea economică turkmeno-română și perspectivele acesteia?
Dezvoltarea unei cooperări reciproc avantajoase în sfera economică, cu precădere în domeniul comerțului și investițiilor, contribuie la accentuarea potențialului economic al Turkmenistanului, având în vedere faptul că ponderea investițiilor străine în economia turkmenă este într-o continuă creștere.
În anul 2019 PIB-ul Turkmenistanului a fost mai mare cu 6,3% față de anul precedent. În aproape toate sectoarele economiei naționale se înregistrează o creștere a volumului producției. În conformitate cu programele adoptate, ponderea sectorului privat în economie a crescut, fiind în prezent de 65,4%.
Ținând cont de faptul că relațiile comerciale și economice dintre
Turkmenistan și România au perspective promițătoare, se fac demersuri concrete în acest sensprin utilizarea întregului potențial de cooperare. În anul 2019, volumul comerțului dintre țări a crescut de 3,8 ori față de 2018. În acest context, un rol semnificativ îl au activitățile Comisiei Interguvernamentale mixte menite să contribuie la întărirea, diversificarea și construirea unui parteneriat comercial și economic eficient.

Astăzi, Turkmenistan și România au perspective de extindere a cooperării în domenii prioritare precum complexul de combustibili și energie, tehnologia înaltă și modalitățile de transfer alknow-how-lui, industria agricolă, industria farmaceutică, industria turistică și altele. Părțile prezintă posibilități numeroase pentru dezvoltarea cooperării în domeniul infrastructurii de transport și comunicații.

Care este rolul cooperării pentru dezvoltarea interconectării între țări și regiuni?
Ținând cont că Turkmenistanul este situat geografic la răscruce de rutele nord-sud, vest-est, dezvoltarea infrastructurii de transport este una dintre prioritățile politicii de stat.
În plus, s-au dezvoltat inițiative importante, în special în ceea ce privește formarea coridoarelor de tranzit internațional și de transport care asigură rute economice optime pentru transportul de marfă, inclusiv ruta Marea Caspică-Marea Neagră.

Un succes al eforturilor comune în vederea diversificării rutelor de transport și tranzit între Asia și Europa s-a înregistrat în urma întâlnirii cvadripartite a miniștrilor de externe din Turkmenistan, Azerbaidjan, Georgia și România pe 4 martie 2019, la București, cu privire la proiectul pentru crearea coridorului internațional de transport Marea Caspică – Marea Neagră. În urma acestei întâlniri participanții au adoptat Declarația de la București.

Reprezentanții celor patru state și-au exprimat interesul în vederea accelerării cooperării regionale și a extinderii relațiilor economice existente prin crearea unui nou coridor de transport și tranzit – Marea Caspică – Marea Neagră – care va deveni un pilon al dezvoltării durabile, păcii și stabilității în regiune. Prin urmare, diversificarea cooperării în direcția est-vest va crește semnificativ nu numai volumul de transport de marfă în Europa, însă va extinde și posibilitățile de cooperare în vederea implementării proiectelor de furnizare a energiei turkmene pe piața europeană.

După cum știți, în toate relațiile interstatale un rol foarte important îl joacă sfera culturală și umanitară. Vă rog să ne spuneți ce fel de relații există între Turkmenistan și România în acest domeniu.
O componentă considerabilă a relațiilor turkmeno-române este reprezentată de cooperarea umanitară. Astfel, unul dintre cele mai substanțiale exemple de cooperare eficace între țările noastre este parteneriatul în domeniul educației și formării specialiștilor în cadrul programului de cooperare dintre Ministerul Educației din Turkmenistan și Ministerul Educației Naționale al României în domeniul educației pentru 2017-2022. În cadrul acestui program, a fost stabilită o cooperare activă între instituțiile de învățământ superior din cele două țări.
Unul dintre vectorii esențiali ai cooperării interstatale este sfera culturală, în cadrul căreia se acordă o importanță deosebită stimulării și aprofundării legăturilor culturale, științifice și educaționale, ca factor fundamental în consolidarea legăturilor de prietenie și înțelegere reciprocă între popoarele celor două țări. După cum se ştie, în 2016 în România, în orașele București și Iași, au avut loc Zilele Culturii Turkmenistanului, iar în 2017, Turkmenistanul a găzduit Zilele Culturii României, evenimente care au umplut o nouă pagină în cartea relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Există planuri de a organiza în curând următoarele zile culturale ale Turkmenistanului în România.

Un alt domeniu al cooperării bilaterale este domeniul sportului. În
Ashgabat, orașul olimpic, a avut loc cea de-a V-a ediție a Jocurilor Asiatice, în 2017. De asemenea, în 2018 a avut loc campionatul mondial de haltere, la care au participat sportivi români și au obținut premii. Un alt exemplu de cooperare în acest domeniu este participarea a două echipaje românești – Club Transcarpatic Rally Team și Asociația Club Sportiv Adrenaline Motorsports – la Raliul Internațional Amul-Khazar, organizat în septembrie 2018 în Turkmenistan. În 2020, Turkmenistanul va găzdui campionatul Asiei de fotbal, turneul internațional de tenis Cupa Davis și Campionatul Mondial de Sambo.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...