Statele Unite depășesc India în clasamentul celor mai atractive piețe pentru investiții în energie regenerabilă

Date:

  • SUA urcă pe locul al doilea în clasament, în pofida impunerii de tarife vamale pentru importurile de panouri solare
  • India cedează a doua poziție pe fondul îngrijorărilor investitorilor
  • Creșterea costurilor de capital ar putea pune presiune pe sectorul energiei regenerabile

 

China se menține pe primul loc, pentru a treia oară consecutiv, în clasamentul bianual al celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă, conform ultimului raport EY Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Statele Unite și Germania au depășit India, care coboară de pe locul al doilea pe poziția a patra. Regatul Unit și Olanda au avansat semnificativ în cadrul acestui index – pe poziția a șaptea, respectiv a noua, în timp ce Taiwan reintră în clasamentul celor 40 de țări.

„Spre deosebire de Polonia, care a apărut recent pe poziția 36 în clasament, datorită intențiilor guvernului de a modifica condițiile de sprijin pentru energiile regenerabile, România nu mai apare în acest clasament de ceva vreme. Noua strategie energetica ar trebui să clarifice planurile guvernului cu privire la cota de regenerabile pentru România la orizontul anului 2030, prin prisma celor mai recente decizii la nivelul UE, dar și prin prisma necesităților din zona rurală unde biomasa este folosită intensiv.

 Apar în România proiecte noi, care se bazează pe tehnologii avansate, în special în domeniul energiei eoliene, care, aparent, nu vor mai avea nevoie de scheme de sprijin datorita productivității crescute și costului scăzut al energiei electrice produse. Combinate cu soluții de stocare a energiei electrice, aceste proiecte ar deveni competitori redutabili pe piața romanească angro. Apar soluții de finanțare inovative, de tip leasing de proiect, (nu de echipamente). ANRE face declarații privind scheme noi de sprijin pentru soluțiile locale de mică putere. Publicul este atras de noțiunea de „cosumator activ” (prosumer[1]). Se acumuleaza încet o masă critică ce va genera în curând o nouă înflorire în sectorul energiilor regenerabile în România”, spune Valeriu Binig, Partener EY România.

Valeriu Binig, Partner EY Romania
Valeriu Binig, Partner EY Romania

A 51-a ediție a RECAI evidențiază tendința creșterii protecționismului în întregul sector al energiei regenerabile. Obiectivul Indiei de a atinge ţinta de 100GW din energie solară până în 2022

pare din ce în ce mai greu de atins, în contextul îngrijorărilor investitorilor cauzate de amenințarea impunerii unor tarife vamale de 70% pentru importul de panouri solare și de prețurile mici oferite pentru energia electrică. Iar în luna ianuarie a acestui an, Statele Unite au impus tarife vamale de 30% asupra importurilor de celule și module fotovoltaice solare.

Cu toate acestea, RECAI evidențiază flexibilitatea pieței americane, care urcă de pe locul al treilea pe locul al doilea, datorită faptului că tarifele vamale impuse echipamentelor solare sunt în mare parte amortizate, iar proiectele de energie eoliană nu intră sub incidența tăierilor de subvenții impuse de recent adoptata lege privind reforma fiscală din SUA.

„Creșterea ratelor dobânzilor va majora probabil costul capitalului ieftin subscris care a susținut spectaculoasa dezvoltare a capacității de energie regenerabilă din ultimii ani. Subvențiile guvernamentale pentru energie verde se reduc în toată lumea, iar investitorii anticipează o perioadă mai dificilă pentru dezvoltatorii de proiecte. Totuși, mișcările din clasament sugerează că aceste evoluții sunt doar obstacole temporare, deoarece sectorul energiei regenerabile continuă să se maturizeze, iar piețele se dezvoltă”, a declarat Ben Warren, coordonator EY Global Power & Utilities Corporate Finance și redactorul-șef al RECAI.

În pofida unei scăderi semnificative a investițiilor în energie regenerabilă în 2017, Regatul Unit urcă trei locuri – pe poziția a șaptea, datorită adaptării pieței la eliminarea subvențiilor pentru instalațiile fotovoltaice solare, a proiectelor eoliene pe uscat și a demersurilor de retehnologizare a vechilor ferme eoliene.

Extinderea rapidă a surselor de energie regenerabilă a făcut ca Olanda să urce pe a noua poziție de pe locul al 15-lea din precedentul clasament, publicat în octombrie 2017. Ofertele recente pentru ferme eoliene offshore nesubvenționate și o piață a instalațiilor fotovoltaice solare în creștere au avut un impact puternic asupra acestui sector, în contextul în care autoritățile se străduiesc să atingă obiectivul impus la nivelul Uniunii Europene de a avea surse de energie regenerabilă în proporție de 14% până în 2020.

Taiwan reintră în clasament pe poziția a 31-a, prima dată după doi ani, în timp ce autoritățile și-au anunțat intenția de a renunța la energia nucleară și au luat măsuri pentru creșterea la 20% a procentului energiei regenerabile până în 2025 –  concentrându-se asupra proiectelor eoliene offshore.

„Actualul climat economic a impus o atenție permanentă asupra costurilor, iar acest demers a generat o scădere de la an la an a costurilor globale ale electricității din surse regenerabile. În acest context, la care se adaugă reducerea costurilor tehnologiei de stocare a energiei în baterii, anticipăm continuarea creșterii rapide a sectorului energiei regenerabile în următorii ani”, a declarat Ben Warren.

Cel mai recent raport RECAI analizează, de asemenea, tendința identificată în rândul multora dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, de a realiza tot mai multe investiții de amploare în producerea de energie cu amprentă de carbon redusă. Dar, deși raportul indică îngrijorările privind schimbările climatice și dezvoltarea industriei automobilelor electrice drept factori încurajatori pentru ambițiile pe termen lung de a investi în energia regenerabilă, ritmul tranziției în rândul marilor consumatori de petrol rămâne incert.

 

Clasamentul complet al celor 40 de piețe și pentru alte detalii privind impactul tehnologiei blockchain asupra energiei regenerabile, precum și pentru o analiză aprofundată a sectorului în Australia, Polonia și Egipt, vizitați ey.com/recai.

[1] Consumatori care îşi generează şi furnizează singuri energia.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...