Berea băută cu măsură scade riscul bolilor cardiovasculare

Date:

Berea băută moderat poate să contribuie la diminuarea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, potrivit rezultatelor unui proiect de cercetare ştiinţifică desfăşurat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție: „Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecți sănătoși”, autor asistent univ. dr. Marina Oțelea (foto), Catedra de Fiziopatologie II a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Marina OteleaPe scurt, subiecții studiului (20-30 de ani, clinic sănătoși) au fost supuşi unor măsurători la începutul cercetării, la o oră după ce au băut o cantitate  moderată de bere (consumul moderat este de 330 ml/zi femeile, 660 ml/zi bărbații) și după o lună de consum zilnic. În termeni de specialitate, „studiul a evaluat impactul consumului moderat de bere asupra echilibrului fluido-coagulant, prin măsurarea concentrației unor componente ale sângelui, factori ai sistemului natural de molecule cu activitate anti-coagulantă și pro-coagulantă. Este vorba despre proteinele C și S – cu rol de oprire a procesului de coagulare, fibrinogenul – un marker al inflamației și al stării de hipercoagulabilitate, PAI-1 (inhibitorul activatorului plasminogenului) cu rol de oprire a procesului de coagulare și homocisteina – marker al disfuncției endoteliale”. Ca rezultate, „la o oră de la ingerarea cantității de bere, studiul a arătat o reducere medie cu 45% a nivelului PAI-1, inhibitor al procesului normal de distrugere a cheagurilor nou formate. Fibrinogenul a avut, de asemenea, tendința să scadă după o oră, iar nivelul de homocisteină a scăzut cu 5,7%, un factor care este strâns legat de procesul de ateroscleroză, substratul pe care se grefează activarea coagulării și formarea patologică a cheagurilor. După o lună de consum zilnic, scăderea PAI-1 a fost cu 7% mai mică față de nivelul inițial. Fibrinogenul a avut o variație nesemnificativă statistic, iar homocisteina a revenit la valori apropiate, dar ușor mai mici decât cele inițiale”.

În esenţă, subliniază dr. Marina Oțelea, „rezultatele obținute validează un posibil efect pozitiv asupra organismului determinat de consumului moderat de bere. Sunt influențați factorii implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge.”

Simplificând, berea face sângele să fie mai fluid.

Rezultatele cercetării sunt de interes larg, accentuează conf. univ. dr. Corina Zugravu, președinta Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, în condiţiile în care, „potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă 31% din cauzele de deces la nivel internațional, la noi în țară acestea reprezentând chiar principala cauză de deces, cu peste 57% din totalul înregistrat la nivel naţional. Adoptarea unui stil de viață sănătos care presupune un regim alimentar echilibrat și exercițiu fizic constant, poate contribui la prevenirea multora dintre formele bolilor cardiovasculare. De aceea, este foarte important să putem evalua cât mai corect impactul pe care stilul nostru de viață, care include evident și preferințele noastre alimentare, îl are asupra sănătății inimii. Berea este o băutură prezentă în viața de zi cu zi a românilor, iar rezultatele studiului pe care îl facem public ne reconfirmă faptul că atunci când este consumată

moderat, berea poate face parte cu succes dintr-un stil de viață sănătos”.

Este al cincilea studiu de profil, reaminteşte dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă, consultant în probleme de nutriție, secretar general al

Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Rezultatele de cercetare ştiinţifică asupra consumului moderat de bere sunt diseminate în centre universitare, la nivelul profesorilor, cercetătorilor, studenţilor în domeniu.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...