China: riscuri de neplată în creștere în sectoarele construcțiilor și energiei, în ciuda unei perspective economice pozitive

Date:

Sondajul de plăți corporative China 2021: termene de credit mai scurte pentru majoritatea sectoarelor, cu excepția construcțiilor, alimentar și auto

Economia chineză a crescut cu 2,3% în 2020, fiind singura economie majoră care a înregistrat o creștere în această perioadă, iar Coface se așteaptă ca PIB-ul să accelereze la 7,5% în 2021. Acesta ar fi cel mai rapid ritm de creștere din 2013 și peste minimul de 6% stabilit de autorități.

În perioadele normale, creșterea economică mai ridicată s-ar fi tradus în mai puține incidente de întârziere a plăților, dar revenirea a fost inegală între sectoare. Astfel, sondajul de plăți corporative din China din 2021[1] realizat de Coface arată că termenele de plată au scăzut în medie cu 11 zile în 2020, la 75 de zile, în timp ce distribuția termenilor de credit a înclinat spre o perioadă mai scurtă.

În cele din urmă, firmele au beneficiat, de asemenea, de măsuri de sprijin fiscal și monetar mai mari anul trecut, care se așteaptă să se reducă în acest an. Coface preconizează o creștere a riscului de neplată a obligațiunilor și a insolvențelor în 2021, în special în rândul sectoarelor care au acumulat riscuri mai mari de flux de numerar în 2020 pe fondul unei încetiniri a volumului de credit.

Bernard Aw, economist pentru Asia Pacific în cadrul Coface, a declarat:

„Cel mai recent sondaj al plăților din China a arătat că firmele chineze au făcut demersurile necesare pentru a consolida gestionarea creditelor în 2020 din cauza pandemiei Covid-19. Termenele de plată au fost scurtate în multe sectoare și au fost implementate mai multe instrumente de gestionare a creditelor, inclusiv asigurări de credit și rapoarte de credit, precum și servicii de colectare a datoriilor și factoring. Ca urmare, mai puține companii au înregistrat întârzieri la plată în 2020 comparativ cu anul precedent.

„În timp ce evoluția pandemiei rămâne relativ incertă și o redresare economică susținută este departe de a fi garantată, firmele chineze sunt optimiste în ceea ce privește perspectivele economice ale Chinei, 73% dintre respondenți preconizând o creștere a afacerilor, comparativ cu doar 44% în 2020. Acest lucru este dublat și de anticiparea unor performanțe mai bune în vânzări și la nivel de lichidități în acest an.

„Cu toate acestea, sondajul a arătat că riscurile de credit se acumulează în sectoare specifice, ceea ce justifică o monitorizare atentă în lunile următoare. Proporția firmelor din sectoarele construcțiilor și energiei care au raportat întârzieri de plată ultra-lungi (ULPD-uri, peste 180 de zile) care se ridică la peste 10% din cifra de afaceri anuală s-a dublat în 2020 la peste 60%, relevând riscuri crescute ale fluxului de numerar. Această evoluție s-a suprapus cu creșterea implicită a riscului de neplată a obligațiunilor în China continentală, în special în sectorul construcțiilor și imobiliarelor.

„Privind în viitor, Coface se așteaptă ca neplata obligațiunilor corporative și insolvențele din China să crească în 2021, în special în sectoarele care au acumulat riscuri mai mari de fluxuri de trezorerie în 2020 din cauza pandemiei.”

Întârzieri de plată[2]: majoritatea sectoarelor au
înregistrat întârzieri mai mici, cu excepția construcțiilor

Mai puține companii au înregistrat întârzieri la plată în 2020, 57% dintre respondenți raportând plăți restante, în scădere față de 66% în 2019. Scăderea întârzierilor la plată este rezultatul unui răspuns puternic al politicii guvernamentale pentru a atenua impactul pandemiei asupra activității comerciale, care a inclus scutirea de impozite, garanții de împrumut și scutiri de dobândă la împrumut. Potrivit sondajului Coface, firmele din 11 din 13 sectoare au raportat o scădere a întârzierilor de plată, în ciuda contextului dificil. Printre acestea, lemnul, produsele farmaceutice, transporturile și TIC au raportat cele mai mari scăderi. Nu s-au înregistrat modificări în comerțul cu amănuntul, în timp ce construcțiile au înregistrat o creștere a plăților restante.

Dificultățile financiare ale clienților au fost principalul motiv pentru întârzierea plăților. Lipsa resurselor de finanțare a fost al doilea motiv – după o concurență acerbă – sugerând că buzunarele economiei ar putea să nu aibă acces la sprijinul guvernului.

Revenirea economică generează optimism,
dar prețurile mai mari rămân o preocupare cheie

În condițiile în care China este singura economie majoră care a înregistrat o creștere a PIB-ului în 2020 și datele economice recente indică o expansiune constantă în primul trimestru al anului 2021, firmele sunt, în general, optimiste cu privire la condițiile economice, potrivit sondajului. Peste 70% dintre respondenți se așteaptă la o accelerare a creșterii în 2021, față de 44% în 2020. Acest optimism a fost însoțit de o pondere mai mare a firmelor care anticipează vânzări și lichidități mai mari în următoarele 12 luni. În consecință, majoritatea (62%) dintre respondenți se așteaptă ca afacerea lor să revină la nivelurile pre-COVID-19 în mai puțin de un an, în timp ce aproape un sfert estimează această perioadă între unu și doi ani. Prețurile mai mari au fost cel mai frecvent impact menționat de respondenți, iar aproape două treimi au afirmat că pandemia a dus la o creștere a prețurilor mărfurilor, deoarece măsurile de sănătate publică ale guvernelor au perturbat lanțurile de aprovizionare globale.

În pofida pandemiei, 47% dintre respondenți au recunoscut că nu au folosit niciun instrument de management al riscului de credit pentru a tempera riscurile fluxurilor de numerar în 2020, comparativ 40% în 2019. În același timp, o proporție mai mare a utilizat mai multe instrumente de gestionare a creditelor. Procentul firmelor care au apelat la asigurări de credit a crescut de la 17% în 2019 la 27% în 2020, în timp ce 31% dintre companiile au solicitat rapoarte de credit în 2020, în creștere semnificativă de la 19%. Atât factoringul, cât și colectarea de creanțe au crescut comparativ cu 2019, ajungând la 10%, respectiv 13%.

Mai multe insolvențe în 2021

La o primă vedere, rezultatele sondajului nu par să indice legătura dintre riscurile fluxului de numerar și neplata obligațiunilor corporative, dar o defalcare sectorială arată o consolidare a legăturii. Tendința de neplată a obligațiunilor corporative din China a crescut de la primul caz din 2014, de la mai puțin de 1 miliard de dolari în 2015 la un record de 27 de miliarde de dolari în 2020, potrivit datelor Bloomberg. În primele patru luni ale anului 2021, neplata obligațiunilor a crescut cu peste 70%, până la 18 miliarde USD, în principal în domeniul imobiliar, aviație și electronică. Sondajul arată că multe dintre aceste sectoare au avut, de asemenea, riscuri de lichiditate, 67% dintre respondenții din sectorul construcții raportând peste 10% din cifra de afaceri anuală legată de ULPD (întârzieri de plată ultra lungi), alături de 29% în TIC și 19% în transporturi.

Privind în perspectivă, Coface se așteaptă ca riscul de neplată al obligațiunilor corporative și insolvențele să crească în 2021, în special în sectoarele care au acumulat riscuri mai mari de flux de numerar în 2020. Acestea sunt sectoarele cu cea mai mare proporție de ULPD-uri, care reprezintă peste 10% din cifra de afaceri anuală, respectiv construcții (67%), energie (62%), comerț cu amănuntul (30%).


[1] Sondajul privind plățile corporative din China în 2021 a fost realizat în perioada februarie-aprilie a acestui an și a chestionat peste 600 de companii din 13 sectoare din China continentală.

[2] Întârziere de plată-perioada dintre data scadentă a unei facturi și data la care se face plata facturii

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Relația românilor cu băncile în ultimii opt ani 

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

Mihai Daraban: C.E. trebuie să se implice în uniformizarea modului de funcționare a camerelor de comerț europene

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Misiune economică România-Spania la Barcelona și în Insulele Baleare

Platforma Repatriot, care conectează românii din afara granițelor cu...

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...