Deschidere spre integrare socială prin casa de tip familial

Date:

Tema de actualitate a ocrotirii, educării şi integrării copiilor cu probleme de ordin familial şi social beneficiază de încă un aport la rezolvare odată cu inaugurarea casei de tip familial „Cavalerii”, construită şi dotată pe baza unui parteneriat între mediul de afaceri privat (Holcim România, nume de referinţă pe piaţa materialelor de construcţii), societatea civilă (fundaţia Hope and Homes for Children) şi administraţia publică locală (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4, aparţinând Consiliului Local al Sectorului 4). Casa are patru dormitoare, o cameră de zi, două băi, o bucătărie, curte cu amenajări, dotări. Realizarea se înscrie în programul de trecere a copiilor din regimul instituţionalizat reprezentat de centrele de plasament într-un mediu firesc de trai, în case de tip familial. Directorul general al DGASPC din sectorul 4, Dragoş Pelmuş, subliniază că administraţia publică locală a sectorului deţine, cumpărate, 16 apartamente de tip familial, locuite de tineri sub îndrumarea educatorilor, ca expresie a tendinţei normale de integrare socială.

În noua casă „Cavalerii” locuiesc deocamdată nouă copii (capacitatea maximă, 12 copii), proveniţi din centrul de plasament „Robin Hood”, ultimul de acest tip încă existent în sector. Discuţia la inaugurare ba cu unul, ba cu altul dintre copii despre diferenţa de confort, aspect, condiţii dintre ce au lăsat în urmă şi ce au de acum aici se dovedeşte inutilă din două exclamaţii („Mult mai bine! Nu se compară… Tot-tot!”), plus privirea şi interjecţiile care spun restul. Perspectiva comparativă a educatorilor care stau toată ziua cu copiii în casă şi au grijă de ei este similară. Lucica Frîncu, cu ani buni de meserie, remarcă beneficiul pe care-l aduce specificul casei de tip familial prin libertatea foarte tinerilor locatari de a-şi organiza treburile şi cerinţele cotidiene, hotărând împreună, punând mâna la ce e de făcut într-o gospodărie.    

Complinirea în reuşita parteneriatului din care a rezultat casa „Cavalerii” (locatarii i-au pus numele) a însemnat finanţarea asigurată de Holcim România printr-o campanie derulată în beneficiul fundaţiei Hope and Homes for Children, expertiza fundaţiei acumulată în deschiderea până acum a 107 astfel de case în toată ţara şi punerea la dispoziţie a terenului de către Primăria Sectorului 4. Campania dusă de Holcim România din care a rezultat finanţarea acestei case s-a desfăşurat în perioada iulie-septembrie 2017, timp în care compania a direcţionat către Hope and Homes for Children contravaloarea câte unui kilogram de ciment pentru fiecare sac de StructoPlus cu Duraditiv vândut; aşa s-au strâns 300.000 de euro, bani din care a fost construită casa „Cavalerii” şi se mai construieşte una, cu scop similar, la Piatra Neamţ.

La inaugurare, Alina Cristea, manager de dezvoltare durabilă la Holcim România, i-a îndemnat pe copii să aibă grijă de casa lor şi a exprimat bucuria companiei de a „contribui la o cauză atât de importantă, orice copil având nevoie de un mediu sănătos în care să se dezvolte”.

Din poziţia de manager al Departamentului de asistenţă socială al fundaţiei Hope and Homes for Children şi cu nişte ani de lucru în protecţia socială a copiilor, Radu Tohătan spune cât de important este pentru un copil să crească într-o casă adevărată, de unde să plece ca să-şi facă propria familie, să aibă un loc de muncă, să trăiască pe picioarele lui; şi mai spune, accentuând o condiţie esenţială pentru reuşita dezvoltării şi apoi a integrării: casele de tip familial, odată construite, să fie ferite de pericolul de a se întoarce la ce au fost, de a se transforma iar în centre de plasament, adică „în mici instituţii”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...