Ericsson și Vodafone transformă în realitate livrarea de bunuri și servicii cu ajutorul dronelor

Date:

Ericsson și Vodafone au testat cu succes livrarea de bunuri și servicii esențiale prin intermediul rețelelor mobile, aceasta fiind acum cu un pas mai aproape de înfăptuire. Testele efectuate luna trecută în Germania au arătat că, prin intermediul rețelelor mobile, pot fi stabilite coridoare de zbor sigure.

Procesul de testare s-a desfășurat la centrul de inovare Vodafone din Aldenhoven, Germania și s-au utilizat date despre traficul de rețea pentru a se asigura că rutele dronelor evită zonele cu acoperire mai slabă sau pe cele cu un trafic intens în rețea. Astfel, dronele au avut o conectivitate constantă, de la punctul de plecare până la destinație, iar pentru a pune la punct conexiuni sigure și fiabile între dronă și centrul de control, operatorii pot folosi hărți care să le indice aria de acoperire. 

Funcționarea dronelor în rețelele fixe este limitată de câmpul vizual, dar utilizarea rețelelor mobile pentru livrarea de bunuri și servicii, cu ajutorul dronelor, va extinde semnificativ aria de funcționare. Astfel, apare un potențial de inovație pentru o gamă largă de servicii de livrare, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de servicii medicale de urgență. De asemenea, se analizează modul în care dronele pot fi utilizate pentru monitorizarea infrastructurii de utilități, a celei industriale, precum și a infrastructurii rețelelor mobile, dar și în cazurile de urgență sau pentru intervenții în cazul unor dezastre naturale.

Totodată, Vodafone și Ericsson au analizat și modul în care anumite funcții ale dronelor ar putea fi controlate prin intermediul rețelei – cum ar fi capacitatea de a îmbunătăți instantaneu calitatea unei camere video aflată la bord, fără a afecta și alte servicii. Astfel de posibilități ar fi relevante în situațiile în care transmisia video în direct nu ar fi necesară pe parcursul întregului zbor, ca de exemplu în cazul inspectării unui pod suspendat.

Johan Wibergh, Chief Technology Officer, Vodafone Group, afirmă: „Rețeaua noastră a evoluat și este acum o platformă construită pe baza principiilor de machine learning și inteligență artificială, capabilă să furnizeze date și servicii video și TV la viteze de gigabit. Pe măsură ce intrăm în următoarea etapă a evoluției noastre, vom folosi rețeaua noastră inteligentă bazată pe software pentru a oferi noi servicii digitale care să contribuie la bunul mers al societății”.

Johan Wibergh adaugă: „Utilizarea responsabilă a dronelor este un astfel de exemplu: acestea pot evalua pagubele provocate de incendii, pot livra provizii și materiale medicale și pot ajuta companiile să analizeze condițiile periculoase, cum ar fi șantierele de construcții, liniile electrice și chiar releele noastre, într-un mod mai rapid și mai sigur”.

Reducând implicarea factorului uman, dronele pot optimiza timpii și costurile și pot îmbunătăți procesul de analiză a datelor, fapt care le va permite companiilor să își estimeze mai bine performanțele operaționale.  

Totodată, apar și noi scenarii de utilizare (de exemplu, estimări ale locațiilor geografice sau informații meteorologice), astfel încât dronele să poată evita literalmente condițiile meteorologice nefavorabile.

Una dintre utilizările cu adevărat importante pentru societate vizează livrarea de medicamente, bazată pe cerere și nevoie, spre deosebire de capacitate. În vremuri incerte, asemenea cazuri de utilizare sunt foarte importante, iar faptul că dronele pot acționa dincolo de câmpul nostru vizual într-un mod sigur, este cu adevărat uimitor.

Erik Ekudden, Chief Technology Officer, Ericsson, susține: „Dronele sunt instrumente extrem de importante pentru multe afaceri, iar noi am descoperit, până acum, doar câteva dintre posibilitățile pe care le vor aduce acestea, ceea ce face colaborarea cu Vodafone cu atât mai interesantă. Niște capacități de rețea mai inteligente, integrate în rețeaua noastră mobilă, vor permite industriilor cheie, precum sănătatea, construcțiile și agricultura să accelereze dezvoltarea de noi locații și amplasamente, să reducă pericolele pentru sănătate și siguranță și să salveze vieți”.

Erik Ekudden mai precizează: „Prin intermediul acestei tehnologii, furnizorii își pot extinde serviciile celulare de IoT pentru întreprinderi, respectând în același timp și reglementările în vigoare. Acesta este un alt punct de reper în parteneriatul dintre Ericsson și Vodafone, întrucât continuăm să ne dezvoltăm rețeaua și să răspundem diverselor nevoi ale industriilor fundamentale”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Claudiu Cazacu, XTB: Precedent în „uber-izarea prețurilor”. Cum pot cartofii prăjiți să influențeze valoarea acțiunilor

Prețurile stabilite dinamic fac parte dintr-o strategie utilizată frecvent...

Economia informală în România: context, cauze și efecte

| de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN, Academia de Studii Economice din București și Prof. univ. dr. Radu MUȘETESCU, Academia de Studii Economice din București

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...