eToro: Companiile sunt optimiste și investesc sperând în sfârșitul pandemiei

Date:

Încrederea mediului de afaceri din întreaga lume a crescut în luna iunie la cel mai înalt nivel din 2014, în ciuda amenințărilor constante cauzate de noile variantele ale virusului, a dificultăților logistice și a celor legate de forța de muncă, potrivit firmei de cercetare IHS Markit.

Rezultatele, obținute în urma unui sondaj efectuat în rândul a 12.000 de companii din întreaga lume, arată că optimismul net a crescut la 38% în iunie, cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Această revenire a sentimentului pozitiv a fost condusă de Europa și Statele Unite, China manifestând un optimism „robust”.  Dar acest optimism al companiilor ar putea veni și cu un cost pentru consumatorul mediu. Un număr net record de companii la nivel global (peste 26%) au raportat planuri de creștere a prețurilor de vânzare în cursul următoarelor 12 luni, pe fondul creșterii presiunii costurilor. 

În Europa, sentimentul de încredere a urcat la cel mai înalt nivel din 2009, +50% în iunie. Această valoare este semnificativ mai mare decât media globală și arată încrederea companiilor europene în viitor, în redresarea economică, în relaxarea restricțiilor și în controlul pandemiei. Atât sectorul de producție, cât și cel al serviciilor au arătat același grad de încredere. La nivel de țară, Spania și Regatul Unit – ambele cu o creștere a numărului de cazuri ale variantei delta a virusului Covid-19 – arată un nivel ridicat de încredere, în special în domeniul serviciilor. La nivel industrial, optimismul Germaniei se bazează pe „speranțele privind sfârșitul pandemiei” și pe viitoarea creștere a cererii de consum pe măsură ce se reduce incertitudinea. De asemenea, speranțele legate de planurile pentru creșterea cheltuielilor de investiții și dezvoltarea de noi produse se adaugă la acest scenariu. 

Așteptările de creștere sunt oarecum umbrite de preocupările legate de problemele de aprovizionare și de lipsa de personal calificat corespunzător, dezechilibrele dintre cerere și ofertă urmând „să genereze presiuni puternice asupra prețurilor”, potrivit sondajului. Până în prezent, acest optimism este susținut de indicele PMI compozit pentru luna iunie, dar vom vedea dacă rezultatele din iulie, care vor fi publicate vinerea aceasta, vor sprijini în continuare perspectivele de creștere. Indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) este un indicator al sănătății economice pentru sectoarele de producție și servicii, obținut prin chestionarea managerilor din lanțurile de aprovizionare despre expansiunea, contracția sau menținerea neschimbată a condițiilor din piață.  

„Optimismul mediului de afaceri din Marea Britanie a continuat să se consolideze la jumătatea anului, deoarece așteptările privind o redresare puternică au permis firmelor să planifice o creștere record a numărului de angajați în următoarele 12 luni”, potrivit Accenture/IHS Markit UK Business Outlook. Cu toate acestea, nu totul funcționează bine, mai ales în ceea ce privește personalul. Există rapoarte conform cărora din cauza creșterii actuale a numărului cazurilor de Covid-19, afacerile, magazinele și fabricile nu funcționează la capacitate maximă, deoarece o mulțime de salariați se află în izolare după ce au intrat în contact direct cu persoane infectate cu coronavirus. 700 de muncitori din cea mai mare fabrică din Marea Britanie, deținută de Nissan, nu pot lucra, iar în alte sectoare se estimează că 20% din personal se află în aceeași situație. 

Sondajul IHS Markit Business Outlook din SUA a indicat că încrederea în mediul de afaceri în rândul firmelor din sectorul privat american este cea mai puternică din iunie 2014. Atât producătorii, cât și furnizorii de servicii au arătat o încredere mai mare în perspectivele de creștere a activității, producătorii de bunuri înregistrând cel mai ridicat nivel de optimism din ultimii șapte ani. Rezultatele economice publicate vinerea trecută par să fie în acord cu sondajul. Vânzările cu amănuntul din SUA din luna iunie au crescut cu 0,6% pe lună, iar vânzările de bază, retail, fără automobile au înregistrat o creștere de 1,3% pe lună, față de 0,4%, cât se aștepta.  

Raportul privind China arată, de asemenea, un optimism ridicat în ceea ce privește creșterea, dar mai mic decât raportul anterior, datorită îngrijorărilor legate de disponibilitatea forței de muncă. 

În concordanță cu optimismul manifestat de mediile de afaceri la nivel mondial, economia globală a înregistrat din nou o expansiune rapidă în iunie, UE și-a îmbunătățit previziunile privind PIB-ul pentru sfârșitul anului, iar FMI se pregătește să își actualizeze miercuri estimările pentru a doua oară în acest an. 

Potrivit JPMorgan Global PMI, creșterea din iunie a încheiat cel mai puternic trimestru calendaristic din ultimii 15 ani. Piețele așteaptă cu nerăbdare publicarea în această vineri a indicatorilor Flash Composite PMI din Franța, Germania, zona euro, Marea Britanie și SUA, deoarece activitatea de achiziții este considerată cel mai bun indicator al modului în care companiile privesc viitorul. După pesimismul indus de pandemie de anul trecut, optimismul redobândit poate determina creșterea PIB-ului, rezultate mai bune pentru companii și poate susține piețele bursiere. 

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.


Ionut Paulenco
Ionut Paulenco
Ionuț Paulenco, analistul eToro pentru România, vă oferă comentariul său săptămânal privind ultimele evenimente de pe piețele financiare. Lucrând la eToro și discutând zilnic cu clienții români, Ionuț aduce o experiență de peste 7 ani în industria financiară, specializându-se în diversificarea portofoliilor și în acțiuni.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...