Lipsa forței de muncă: Mii de locuri de muncă foarte bine plătite nu își găsesc candidați

Date:

Creșterea economică este amenințată de o situație neașteptată: lipsa forței de muncă. Aceasta este o problemă prezentă pe ambele maluri ale Atlanticului, dar mai dramatică în Statele Unite decât în Europa. Faptul că există zeci de mii de locuri de muncă vacante cu salarii anuale care depășesc 100.000 de dolari nu este un semn bun pentru perspectiva continuării unei creșteri economice robuste în SUA.

În Europa, rata locurilor de muncă vacante este în creștere, aratând valori de 2,6% pentru zona euro și 2,4% pentru cea a Uniunii Europene, în al treilea trimestru al anului 2021. Rata locurilor de muncă vacante poate reflecta, în parte, cererea nesatisfăcută de forță de muncă, precum și eventualele neconcordanțe între competențele și disponibilitatea celor care sunt șomeri și cele căutate de angajatori. 5,1% dintre locurile de muncă din Cehia erau vacante, cea mai mare valoare din UE, urmată de Belgia (4,7%) și de Țările de Jos (4,2%). Cele mai căutate cariere din Europa sunt în IT, inginerie și sănătate.  În noiembrie 2021, rata șomajului în Uniunea Europeană a fost de 6.5%, în scădere față de 6.7% în octombrie 2021. 

În România, doar 0,79% din locurile de muncă sunt vacante. În noiembrie 2021, rata șomajului ajustată sezonier a fost de 5,2%, la fel ca în octombrie. Cele mai căutate locuri de muncă în 2021 au fost inginer, șofer și contabil, iar mulți candidați doresc slujbe care să le permită să lucreze de acasă.  Însă, potrivit sondajului ManpowerGroup, angajatorii europeni raportează cele mai mari dificultăți în ocuparea posturilor vacante, impactul cel mai mare fiind resimțit în Franța, România și Italia. Iar nevoia de angajați este în creștere, 29% dintre companiile românești intervievate declarându-și intenția de a face angajări în 2022.   

Lipsa forței de muncă este foarte vizibilă și în Marea Britanie. Potrivit unei statistici Glassdoor, într-un top 25 al celor mai bune locuri de muncă, cel mai bine cotat job este cel de manager de produs, cu un salariu mediu anual de peste 60.000 de lire sterline și aproape 2.000 de locuri de muncă vacante, urmat de administrator de rețele IT – 71.000 de lire și 1.500 de locuri de muncă vacante și dentist cu 55.000 de lire și 1.721 de locuri de muncă vacante.  

Dincolo de Atlantic, situația forței de muncă este și mai dramatică. Statele Unite au creat doar 199.000 de noi locuri de muncă în decembrie 2021, mai puțin decât cele 426.000 așteptate de analiști. În ciuda creșterilor constante ale cifrelor privind crearea de locuri de muncă, există încă 3,6 milioane de persoane care încă nu s-au întors la muncă după izolarea din martie 2020. 

In plus, rata șomajului a scăzut la 3,9%, foarte aproape de cifra minimă de 3,6% înregistrată în februarie 2020, chiar înainte de începutul pandemiei. Economia americană are aproape 11 milioane de locuri de muncă vacante, dintre care unele sunt extrem de bine plătite. Această situație a determinat o creștere a salariului mediu pe oră cu 4,7% față de anul trecut, deoarece angajatorii sunt nevoiți să majoreze salariile pentru a încerca să atragă muncitori. 

Într-o statistică postată de site-ul Glassdoor, primele trei din top 50 cele mai bune locuri de muncă din SUA sunt plătite cu salarii care variază între peste 90.000 de dolari pe an și peste 121.000 de dolari pe an și au peste 20.000 de locuri de muncă vacante. Cel mai bun job este considerat a fi cel de dezvoltator Java, cu un salariu de bază mediu de 90.830 de dolari și 10.103 locuri de muncă libere, urmat de cel de  analist de date științifice cu un salariu mediu de 113.736 de dolari și aproape 6.000 de locuri de muncă neocupate, precum și manager de produs cu un salariu mediu de 121.107 de dolari și 14.515 locuri de muncă libere. Cel mai mare salariu mediu din top este cel oferit pentru un medic stomatolog, cu peste 134.000 de dolari pe an și 4.300 de oferte de locuri de muncă. Potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA, în prezent există peste 10,5 milioane de locuri de muncă neocupate în Statele Unite. Iar dacă luăm în considerare faptul că 3,5 milioane de persoane lipsesc de pe piața muncii și rata scăzută a șomajului, șansele de a ocupa aceste locuri de muncă sunt foarte mici. În funcție de modul în care evoluează pandemia, criza forței de muncă din SUA are potențialul de a se agrava, putând împiedica planurile de dezvoltare ale companiilor pentru 2022. Cu toate acestea, situația actuală, care pare să nu aibă o soluție clasică, ar putea crea o oportunitate pentru accelerarea înlocuirii locurilor de muncă realizate de om cu tehnologii de inteligență artificială și roboți.  

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...