Ministerul Apelor şi Pădurilor, informaţii în contextul evoluţiilor climatice

Date:

Prezentând bilanţul primelor şase luni de mandat ministerial, Ioan Deneş (foto), ministrul apelor şi pădurilor, a oferit şi o serie de informaţii de actualitate în condiţiile evoluţiilor meteo şi ale perspectivelor climatice. În contextul prevenirii inundaţiilor, este de reţinut că în 2018 s-au finalizat 32,26 km amenajări de albie, 27,72 km consolidări de mal, 27,79 km diguri. Încadrate în programul „Promovarea adaptării la schimbările climatice, a prevenirii şi a gestionării riscurilor”, au fost selectate 13 proiecte care să beneficieze de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Aceste proiecte se află în faza procedurii de achiziţionare a consultanţei pentru studii de fezabilitate şi a documentaţiei.

Cât priveşte contracararea fenomenelor specifice iernii, au fost promovate trei proiecte de hotărâre de guvern pentru expropierea a 87,629 ha de teren din zona Autostrăzii Soarelui pe care să se amenajeze perdele forestiere de protecţie. În primăvara acetui an au fost amenajate perdele forestiere pe 8,2 ha.

În primele şase luni ale anului în curs au fost împădurite 6.518 ha de terenuri pe suprafeţe din fondul forestier proprietatea publică a statului şi proprietate publică şi privată.

Pentru sprijinirea proprietarilor de păduri din arii protejate, au fost alocaţi 23 milioane lei.

Referitor la Sistemul Naţional Integrat de Urmărire a Trasabilităţii Materialelor Lemnoase (SUMAL), vizând reducerea tăierilor ilegale, ministrul Ioan Deneş a subliniat că arhitectura programului a fost realizată în trimestrul I al acestui an de către specialiştii Ministerului Apelor şi Pădurilor şi cei ai Serviciului Român de Telecomunicaţii Speciale (STS): „În vederea creşterii gradului de siguranţă în ceea ce priveşte buna administrare şi exploatare a pădurilor au fost create bazele unui nou sistem de urmărire a materialelor lemnoase (SUMAL), astfel încât să se poată urmări circulaţia materialelor lemnoase, din pădure şi până în depozitele finale, cu un grad de precizie foarte mare. Au fost finalizate procedurile de achiziţie în vederea dotării Direcţiei de control din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor cu o dronă şi două GPS-uri de ultimă generaţie. Achiziţia a fost necesară în vederea creşterii eficienţei activităţilor de monitorizare a fondului forestier naţional. Filmarea din dronă va permite identificarea terenurilor scoase ilegal din fondul forestier sau a suprafeţelor de pădure tăiate ilegal, precum şi monitorizarea lucrărilor de regenerare a pădurilor”.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concursul National Arena Urşilor Junior 2024

Liceeni din intreaga tara au infruntat celebrii ursi din...

PPC blue, noua aplicație pentru telefonul mobil, destinată șoferilor de mașini electrice

PPC Blue, compania din cadrul grupului PPC în România...