Piața editorială 2020: ce s-a vândut, ce s-a furat cel mai mult

Date:

O privire asupra pieței editoriale a anului trecut ne este facilitată de Compania de Librării București (CLB), printr-o analiză a vânzărilor de carte în rețeaua proprie.

Volumul vânzărilor a fost în creștere într-un singur domeniu: medicină, farmacie, sănătate. Domenii constante sau cu cele mai mici scăderi ale vânzărilor au fost religie și spiritualitate, apoi cărți pentru copii și adolescenți. În topul celor mai căutate cinci domenii din sfera carte de la CLB în 2020 s-au situat și științe umaniste și beletristică. 

Cele mai vândute cărți, pe domenii, au fost:

– literatură română – Recviem vesel pentru tata, de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas

– traduceri din literatura universală – Memoriile unui motan călător, de Hiro Arikawa, traducere de Raluca Nae, Editura Humanitas Fiction 

– carte străină de nonficțiune – Sapiens. Scurtă istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari, traducere de Adrian Șerban, Editura Polirom, 2017

– carte de nonficțiune de autor român – Creierul și mintea Universului, de Dumitru Constantin Dulcan, Editura Școala Ardeleană, 2019

– carte pentru copii de autor român – A doua carte cu Apolodor, de Gellu Naum, Editura Arthur, 2020

– carte pentru copii traducere în limba română – Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi, de Nikolai Nosov, traducere de Nina Gafița, Editura Humanitas, 2017  

Cele mai furate cărți din librăriile CLB au fost: 

Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România, de Larry Watts, traducere din limba engleză de Camelia Diaconescu, Editura RAO, 2011, urmată de Harry Potter și Prințul Semisânge, volumul 6, de J.K. Rowling, traducere din limba engleză de Alex Moldovan, Editura Arthur, 2020 și de 500 de adevăruri incredibile și trăsnite, traducere de Mugur Butuza, Editura Paralela 45, 2020.

Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București, caracterizează activitatea companiei în anul trecut: „Ca notă generală, povestea postdecembristă a librăriilor din România nu este cea mai veselă cu putință, iar motivele care dau poveștii nuanța aceasta de gri sunt nenumărate. Noi însă, Compania de Librării București, continuăm să ne încăpățânăm să ținem steagul sus. Și nu am abandonat acest obicei nici în anul pandemiei. Ne-am ambiționat să înțelegem în detaliu regulile strice legate de igienă în vremuri atipice, am învățat să confecționăm măști, să aprofundăm tainele comerțului online, să ne susținem ca echipă mai mult ca niciodată, să plantăm copaci pentru cea de-a patra generație de cititori. Ne mândrim cu faptul că am fost primii care am redeschis librăriile după ce ordonanțele guvernamentale ne-au permis și, în plus, am crescut în sfera online. În anul în care plănuiam să serbăm împlinirea celor 70 de ani de la fondarea CLB, am perfecționat lecția supraviețuirii. Este și aceasta o sărbătoare”.

Compania de Librării Bucureşti se definește a fi „cea mai importantă rețea de librării care a supraviețuit cu succes după Revoluție. În prezent CLB numără 43 de librării, răspândite unitar în toate cele 6 sectoare ale capitalei, ele aflându-se într-un proces permanent de modernizare și adaptare la cerințele clienților. De la carte şi manuale şcolare, la produse de papetărie şi jucării, oferta companiei este dintre cele mai bogate. Anul acesta, Compania de Librării Bucureşti aniversează 71 de ani de la fondare”. 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...