Salariul mediu net pe economie a urcat cu 4,7% în martie față de februarie

Date:

În luna martie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3256 lei, cu 4,8% mai mare decât  în luna februarie 2017. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2342 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 106 lei (+4,7%).

Exprimat în euro, salariul mediu net a ajuns la 515 euro, ritmul anual de creștere domolindu-se la 14,2%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Ritmul anual de creștere s-a diminuat de la 14,7% în luna februarie şi 18,4% în ianuarie.

De asemenea, în luna decembrie a anului trecut, câştigul salarial mediu net era de 2.354 lei (echivalentul a 521 euro). În același timp,  la finalul anului 2016, câștigul mediu brut a atins cota de 721 de euro (3.257 de lei).

Totodată, în luna martie 2017, câştigul mediu brut a urcat cu 4,8% faţă luna anterioară, la 3.256 lei, în timp ce salariul minim brut pe economie a la nivel național a fost majorat de guvern cu 16%, ajungând la 1.450 lei.

În luna martie 2017, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale, precum prime pentru sărbătorile de Paște, al 13-lea salariu etc.

„Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 40,9% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 24,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (5880 lei)”, potrivit comunicatului INS.

În sectorul bugetar sau înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,9%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+1,1%) şi în administraţia publică (+0,2%).

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...