SUMAL 2.0, pe urmele lemnului din pădure

Date:

SUMAL 2.0. – Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos – e mereu gata să observe tot ce iese tăiat din pădure și pe ce cale apucă și, în același timp, să-i ajute pe silvicultori în birocrația domeniului. Face asta de la 31 ianuarie 2021, de când a fost pusă în funcțiune varianta sub care funcționează în prezent, perfecționată față de cea inițială. Este „unul dintre cele mai mari sisteme informatice din România, care funcționează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, îl caracterizează ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos.

Descurajarea tăierilor ilegale

Cât de folositor este SUMAL 2.0 pentru economie în general și pentru silvicultură în special o arată datele furnizate de ministru după șase luni de funcționare a sistemului: „Peste 64.000 de utilizatori înregistrați în SUMAL, care au generat peste 2,2 milioane de avize de transport de la locul recoltării sau din depozit, adică o medie de aproximativ 12.600 de avize pe zi. În ceea ce privește volumul transportat, vorbim despre aproximativ 21 milioane de metri cubi de material lemnos. De asemenea, avem un total de peste
858.000 de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de către cetățeni, prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție. Acest fapt demonstrează interesul crescut al cetățenilor pentru combaterea și descurajarea transportului ilegal de lemn. Vor exista în continuare persoane care nu respectă legea, dar tocmai acesta este rolul SUMAL-ului, să reducem la minimum ilegalitățile din sectorul silvic și riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat și legea să fie respectată”.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate