Cercetare și medicină veterinară de top la USAMV București

Date:

Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București a inaugurat, în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, Spitalul Universitar de Urgență „Prof. univ. dr. Alin Bîrțoiu” și Centrul Universitar de Medicină Experimentală. Ambele sunt premiere pentru medicina și cercetarea veterinară din România, la standardele de profil cele mai înalte în acest moment la nivel mondial. Importanța le este accentuată de starea și evoluția fenomenelor medicale din lumea de azi. 

Decanul Facultăţii de Medicină Veterinară, prof. univ. dr. Gabriel Predoi, subliniază că „este primul spital de urgenţă veterinar din România care integrează toate specializările într-o componență unică”. Spitalul este destinat activităţii de pregătire clinică a studenţilor. Cuprinde patru blocuri operatorii, conectate cu zona adiacentă din care subgrupe de studenţi asistă direct la actul operator, preiau informaţia în sistem video și în sistem audio. Instrumentarul parcurge un circuit care asigură sterilizarea sigură. Totodată, fiecare bloc operator beneficiază de un sistem de sterilizare prin raze ultraviolete la grad zero de contaminare. Spitalul este dotat cu computer tomograf şi, unic în țară de profil, RMN. Există de asemnea izolator pentru cazuri de boli contagioase.

Centrul experimental asigură condiții de cercetare „conform tuturor standardelor integrate legislației naționale și europene în domeniu și care dispune de facilități specifice pentru cabaline, rumegătoare, suine, păsări, carnivore cât și pentru cele de laborator: rozătoare (leporide, cobai, șobolani, șoareci etc) și animale acvatice”.

Investiţia, deschisă în 2008, este de 21 milioane de lei, din care 85% reprezintă contribuția Ministerului Educaţiei și Cercetării și 15%, a USAMVB. Spitalul poartă numele unei personalități a medicinei veterinare, profesorul Alin Bîrțoiu (1963-2017).

La evenimentul inaugural (foto www.gov.ro) au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul educaţiei și cercetării, Monica Anisie, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, rectori ai universităților de profil din Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, alți profesori și cercetători, studenți.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, a apreciat  momentul ca important pentru tot învățământul superior românesc, sub aspectul creșterii nivelului de pregătire, de cercetare științifică și al deschiderilor spre internaționalizare.

Prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, membru corespondent al Academiei Române, a reliefat modul în care Facultatea de Medicină Veterinară a USAMVB răspunde, și prin noua investiție, conceptului de actualitate „one health”, de abordare integrată a sănătății umane, a celei animale și a mediului.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...