Chestionarul de toamnă AHK Business Outlook

Date:

Camera de Comerț și Industrie RomÃĸno-Germană AHK RomÃĸnia prezintă rezultatele sondajul realizat ÃŽn octombrie 2020 ÃŽn cadrul participării (a șasea oară consecutiv) la sondajul AHK World Business Outlook coordonat de Uniunea Camerelor Comerț și Industrie din Germania (DIHK) prin care companii din ÃŽntreaga lume răspund privitor la planurile de investiții, ocuparea forței de muncă și cei mai importanți factori de risc ÃŽn afaceri din țările ÃŽn care activează.

Sebastian Metz, director general al AHK RomÃĸnia, apreciază că „situația generală a companiilor s-a ÃŽnrăutățit, dar majoritatea companiilor germane din RomÃĸnia văd totuși oportunitățile ÃŽn criza actuală și acceptă provocările. Criza Corona are mai ales un rol de catalizator pentru schimbările structurale existente ÃŽn toate sectoarele economice. Ritmul și presiunea pentru schimbare sunt ÃŽn mod clar ÃŽn creștere”.

Peste 55% dintre respondenți consideră situația actualăa companiilor germane din RomÃĸnia ca satisfăcătoare, 35% o apreciază ca bună (60%, ÃŽn toamna 2019), 9,6% apreciază situația actuală ÃŽn care se află compania proprie ca dificilă (8,3%, ÃŽn toamna 2019).

26% dintre companiile chestionate sunt de părere că activitatea lor va evolua mai bine ÃŽn următoarele 12 luni (35%, ÃŽn 2019), 25% estimează că evoluția activități lor ÃŽn RomÃĸnia va fi mai slabă (13,3%, ÃŽn 2019).

În următoarele 12 luni, peste 40% dintre cei chestionați se așteaptă la o evoluție negativă conjuncturală (30,5%, ÃŽn 2019), aproape un sfert cred ÃŽntr-o revenire conjuncturală pe termen mediu, 31% nu se așteaptă la vreo schimbare (57,6%, ÃŽn 2019).

Peste 58% dintre respondenți se așteaptă la o revenire a economiei romÃĸnești ÃŽn 2022 sau chiar mai tÃĸrziu. Sebastian Metz apreciază că „drumul spre redresarea economică rămÃĸne stÃĸncos și pavat cu multe incertitudini. Programele de sprijin guvernamental ar trebui să țină seama de acest aspect și, de exemplu, să extindă noul program de muncă flexibilă, Kurzarbeit”.

Rezultatele chestionarului pot fi consultate aici.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY RomÃĸnia: Comportamentul consumatorului romÃĸn ÃŽn perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca ÃŽn fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a RomÃĸniei (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din RomÃĸnia au nevoie de un sprijin mai mare ÃŽn tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate ÃŽn afara...