Alba-Iulia, Comunitate Sustenabilă în domeniul eficienței energetice

Date:

Municipiul Alba-Iulia a primit Certificatul de Comunitate Sustenabilă în domeniul eficienței energetice, în conformitate cu sistemul de evaluare European Energy Award, acordat de asociația European Energy Award. Sistemul certifică managementul calității și recunoaște eforturile municipalităților și regiunilor care sprijină autoritățile locale în implementarea de politici privind eficiența energetică și măsuri de combatere a schimbărilor climatice. Sunt evaluate rezultatele concrete și planificate referitoare la 79 de măsuri din 6 domenii: planificare, clădiri municipale, energie și deșeuri, mobilitate, organizare internă, cooperare. Au fost remarcate progresele pe linia Smart City, reabilitarea termică și montarea de panouri fotovoltaice pe școli, mobilitate electrică pentru turiștii din cetate, încurajarea utilizării bicicletelor, precum și echipa de proiecte europene.

Andrei Botiş (foto), președintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi: „Municipiul Alba-Iulia a făcut progrese remarcabile în ultimul timp în ceea ce privește eficiența energetică, parcugând toți pașii necesari pentru a fi numită Comunitate Sustenabilă, implementând 41,5% dintre măsurile posibile. Certificatul atestă angajamentul autorităților locale pentru îmbunătățirea calității vieții, competitivității și performanței durabile, iar oamenii vor simți imediat efectele benefice ale grijei față de mediul înconjurător. Acest certificat este acordat în conformitate cu sistemul European Energy Award, lansat prima dată în Elveţia sub numele de Energiestadt”.

Alba Iulia este al doilea municipiu din România care primește această certificare, de care va beneficia timp de 4 ani, până ce va trece printr-un proces de reevaluare. Între orașele europene care dețin certificarea European Energy Award Gold (au îndeplinit peste 75% din cerințe) se numără Berna și Geneva (Elveția), Aachen și Ravensburg (Germania), Feldkirch (Austria) și Dunkerque (Franța).

Distincţia a fost acordată în cadrul unei ceremonii la care au participat: Gabriel Codru Pleșa – primarul municipiului Alba Iulia, Arthur Mattli – ambasadorul Confederației Elvețiene în România, dr. Dorin Beu – președintele RoGBC Transilvania, Andrei Botiș – președintele RoGBC (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi). La intrarea în Alba-Iulia a fost amplasat indicatorul de „Comunitate Sustenabilă” de către cei prezenţi la ceremonia de acordare a certificatului. 

Inițiatorii subliniază că „prin Programul de Cooperare Elveţia-România, care şi-a propus să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse, s-a finanţat proiectul Instituţionalizarea European Energy Award în România, o schemă de certificare recunoscută la nivel European. Totodată, prin programul European CoME EASY s-a continuat armonizarea European Energy Award cu alte sisteme de evaluare a comunităţilor. Ambele proiecte au fost dezvoltate de către Romania Green Building Council.

European Energy Award reprezintă extinderea pe plan european a unei inițiative elvețiene, Energiestadt (Energy City Program), demarată în 1991. În prezent, peste 430 de municipalități din această țară se bucură de această certificare, ceea ce înseamnă că 60% dintre locuitorii Elveției locuiesc într-un astfel de oraș.

Romania Green Building Council este o asociație non-profit ce susţine cauza construirii în mod responsabil faţǎ de mediul înconjurǎtor, fiind organizația care acordă certificatele Green Homes. 

Green Homes (Clădirile Verzi) reprezintă un termen folosit pentru clădirile construite și folosite într-un mod responsabil față de mediul înconjurător, în tot ciclul de viață al acestora: design, construcție, folosință, întreținere, renovare și demolare”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...

Bursa generală a locurilor de muncă

Bursa generală a locurilor de muncă organizată de Agenţia...

Un pas înainte către inovație: aplicarea oportună a facilității fiscale pentru activitățile de C&D în actualul context economic

| de Andra Cașu, Partener, liderul departamentului Taxe directe, EY România și Teona Braia, Manager, Taxe directe, EY România