Transelectrica obține pentru România prima finanțare din Fondul pentru Modernizare: aproape 23 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice de transport

Date:

Proiectul de construire a unei noi Linii Electrice Aeriene de  400 kV între Constanța Nord și Medgidia Sud, propus de CNTEE Transelectrica SA la mijlocul  lunii septembrie a acestui an pentru finanțare din bugetul Fondului pentru Modernizare, a  obținut finanțarea de 22,9 milioane de euro, conform Deciziei Comisiei Europene  C(2021)9135, din 6 decembrie 2021, fiind primul proiect românesc aprobat în cadrul acestui  mecanism de finanțare europeană.  

Plata fondurilor a fost efectuată luni, 13 decembrie 2021, către Ministerul Energiei, în calitate  de autoritate competentă pentru gestionarea și derularea Fondului pentru Modernizare. 

Realizarea noii linii electrice aeriene de 400 kV între stațiile Constanța Nord și Medgidia Sud  va permite integrarea unei producții suplimentare de energie electrică din surse regenerabile  de circa 685 MW în zona Dobrogea. De asemenea, va face posibilă o reducere a emisiilor de  gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an.  

Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud, aflată pe lista celor 20  de proiecte strategice de importanță națională ale CNTEE Transelectrica SA, presupune  construirea a 35 de noi kilometri de linie electrică aeriană, 2 kilometri de linie electrică  subterană, precum și extinderea stațiilor Constanța Nord și Medgidia Sud. Implementarea  proiectului se va realiza în perioada 2021- 2024. 

Investiția propusă este inclusă și în lista principalelor proiecte pentru dezvoltarea rețelei  electrice de transport din Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC),  care reprezintă angajamentul României la efortul comun de îndeplinire a obiectivelor europene  din domeniul energiei și climei, stabilite pentru anul 2030. 

Implementarea proiectului Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Constanța Nord – Medgidia  Sud va contribui la dezvoltarea rețelei electrice de transport din zona Dobrogea, respectiv la  securitatea, flexibilitatea și adecvanța Sistemului Energetic Național, oferind premisele punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile. 

Noua linie de 400 kV dintre Constanța Nord și Medgidia Sud are un rol important în procesul  de reconfigurare a sistemului energetic naţional și a rețelei electrice de transport în acord cu  noile direcții stabilite prin pachetele legislative europene „Green Deal” și „Fit for 55”. Acest  proces complex a fost inițiat de Transelectrica prin elaborarea listei celor 20 de proiecte  strategice, în contextul trecerii graduale la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor 

de gaze cu efect de seră. Tranziția energetică impune o adaptare rapidă a rețelei electrice  naţionale de transport și intensificarea ritmului de extindere a acesteia prin noi investiții. 

Investiția pentru construirea noii Linii Electrice Aeriene 400 kV Constanța Nord – Medgidia Sud se încadrează în obiectivele definite prin Directiva (UE) 2018/410, care își propune rentabilizarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon și sporirea investițiilor care conduc la  îndeplinirea țintelor stabilite.  

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ROMGAZ: Profitul net consolidat mai mic cu 23,64% în T1 2025 față de T1 2024

Cifra de afaceri a ROMGAZ din primul trimestru (T1)...

Criza plăților întârziate: companiile pierd timp, bani și clienți 

10 recomandări Atradius care pot preveni riscurile de neîncasare Experții...

Guvernanță Corporativă: Din nou în atenția legiuitorului

de Monica Popa, associate, Roxana Tiugan, associate –...

Freedom Holding Corp. atinge o evaluare bursieră de 10 miliarde de dolari, odată cu un nou record al prețului acțiunilor

Freedom Holding Corp. (FRHC), grupul internațional de investiții...