Putere economică medievală, perpetuată în patrimoniu contemporan

Date:

Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă o expoziţie neobişnuită prin convergenţele ei multiple, de la credinţă la economie şi de la artă la ştiinţă, precum şi prin soluţia organizatorică în urma căreia un context impropriu este convertit în performanţă. Expoziția „Ctitori, donatori și meșteri anonimi. Arta religioasă medievală în spațiul românesc ortodox” etalează prin mijloace moderne – expunere în condiţii speciale, catalog, prezentare multimedia „Noi tendințe în expunerea muzeală și în protejarea patrimoniului”, cuprinzând modele tridimensionale ale pieselor – obiecte de patrimoniu cărora le sunt reliefate simultan rolul liturgic şi istoricul. În acest mod, fiecare obiect (argintărie, broderie, carte manuscrisă și tipărită, frescă, ceramică cu scene iconografice creștine) este prezentat ca obiect de cult, ca obiect de patrimoniu şi ca operă de artă (foto 3D Marius Amariei).

Din perspectivă economică, după cum subliniază dr. Irina Ene, coordonatorul proiectului, în catalogul expoziţiei, donaţiile către biserică în Evul Mediu românesc „erau privilegiul unei elite funciare, comerciale şi politice, respectiv membrii sfatului domnesc care deţineau funcţiile din perspectivă economică”. Puterea economică se exterioriza în gesturi de susţinere financiară pornită din sentimente religioase. Dania era semn de forţă economică şi de rang social.

Organizatoric, expoziţia este un exemplu de răsturnare a unui neajuns: în condiţiile în care de 15 ani muzeul nu mai poate prezenta o expoziţie permanentă din cauza deficienţelor procedurale care împiedică refacerea clădirii, este valorificat un spaţiu mai degrabă de trecere, prin soluţii de modernitate ştiinţifică apreciată ca atare (arhitect Andrei Tache).

Directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, precizează că expoziția face parte din proiectul „Obiect de cult-obiect de patrimoniu – operă de artă peste timp”, prin care sunt valorificate bunuri culturale și arhive documentare de o valoare excepțională din patrimoniul muzeului, proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...