SMART TRANSFORMATION FORUM 2023 | Ediția 8 |  27 Septembrie | CROWNE PLAZA HOTEL BUCHAREST

Date:

 

SMARTER | SUSTAINABILE | FOR PEOPLE

 

Orașele si comunitățile din zonele rurale trec în prezent printr-un proces de transformare către o abordare inteligentă a dezvoltării lor. Chiar dacă vorbim de digitalizare, siguranță sau infrastructură rutieră și publică, administratorii și factorii de decizie ar trebui să reacționeze rapid la nevoile reale ale populației și la tendințele globale globale în ceea ce privește dezvoltarea zonelor rezidențiale. Orașele și comunitățile rurale ar trebui să beneficieze de cele mai potrivite soluții tehnologice disponibile pentru a deveni durabile, conectate la nevoile locuitorilor si in acord cu reglementările actuale in privința protejării mediului. 

Având la bază cele mai bune practici dovedite în dezvoltarea și finalizarea cu succes a unor proiecte de dezvoltare urbană smart din România, THE DIPLOMAT – BUCHAREST si SUSTAINABILITY TODAY organizează cea de-a 8-a ediție a SMART TRANSFORMATION FORUM care va avea loc pe 27 septembrie 2023 la CROWNE PLAZA HOTEL BUCUREȘTI.

SMART CITY |   SMART LIVING |  SUSTAINABLE | GREEN | SMART MOBILITY |  FOR PEOPLE | SMART HUBS  

Evenimentul este organizat cu sprijinul: 

PARTENER DIAMOND: WIPRO

STRATEGIC PARTNER: AMR – Asociația Municipiilor din Romania 

PARTENER PLATINUM: NXP SEMICONDUCTORS 

PARTENERI GOLD: INFORM, DISTRIBUTIE OLTENIA, ADREM, E-ON, SAS, ORANGE 

PARTENERI: VASTINT, LOVERING & PARTNERS BUSINESS CONSULTANTS, TRANSLECTRICA 

INSTITUTII PARTENERE:  ANCOM,INVEST ROMANIA, HENRO,  WORLD ENERGY COUNCIL, BRCC 

PARTENERI MEDIA: SUSTAINABILITY TODAY, AUTOMOTIVE TODAY, OUTSOURCING TODAY, FINANCIAL INTELLIGENCE, BURSA,  ROMANIA DURABILA, ECONOMISTUL, CLUB ECONOMIC

 

AGENDA EVENIMENT

 

08:00 –  09:00   Welcome Coffee & Înregistrare 

09:00 – 11:00    PANEL I DRUMUL CATRE ORASE INTELIGENTE SI DURABILE 

11:00 – 11:20    Pauză de cafea

11:20 – 13:20    PANEL II ABORDARI ACTUALE ALE PROIECTELOR SMART 

13:20 – 14:30     Prânz & networking 

 

09:00 – 11:00 SESIUNEA I      I    DRUMUL CATRE ORASE INTELIGENTE SI DURABILE

 

BOGDAN MIHAI DUMEA, Secretar de Stat, Coordinator of Digitalization Projects, Ministry of Research, Innovation and Digitalization

ELENA LASCONI, Mayor, Campulung-Muscel City Hall

MIHAI CHIRICA, Mayor, Iasi City Hall

ALEXANDRA CHIVU, Vice-President of ADR | The Authority for the Digitalization of Romania

VALERIU ZGONEA, President of ANCOM | The Authority for Administration and Regulation in Communications 

SIMONA ALMAJAN, Country Manager, NXP Semiconductors Romania

CRISTIAN PAȚACHIA-SULTĂNOIU, Development & Innovation Manager, Orange România

 

DEZVOLTAREA ORAȘELOR SMART: VOCEA AUTORITĂȚILOR

Procesul de dezvoltare a orașelor inteligente și zonelor rurale este în desfășurare, cu pași mai mari sau mai mici, dar, în direcția bună. Conceptul inteligent se referă la dezvoltarea orașelor care utilizează tehnologii noi de date și comunicații, precum și alte mijloace de îmbunătățire a calității vieții, eficiența operațiunilor și serviciilor urbane pentru a satisface nevoile generațiilor prezente și viitoare din punct de vedere economic, perspectivă socială și de mediu. Factorii de decizie, administratorii de orașe, primarii și liderii de opinie, împreună cu furnizorii de servicii urbane și companiile private ar trebui să se angajeze într-un dialog transparent și continuu, cu scopul clar de a face orașele mai inteligente, mai rezistente și durabile.


FINANȚARE PNRR A PROIECTELOR SMART 

România are 215 reforme de finalizat și 292 de investiții de finalizat până în 2026 prin PNRR și o sumă totală de peste 29 de miliarde de euro alocată dezvoltării și implementărilor de proiecte inteligente. Care este stadiul atragerii și utilizării fondurilor PNRR în proiecte smart-oriented în orașe, care sunt principalele domenii de interes pentru utilizarea fondurilor PNRR, care este suma de bani utilizată și atrasă în prezent și care sunt provocările anticipate pentru 2023, sunt câteva dintre întrebările ce țin de utilizarea eficientă a fondurilor europene. 

 

PLANIFICAREA VERDE A SPAȚIILOR PUBLICE

Orașele, prin definiție, sunt planificate și proiectate pentru oameni, cu zone ”verzi”, căi de acces funcționale și spații publice gândite ca centre ale vieții sociale. Zonele urbane ar trebui să fie planificate și dezvoltate pentru a permite dezvoltarea locuințelor urbane sănătoase, sigure și confortabile pentru rezidenti si zone care servesc drept centre funcționale de activitate socială. Dezvoltarile urbane extinse, alături de facilități precum infrastructura de transport și structurile comerciale sunt caracteristicile tradiționale ale zonelor urbane. În prezent, aceste aspecte sunt supuse unui stres crescut ca urmare a densității populației, deficitului de resurse și a efectelor tot mai acute ale schimbărilor climatice.


SOLUȚII TECH PENTRU ORAȘE INTELIGENTE

Piața tehnologiei smart city este plină de resurse în zilele noastre, iar potențialul în creștere al proiectelor de smart city este o temă de investiții care merită atenție. Există o oportunitate uriașă de creștere pentru companiile inovatoare care ajută la dezvoltarea orașelor de mâine, iar acest lucru, la rândul său, creează o serie de oportunități interesante pentru investitorii și implementările tehnologiei ca parte a smart city. 

 

IMPLEMENTAREA 5G 

Conceptul de oraș inteligent este direct legat de susținerea prin fluxul neîntrerupt și fiabil de date din rețelele interconectate cu fir și fără fir. Aceasta reprezintă a 5-a generație de rețele mobile, o evoluție semnificativă a rețelei 4G. Tehnologia superioara 5G este conceput special pentru a face față creșterii masive a datelor și a conectivității în societatea modernă. Disponibilitatea 5G la scară largă va fi atinsă până în 2025.

 

BUNE PRACTICI DE SECURITTATE CIBERNETICA ÎN ORAȘELE INTELIGENTE 

Odată cu dezvoltarea marilor regiuni urbane, metropole și interconectarea facilitatilor care au la bază tehnologie actuală și conectare la internet, securitatea cibernetică a devenit un aspect ce nu poate fi ignorat. Transformarea și dezvoltarea zonelor smart trebuie sa ia în considerare riscurile extinse și potențial de contagiune în zonele interconectate. Protecția împotriva riscurilor cibernetice ar trebui să cuprindă: planificare și proiectare sigure, gestionarea proactivă a riscurilor în fuxul de tehnologie și rezistență operațională.

 

11:20 – 13:20 SESIUNEA II   ABORDĂRI ACTUALE ALE PROIECTELOR SMART

 

ROMULUS MARCULESCU, Risk Management and Compliance Head Europe, Wipro

ANDREI BERECHET, Chief Commercial Officer, Adrem

ALEXANDRU TULAI, Change Management Specialist 

MARIUS NICOLAE, AI Strategic Advisor, Romania & SEE, SAS

COSMIN GHITA, Director of Digitalization and Innovation, Distribuție Oltenia

ANDREI ȘTEFĂNESCU, Deputy General Manager, E.ON Energie România

 

MOBILITATE URBANĂ: INTELIGENTĂ, DURABILĂ ȘI AS-A-SERVICE

Orașele moderne sunt cele care oferă mobilitate curată, la indemână, inteligentă, autonomă și intermodală, cu mai multe spații de mers pe jos, sau dispozitive urbane de transport modern, sigure și nepoluante. Toate mijloacele de transport urban trebuie să devină sustenabile, cu alternative verzi disponibile la scară largă și cu stimulente adecvate puse în aplicare pentru a facilita tranziția catre această abordare. 

 

SERVICII ȘI PLANIFICARE URBANĂ INCLUZIVE 

Orașele evoluează pentru a servicii și abordări incluzive, luptă împotriva inegalităților, oferind acces la locuințe și infrastructură, drepturi și participare egale, precum și locuri de muncă și oportunități. ONG-urile, autoritățile orașului și toate părțile interesate implicate ar trebui să se angajeze într-un dialog și să vină cu soluții care să permită o viață incluzivă în oraș în beneficiul tuturor cetățenilor.

 

INOVARE DIGITALĂ PENTRU UN ECOSISTEM SMART 

Orașele moderne si cu resurse atrag talente, permit aplicarea si dezvoltarea creativitatatii și încurajează gândirea disruptivă, venind astfel in compensarea si ameliorarea provocărilor care afectează societatea în ansamblu. Liderii abordează noile concepte disponibile și soluțiile bazate pe tehnologie care ar putea spori eficiența infrastructurii, utilităților și serviciilor cheie pentru a crea un mediu urban sustenabil care oferă o calitate înaltă a vieții cetățenilor săi.

 

INFRASTRUCTURA SMART GRID 

Proiectele incluse în SMART GRID urmăresc modernizarea rețelei de distribuție și transport existente în România pentru a reflecta nevoile și cerințele infrastructurii adaptate la nevoile actuale de consum. Acest lucru presupune modernizarea și digitalizarea infrastructurii energetice, pregătirea rețelei electrice pentru o tranziție energetică către surse regenerabile intermitente și contribuția la crearea unui sistem durabil si sigur de aprovizionare cu energie. 

 

IMPLEMENTAREA SMART METERING

România se află încă în faza incipientă de implementare a contorizării inteligente. Sunt dezvoltate câteva proiecte pilot care se concentrează pe implementarea citirilor automate ale contoarelor (AMR), doar aproximativ 15.000 de consumatori având implementat un sistem avansat de management al contoarelor. Acest lucru lasă loc pentru vaste oportunități încă de explorat.

 

CONSTRUCTII ȘI INFRASTRUCTURĂ INTELIGENTE ȘI DURABILE

Orașele moderne si smart  sunt defintite de o infrastructură urbană care să faciliteze implementarile smart. Construcțiile, clădirile din orașele inteligente sunt definitorii, prin consumul de energie și utilizarea și gestionarea resurselor de deșeuri, apă și energie. De asemenea, abordarea siguranței clădirilor, a standardelor în proiectele de construcție, a renovării clădirilor vechi și a infrastructurii orașului, cu scopul de a crea o experiență urbană funcțională, modernă și sigură pentru oameni, sunt principalele aspecte și în același timp, și printre marile provocări ale administrațiilor din România. 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Valentin Ionescu (ISF): Rolul esențial al conectării tinerilor cu realitățile piețelor financiare nebancare

În cadrul Seminarului de Perfecționare Vocațională SmartFIN@ISF şi Laboratorul Academic...

Valorile europene, celebrate în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Enescu

Într-o seară dedicată unității culturale europene și puterii muzicii...

Vulcan Value Centre găzduiește un eveniment dedicat siguranței rutiere

Pe 10 mai 2025, între orele 11:00 și 14:00,...

FoodIntelForum 2025: Business la cote înalte și oportunități valoroase

Cea de-a opta ediție a FoodIntelForum, eveniment reprezentativ pentru...