Investitorii se tem de instabilitate, pe fondul deprecierii leului și a acțiunilor românești

Date:

România se află în fața unor alegeri prezidențiale cruciale, care vor dicta cursul următorilor cinci ani. Acestea au loc într-un context macroeconomic marcat de tensiuni geopolitice, conflicte și un război comercial care afectează lanțurile de aprovizionare, generând incertitudine la nivel global. În acest context global dificil, românii se află în mijlocul unui context local și mai complicat, cu potențial de „lebădă neagră”.

Incertitudinea generată de alegerile prezidențiale de duminică influențează profund Bursa de Valori București, cursul de schimb EUR/RON și ratele dobânzilor. Indicele BET a pierdut 3,8% într-o săptămână, situându-se în prezent la -1,42% față de începutul anului. După ce a oscilat în jurul valorii de 4,97 în cea mai mare parte a ultimilor doi ani, cursul de schimb EUR- RON cotat de Banca Națională a României a urcat joi trecut la un maxim de 5,12, pentru a se corecta ușor vineri, la 5,11. Rata dobânzii ROBOR la trei luni a urcat masiv săptămâna trecută, de la 5,9% la 7,31%. O rată a dobânzii mai mare și un curs de schimb mai ridicat pot, cel puțin pe termen scurt, să crească inflația anuală, care se situează în prezent la 4,9%, deja cea mai mare din UE. Pentru investitori, nu este clar ce direcție va lua România după alegeri și cum va influența acest lucru economia, care se confruntă și cu cel mai mare deficit bugetar din UE. În 2024, acesta a fost de 9,3% din PIB, mult mai mare decât următorul, înregistrat de Polonia, cu 6,6%, și de aproape trei ori mai mare decât media UE, de 3,2%. Rezultatul acestor alegeri ar putea aduce clarificări, dar și unele schimbări și o posibilă criză politică ale cărei efecte sunt extrem de imprevizibile.

Aceste fluctuații ale cursului de schimb și ale ratelor dobânzilor au loc pe fondul unei încrederi scăzute a investitorilor în economia românească. Aceasta este o realitate evidențiată de sondajul eToro Retail Investors Beat în toate studiile realizate în ultimii doi ani. La sfârșitul lunii martie, când au fost întrebați cât de încrezători sunt în starea economiei locale, 66% dintre investitorii individuali români au răspuns că nu sunt încrezători. Într-adevăr, din 2023 și până acum proporția celor care se declară încrezători în economia românească nu a depășit niciodată 38%. La aceeași întrebarea referitoare la economia globală, 55% dintre investitori români și-au exprimat neîncrederea. În ciuda acestei situații, 77% dintre ei sunt încrezători în siguranța locului de muncă, iar 68% sunt încrezători în veniturile și nivelul lor de trai.

În ceea ce privește portofoliile lor, 81% dintre investitorii români chestionați au încredere în alegerile lor legate de investiții. Situația globală a creat unele schimbări în expunerea activelor lor. Dacă la sfârșitul anului trecut 58% dintre investitori aveau expunere pe Europa, la sfârșitul lunii martie a acestui an acest procent a crescut la 68%. În același timp, expunerea pe piața   SUA a scăzut de la 37% la 35%, iar cea pe China de la 6% la 5%.

În ceea ce privește riscurile externe pentru portofolii, o posibilă recesiune economică globală este principala preocupare a investitorilor individuali români. Aproximativ 26% dintre respondenți consideră că acesta este principalul risc extern pentru investițiile lor, urmat de inflație (23%) și economia românească (18%). În timp ce procentul investitorilor îngrijorați de starea economiei globale a rămas neschimbat față de trimestrul trecut, cel al investitorilor îngrijorați de inflație a scăzut de la 25% în trimestrul al IV-lea la 23% în trimestrul I al acestui an. În același timp, procentul investitorilor care consideră conflictele internaționale drept principalul risc pentru portofoliul lor a crescut de la 14% la 16%.


Jumătate dintre investitorii individuali din România dețin acțiuni locale, 36% au acțiuni străine, 53% au o formă de criptoactive, în timp ce aproape trei sferturi au numerar, inclusiv conturi de economii în portofoliile lor, arată ultimul sondaj eToro Retail Investors Beat. Situația actuală din România, dar și cea globală, ar putea aduce evenimente neprevăzute pe piețele financiare, dar și oportunități pentru investitori. Deși nu există garanții pentru comportamentul și rezultatele viitoare, istoria a demonstrat că, indiferent de culoarea “lebedei”, piețele bursiere globale au găsit puterea de a-și reveni.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bitcoin trece pragul de 100.000 dolari, gata să atingă maximul tuturor timpurilor 

Bitcoin a trecut  pragul de 100.000 dolari săptămâna trecută...

pastel și FAN Courier lansează campania „FANbox. Livrări pe ritmul tău”

Oamenii au un motiv în plus de stres atunci...

Card de debit în euro cu beneficii premium pentru persoane fizice

Exim Banca Românească anunță lansarea cardului Mastercard World în...