Implicațiile retrogradării ratingului de credit pe termen lung al SUA

Date:

Agenția de rating Moody’s a retrogradat ratingul de credit suveran pe termen lung al Statelor Unite de la Aaa la Aa1 și a modificat perspectiva de la „negativă” la „stabilă”. Este pentru prima dată din 1917 când Moody’s retrage ratingul maxim acordat Statelor Unite. Agenția de rating invocă creșterea rapidă a datoriei, un deficit bugetar anual care ar putea crește și impasul politic în privința impozitelor și cheltuielilor. Măsura a fost luată după închiderea pieței pe 16 mai 2025 și ar putea determina unele fluctuații pe piață luni. Însă pentru mulți participanți la piața bursieră, acest lucru era deja anticipat.

SUA și-au menținut ratingul Aaa acordat de Moody’s timp de peste un secol, reflectând statutul său de cea mai stabilă și solvabilă economie din lume. Cu toate acestea, Moody’s, ultima dintre marile agenții de rating „Big Tree” care încă acorda SUA un rating de credit maxim – triplu A – a analizat cu atenție guvernul federal, afirmând că administrațiile prezidențiale succesive și Congresul nu au reușit să găsească măsuri pentru a inversa deficitele fiscale anuale și creșterea costurilor dobânzilor.

Moody’s a avertizat că deficitul bugetar al SUA, care se apropie în prezent de 2 trilioane de dolari pe an, sau peste 6% din PIB, ar putea crește și mai mult, până la aproape 9% până în 2035. Este pentru prima dată când toate cele trei mari agenții internaționale de rating – Moody’s Ratings, S&P Global Ratings și Fitch Ratings – au acordat Statelor Unite un rating sub nivelul maxim.

În 2011, retrogradarea S&P a fost declanșată de impasul politic privind plafonul datoriei și politica fiscală, care a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea guvernului de a-și gestiona finanțele în mod responsabil. Retrogradarea Fitch din 2023 a reflectat presiunile fiscale continue și creșterea nivelului datoriei. Retrogradarea Moody’s din 2025 este punctul culminant al unei tendințe de zece ani de creștere a deficitului, polarizare politică și eșecul implementării unor reforme fiscale eficiente.

În analiza sa, Moody’s semnalează deficitele legate de prelungirea reducerilor fiscale care nu au fost încă adoptate de legislativul american, ignorând în același timp tarifele vamale, care funcționează ca o taxă pe consum de 2 trilioane de dolari, susținând veniturile.Tarifele vamale afectează creșterea economică, dar ajută Trezoreria: un compromis pe care piața pare să îl înțeleagă mai bine decât agențiile de rating.

Ce se întâmplă pe piața americană afectează și 35% dintre investitorii individuali români care au expunere în această regiune geografică, potrivit ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Însă 50% din investitorii români sunt expuși la bursa românească. Politicienii români ar trebui să analizeze cu atenție motivele pentru care a fost retrogradată datoria pe termen lung a SUA și să înțeleagă că un deficit bugetar foarte ridicat este ceva ce agențiile de rating vor sancționa mai devreme sau mai târziu. Deși reacția la retrogradare este încă moderată pe piețele americane, economia românească nu este atât de stabilă așa cum au arătat recent evoluțiile cursului de schimb și mișcările pieței bursiere. România are ratingul de credit BBB- și Baa3, cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima treaptă deasupra nivelului “junk” la care investițiile nu mai sunt recomandate. După alegerile prezidențiale, noul guvern va avea de îndeplinit o sarcină serioasă și dificilă pentru a păstra ratingul investițional al României, fără de care țara pierde accesul la dobânzi rezonabile.Downgrade-ul de către Moody al datoriei americane pe termen lung ar putea îngrijora investitorii, dar reflectă ceea ce piețele știu deja: Statele Unite se află într-un nou regim fiscal definit de austeritate prin tarife vamale și plafoane, nu prin stimulente. O eră de 27 de ani de stimulente fiscale s-a încheiat în 2023, iar plățile nete de dobânzi au crescut discret până la 18% din veniturile fiscale, mult peste normele istorice. Cu toate acestea, echilibrarea deficitului bugetar ar putea fi o sarcină mai dificilă pentru guvernul SUA decât ar fi sugerat declarațiile din campania lui Trump. Investitorii ar trebui să urmărească randamentele Trezoreriei și negocierile fiscale, să își păstreze calmul și să își aplice planurile de investiții.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Arena Urșilor Junior 2025 – Generația viitorului antreprenorial se întâlnește la Brașov!

Zbor Hub Brașov a fost gazda celei mai vibrante...

Elemente noi privind standardul de probă în materia fixării prețului de revânzare – Cauza Super Bock

| de Cătălin Suliman, partener, Ștefan Manea, associate – Filip & Company

Hotărârea Consiliului Administrativ al BNR pe probleme de politică monetară din 16 mai 2025,

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit...