În ciuda incertitudinilor economice globale, a restricțiilor la exportul de cipuri din SUA și a tensiunilor comerciale, giganții chinezi din domeniul tehnologiei au înregistrat rezultate care au depășit așteptările și au evidențiat importanța tot mai mare a inteligenței artificiale (AI) și a transformării digitale în toate industriile, amenințând tot mai mult dominația concurenților lor americani.
În acest timp, directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a caracterizat restricțiile americane privind exportul de cipuri de inteligență artificială către China drept un „eșec”, potrivit Reuters. Acestea au costat companiile americane miliarde de dolari în vânzări pierdute, a declarat el miercuri. Huang a subliniat că aceste restricții au dus la o scădere dramatică a cotei de piață a Nvidia în China, de la 95% la începutul administrației fostului președinte Joe Biden la doar 50% în prezent. Întrucât restricțiile au limitat accesul la cipurile avansate de inteligență artificială din SUA, companii chineze precum Baidu, Alibaba și Tencent – care investesc masiv în inteligență artificială și cloud computing – au fost nevoite să-și accelereze propria dezvoltare și aprovizionare cu semiconductori. Acest lucru a dus la o dependență sporită de producătorii interni de cipuri precum Huawei, care și-a văzut cota de piață și capacitățile tehnologice crescând în consecință. Și această cursă pentru capabilități AI mai bune continuă.
Baidu, principalul motor de căutare și inovator în domeniul AI din China, a raportat miercuri rezultate financiare care au depășit cu mult previziunile Wall Street. Compania a raportat un profit net ajustat de 7,01 miliarde de yuani (970 de milioane de dolari), cu mult peste așteptările analiștilor de 682 de milioane de dolari. Veniturile au crescut cu 3% de la an la an, ajungând la 31,51 miliarde yuani (4,36 miliarde dolari), depășind, de asemenea, previziunile.
În timp ce veniturile din marketingul online tradițional au scăzut cu 6%, ajungând la 2,21 miliarde de dolari, alte segmente de activitate de bază ale Baidu – în special divizia AI cloud – au înregistrat o creștere de 40% a veniturilor, ajungând la 1,3 miliarde de dolari. Acest lucru subliniază pivotul de succes al Baidu către inteligența artificială și serviciile cloud, chiar dacă se confruntă cu o concurență acerbă din partea rivalilor interni precum Alibaba și Tencent. Ernie, odată poziționat ca un echivalent al ChatGPT al Chinei, este deja depășit de modele precum DeepSeek și Qwen al Alibaba. În comparație cu Alibaba, care se bazează pe AI open-source și pe o bază mai largă de comerț electronic, expunerea mai restrânsă a Baidu o face mai vulnerabilă la șocurile macro și concurențiale.
Dar este prea devreme pentru a desconsidera Baidu. Concentrarea sa pe infrastructură, pe AI cloud, pe propriile cipuri dezvoltate și pe conducerea autonomă i-ar putea oferi mai multă putere pe piață decât cea dată de hype-ul de moment. Introducerea robotaxi-ului său în Europa este ambițioasă și dacă este bine executată, ar putea remodela viitorul companiei. Pe parcursul anului, Baidu a rămas în urmă, cu o creștere a prețului acțiunilor de numai 1,4%, prin comparație cu cei 46% pentru Alibaba și 25% pentru Tencent.
Tencent, cea mai mare companie de gaming din lume și un lider în social media și fintech, a raportat săptămâna trecută venituri de 180 miliarde de yuani (25 miliarde de dolari) pentru T1 2025, o creștere netă de 13% de la an la an. Inteligența artificială ajută Tencent să își crească rata de click-through – o măsură a succesului pentru anunțurile online – la aproape 3%, de la 0,1% rata istorică de click-through pentru anunțurile de tip banner și aproximativ 1% pentru anunțurile de tip feed, a declarat conducerea companiei în cadrul apelului privind rezultatele. Portofoliul diversificat al companiei – care cuprinde jocuri video, social media, plăți digitale și servicii cloud – continuă să facă din aceasta un indicator pentru sectorul tehnologic din China. Investițiile continue ale Tencent în inteligență artificială și jocuri video sunt considerate esențiale pentru creșterea sa viitoare.
Alibaba, motorul comerțului electronic din China, a raportat rezultate dezamăgitoare ale vânzărilor pentru trimestrul încheiat în martie, cu venituri în creștere cu 7% față de anul precedent, la 236,5 miliarde yuani (aproape 33 de miliarde de dolari), dar a ratat estimările cu 740 de milioane de dolari. În ciuda acestui fapt, profitul din operare a crescut cu 93% de la an la an, datorită veniturilor mari din cloud și creșterii susținute a produselor legate de inteligența artificială.
Veniturile Cloud Intelligence Group au crescut cu 18%, veniturile din produsele AI înregistrând o creștere de trei cifre pentru al șaptelea trimestru consecutiv. Prețul acțiunilor Alibaba a avansat în acest an datorită aparentei reveniri a fostului director executiv Jack Ma și a descoperirii unor modele chinezești de inteligență artificială având costuri reduse dar care sunt încă în urma DeepSeek. În ciuda limitărilor la exportul de cipuri, giganții tehnologici chinezi reușesc să avanseze în dezvoltarea și integrarea AI, dar și în proiectarea cipurilor.
Conform celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, 27% dintre investitorii români individuali consideră că piața chineză va oferi cele mai puternice randamente pe termen lung, în creștere de la 14% în urmă cu doar un an. Iar acest lucru amenință poziția dominantă a Nvidia în preferințele investitorilor. Dar aceștia încă văd potențial în gigantul american de cipuri, dat fiind că 12% dintre investitorii români individuali și 8% dintre cei globali au declarat că este probabil să își crească deținerile în acțiunile companiei în acest an.