de Constantin Boștină,
președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES)
Situația României acum, la 35 de ani de la lovitura de stat din decembrie 1989, cere o SCHIMBARE CATEGORICĂ a modului în care a fost guvernată țara din 1990 și până astăzi.
De altfel și campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2024, dar și campania electorală din noiembrie-decembrie 2024 pentru alegerea președintelui României, campanie întreruptă în mod ilegal de Curtea Constituțională, s-au desfășurat sub deviza unei SCHIMBĂRI în România.
Am putea spune că și campania electorală pentru alegerea președintelui României din mai 2025 s-a desfășurat cu un accent în plus pe direcția în care ar urma să acționeze viitorul președinte al țării, adică SCHIMBARE.
Acum avem un nou președinte al României care a candidat ca independent și cu deviza clară SCHIMBARE, dar susținut în
turul II de o coaliție a forțelor politice care în perioada anilor 1990-2024 au fost la guvernarea țării.
De aici apare o primă întrebare și chiar o justificată îngrijorare: „CUM VA REUȘI PREȘEDINTELE NOU ALES, NICUȘOR DAN, să aducă în România SCHIMBAREA clamată în timpul campaniei sale electorale, dar acum susținut de forțele politice care au guvernat țara în perioada 1990-2024, forțe chemate din nou de președintele ales să participe la guvernarea țării?”
Întrebarea, dar mai ales răspunsul la întrebare sunt așteptate de populația României deoarece:
Guvernările României din perioada 1990-2024 au „reușit” ca după 35 de ani societatea românească să fie:
- Oarecum reformată, dar sărăcită și dezorganizată, fără o ECONOMIE NAȚIONALĂ CONSOLIDATĂ, cu o industrie și agricultură care abia acum trebuie puse pe o cale normală de dezvoltare.
- Cu instituții publice (președinție, parlament, guvern, agenții naționale, consilii județene și alte structuri ale unităților administrativ-teritoriale) având importanțe și mari carențe, un STAT CAPTURAT DE GRUPURILE DE INTERESE INTERNE ȘI EXTERNE, exploatat de acestea, incapabil să prevină explozia corupției și a sărăciei.
- Costul economic și social al perioadei 1990-2024 este apreciabil: distrugerea în mare parte a avuției naționale acumulate până în 1989, a bazei tehnice a industriei, agriculturii și industriei alimentare, pierderea locurilor de muncă și creșterea îngrijorătoare a emigrației în Occident pentru asigurarea vieții, o sărăcie explozivă, dar și grupuri foarte restrânse care afișează o bogăție ostentativă, o populație demoralizată, cu o creștere a neîncrederii în industriile publice, o stare socială sever deteriorată, determinată de adâncirea inegalităților sociale.
Din 1990 și până în mai 2025 România a fost condusă de 21 guverne, care au avut în frunte 32 prim-miniștri sau prim-miniștri interimari.
Această instabilitate guvernamentală a fost foarte dăunătoare pentru evoluția României după 1990 și evident nu a permis construirea unor strategii de dezvoltare a economiei naționale, beneficiind și de intrarea țării în Uniunea Europeană și în NATO.
O concluzie majoră după 35 de ani de la abandonarea economiei planificate și trecerea la economia de piață este aceea a schimbării modului de guvernare a țării.
Ideal ar fi ca acum, când avem un președinte care a candidat ca independent, să se alcătuiască un GUVERN DE UNIUNE NAȚIONALĂ, cu participarea proporțională a tuturor partidelor reprezentate în Parlament, guvern care să promoveze o guvernare și administrare a țării în interes național, evident încadrându-se în politica Uniunii Europene și a colaborării și cooperării economice internaționale reciproc avantajoase.
Statul român trebuie eliberat din captivitate și repus în poziția sa activă în favoarea poporului român, iar la baza politicilor de stat și de guvernare trebuie obligatoriu să stea CONSTITUȚIA ROMÂNIEI.
O continuare pe mai departe a comportamentului economic din ultimii 35 de ani poate duce România la secătuirea resurselor naturale, minerale, financiare și umane, la creșterea gradului de sărăcie, de degradare a stării de sănătate, de instruire și educație a populației.
ROMÂNIA ECONOMICĂ LA FINAL DE AN 2024 ȘI DEBUT DE AN 2025
DATORIE EXTERNĂ:
Decembrie 1989: 0 ; Decembrie 2024: 202 miliarde euro
Deficit bugetar 2025: circa 235 miliarde lei
Dobânzi la credite externe de plătit în 2025: circa 53 miliarde lei
CONSTATARE: De zeci de ani Guvernul României prin bugetul de stat a cheltuit mai mult decât a încasat. O redresare a situației actuale a economiei României în cadrul Uniunii Europene nu se poate face fără adoptarea de către noul guvern a unor măsuri imediate de stopare a cauzelor care produc deficit, concomitent cu elaborarea unui concept clar de restructurare și reconstrucție a ECONOMIEI NAȚIONALE ROMÂNEȘTI.
Ca poziție în Uniunea Europeană la principalii indicatori de potențial România se află pe locuri avantajoase în cadrul acestui club economic, dar și pe ultimele sau penultimele locuri la indicatorii calitativi de viață a populației.
Astfel: România este pe locul 6 în UE după populație, locul 9 ca suprafață și locul 12 după PIB.
România are resurse de gaze naturale care o situează pe primele două locuri în UE, dar importăm îngrășăminte pentru agricultură.
România are 90% independență energetică, dar prețul de referință la gazele naturale se face la Viena.
România deține locul 1 la rezervele de aur, dar în prezent nu se scoate nimic pentru rezerva statului.
România ocupă locul 5 în UE ca suprafață agricolă, dar realizează numai 3,8% din producția agricolă a UE.
În schimb, la indicatorii calitativi economici și de viață România se află pe locul 25 în UE, la avuția națională pe locuitor pe locul 25, la persoane aflate în risc de sărăcie pe locul 26, la cheltuieli publice pentru educație pe locul 26, la cheltuieli cu sănătatea pe locuitor pe locul 27, la cheltuieli pentru cercetare-dezvoltare pe locul 27.
Concluzia este că o astfel de situație demonstrează că potențialul real al țării nu este pus în valoare printr-o activitate economică adecvată sau o parte din plusvaloarea creată nu se regăsește în nivelul de trai al populației.
Toate acestea solicită pentru prezent, dar mai ales pentru viitor o altă abordare din partea guvernelor care vor veni, astfel ca potențialul României să fie pus în favoarea poporului român.
Singura soluție care poate să schimbe actuala situație economică și socială a țării este RECONSTRUCȚIA ECONOMIEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI, care presupune așezarea ei pe următorii piloni:
– Industrii inovative;
– Agricultură și industrie alimentară performante;
– Turism și în special turism balnear;
– Finanțarea economiei cu o cotă majoritară prin sistemul bancar cu capital majoritar românesc și, totodată, prin creșterea finanțării economiei prin piața de capital.
Situația actuală, când omenirea este într-o vizibilă SCHIMBARE, trebuie folosită ca o excelentă oportunitate ca și în România să se producă o SCHIMBARE, la bază fiind RECONSTRUCȚIA ECONOMIEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI.
Dr. ec. Constantin Boștină este director general al revistei ECONOMISTUL, președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES ), vicepreședinte al Asociației Generale a Economiștilor din România (AGER), coordonatorul proiectului: „SĂ GÂNDIM DINCOLO DE AZI. MODELUL ECONOMIC ROMÂNESC ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ ȘI NU NUMAI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ. ROMÂNIA-ORIZONT 2040”, membru – expert al Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă a României – Strategia ONU 2030, de pe lângă Guvernul României.