Sondaj eToro: Crește încrederea investitorilor români în economie

0

Investitorii individuali români manifestă cel mai ridicat nivel de încredere în economia românească din ultimii doi ani, potrivit celui mai recent sondaj trimestrial eToro Retail Investor Beat. De asemenea, încrederea în alegerile lor de investiții s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimele 12 luni.

În T2, 39% dintre investitorii individuali din România s-au declarat încrezători în economia românească. Din 2023, proporția investitorilor care se declară încrezători în economia eromânească nu a depășit niciodată 38%. Cu toate acestea, o majoritate clară (61%) continuă să nu aibă încredere în economia locală, care se confruntă cu o creștere lentă și deficite bugetare ridicate în ultimii ani. Când aceeași întrebare a fost adresată cu privire la economia globală, 52% dintre investitorii români și-au exprimat neîncrederea, un procent mai mic decât în martie (55%). În ciuda acestei situații, 77% dintre investitori români sunt încrezători în siguranța locului lor de muncă (același procent ca în martie) și 73% sunt încrezători în veniturile și nivelul de trai, o creștere față de 68% în martie.

La nivel global, 57% dintre investitorii individuali au declarat că nu au încredere în economia locală. Dacă ne uităm la țări specifice, 70% dintre francezi, 64% dintre australieni și cehi, 62% dintre italieni, 61% dintre britanici, germani și români, 59% dintre spanioli, 56% dintre americani, 46% dintre polonezi, 29% dintre olandezi și 28% dintre investitorii individuali danezi și-au exprimat neîncrederea în economiile locale. Investitorii danezi (72%), olandezi (71%) și polonezi (54%) au manifestat cel mai ridicat nivel de încredere în economiile lor.

În ceea ce privește portofoliile lor, 83% dintre investitorii români chestionați au încredere în alegerile lor legate de investiții. Situația globală a determinat unele schimbări în expunerea activelor lor. Dacă la sfârșitul anului trecut, 58% dintre investitori aveau expunere pe Europa, acest procent a crescut la 68% la sfârșitul lunii martie a acestui an, dar a scăzut la 66% în ultimul trimestru. În același timp, proporția de investitori cu expunere pe piața din SUA a rămas relativ constantă, scăzând de la 37% la sfârșitul anului 2024 la 35% în primul trimestru și  crescând la 36% în acest trimestru.

Jumătate dintre investitorii individuali din România au acțiuni locale în portofoliile lor, 38% au acțiuni străine, 55% au o formă de active cripto, în timp ce aproape trei sferturi au numerar, inclusiv conturi de economii, arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat

În ceea ce privește riscurile externe pentru portofoliile lor, o posibilă recesiune a economiei românești este principala preocupare a investitorilor individuali români. Aproximativ 24% dintre respondenți consideră că acesta este principalul risc extern pentru investițiile lor, urmat de inflație (23%) și starea economiei globale (22%). În timp ce procentul investitorilor îngrijorați de starea economiei globale a scăzut de la 24% la 22% față de trimestrul trecut, cel al investitorilor îngrijorați de o posibilă recesiune a economiei românești a crescut de la 18% în primul trimestru la 24% în acest trimestru. În ciuda tuturor discuțiilor politice privind creșterea impozitelor, procentul investitorilor români îngrijorați de acest aspect a rămas constant, la 7%. În același timp, procentul investitorilor care consideră conflictele internaționale drept principalul risc pentru portofoliul lor a scăzut de la 16% în primul trimestru la 12% în trimestrul al doilea. Cu toate acestea, există multe necunoscute în viitor și, deși numărul lor a scăzut, majoritatea investitorilor individuali români încă nu au încredere în economia locală. Acest lucru ar trebui să dea de gândit guvernului Bolojan și politicienilor din întreaga scenă politică.


Cea mai recentă ediție a Retail Investor Beat s-a bazat pe un sondaj realizat în rândul a 10.000 de investitori individuali din 12 țări și 3 continente. Următoarele țări au avut 1.000 de respondenți: Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Australia, Italia și Spania. Următoarele țări au avut 600 de respondenți: Țările de Jos, Danemarca, Polonia, România și Cehia.

Sondajul a fost realizat în perioada 14 – 18 mai 2025 de către compania de cercetare Opinium. Investitorii individuali au fost definiți ca fiind persoane care se administrează singure sau care beneficiază de consiliere și care dețin cel puțin un produs de investiții, inclusiv acțiuni, obligațiuni, fonduri, un ISA (cont individual de economii) pentru investiții sau echivalent. Nu a fost necesar ca aceștia să fie utilizatori eToro.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.