Conform unui comunicat al Institutului Național de Satistică al României, câştigul salarial mediu net a fost 5508 lei, în scădere cu 139 lei (-2,5%) față de luna aprilie 2025. În luna mai 2025, câştigul salarial mediu brut a fost 9187 lei, cu 228 lei (-2,4%) mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2025.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului (11696 lei) și în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11558 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (3346 lei) și în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3440 lei).
Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 7,6%. Indicele câştigului salarial real1 a fost 102,0% în luna mai 2025 față de luna mai 2024. Indicele câştigului salarial real a fost 97,1% în luna mai 2025 față de luna aprilie 2025.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 254,6%, cu 7,6 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2025
În luna mai 2025, în majoritatea activităţilor din sectorul economic2, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 27,6% ȋn activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 27,1% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
- între 9,0% și 15,0% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de servicii anexe extracţiei, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe);
- între 4,0% și 8,5% în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea băuturilor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din tutun, extracţia minereurilor metalifere.
Creșterile câştigului salarial mediu net faţă de luna aprilie 2025 au fost determinate de acordarea de premii ocazionale (prime trimestriale sau anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: - cu 4,1% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, respectiv transporturi pe apă;
- între 1,0% și 3,0% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnașamentelor şi încălțămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de editare, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
- În sectorul bugetar, în luna mai 2025, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învăţământ (+3,0%), ca urmare a reluării plății cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut uşor în sănătate şi asistență socială (-0,4%).