Vizita la Ankara a președintelui CCIB, dl. Iuliu Stocklosa și a delegației de afaceri din România

0

În continuarea demersurilor de valorificare a potențialului de cooperare economică bilaterală între România și Turcia, în perioada 25-27 iunie 2025, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, dl. Iuliu Stocklosa, a condus misiunea economică multisectorială organizată la Ankara în colaborare cu Ambasada României în Republica Turcia, prin Biroul de Promovare Comercial-Economică. Programul delegației, structurat pe parcursul celor trei zile, a inclus contacte și discuții consistente privind viitoare proiecte comune, precum și vizita la principala zonă industrială organizată din Ankara. 

Cu acest prilej, Camera de Industrie din Ankara (ASO) a găzduit evenimentul „Oportunități de investiții și cooperare în România”, în cadrul căruia companiile din România și-au prezentat activitatea și au avut ocazia să poarte discuții concrete cu reprezentanții firmelor turce membre ale ASO, în sesiuni B2B dedicate.

În prezența ambasadorului României la Ankara, E.S. Ștefan-Alexandru Tinca, președintele CCIB, dl. Iuliu Stocklosa, și președintele ASO, dl. Seyit Ardıç, au semnat un protocol de cooperare, extinzând și aprofundând ariile de colaborare convenite între cele două entități camerale prin Memorandumul de Înțelegere semnat în 2022 la Istanbul, în cadrul Forumului de Afaceri din Marja Comisiei Mixte Interguvernamentale JEC România – Republica Turcia.

În cadrul vizitei de lucru la Ankara, președintele CCIB a fost primit de viceministrul comerțului din Republica Turcia, dl. Mustafa Tuzcu. Discuția a fost centrată pe volumul consistent al schimburilor comerciale bilaterale, în creștere constantă în ultimii ani, dar și pe necesitatea de a susține împreună proiecte menite atât să echilibreze balanța comercială, cât și să consolideze cooperarea economică durabilă, multidimensională.

Vizita la Ankara a continuat cu primirea dlui Iuliu Stocklosa la SSB (Biroul pentru Industriile de Apărare din cadrul Președinției Republicii Turcia). În cadul discuției cu echipa condusă de Ayşegül Tokatlı, manager regional al Departamentului de Cooperare Internațională America și Europa, precum și cu reprezentanți ai unor companii importante din industria turcă de profil, a fost evidențiat potențialul de colaborare sectorial. 

Delegația română a vizitat, de asemenea, Zona Industrială Organizată AOSB 1. și compania Akdaş Döküm, care operează în cel mai mare parc industrial din regiunea Ankara. Discuțiile cu președintele Niyazi Akdaş au relevat interesul mediului de afaceri turc pentru cooperarea cu România în domeniile industriei și investițiilor.


Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene. În 2024, comerțul bilateral a ajuns la aproape 11,3 miliarde USD, în creștere cu 11% față de 2023. Exporturile românești către Turcia s-au cifrat, anul trecut, la 3,6 miliarde USD (+ 9%), iar importurile au ajuns la 7,7 miliarde USD (+11,9%).

În primul trimestru al anului 2025 (date disponibile), comerțul bilateral total a înregistrat 2,7 miliarde USD (+9,5% față de perioada similară din 2024), exporturile românești fiind de aproape 1 miliard USD (+ 14%), iar importurile de 1,8 miliarde USD (+7%).

La 31 decembrie 2024, în România erau înregistrate 19.255 companii cu capital turcesc, cu un capital social subscris în valoare de 1,1 mld. USD, care plasează Turcia pe locul 15 între statele investitoare în țara noastră.