Ziua Mondială a Siguranței Alimentului. Siguranța și calitatea cărnii de pui: sfaturi practice de la TRANSAVIA, dincolo de „check-listuri” și mituri

Date:

Carnea de pui este cea mai consumată carne din lume, datorită versatilității sale ridicate și prețului accesibil. Este bogată în proteine și alte substanțe nutritive care ne oferă energie pentru viața de zi cu zi, contribuind la o dietă variată și echilibrată, care susține un stil de viață sănătos. Este, așadar, esențial să ne asigurăm că alegem produse de calitate, care respectă cele mai înalte standarde de siguranță alimentară.

Pe 7 iunie, de Ziua Mondială a Siguranței Alimentului, la nivel global se va celebra știința care ne protejează sănătatea, dar și oamenii care o aplică zi de zi, cu rigoare și pasiune. Bazându-se pe cele mai bune practici și cele mai stricte protocoale în întreg lanțul de producție și distribuție, de la bob la furculiță, Marian Sabău, director de Calitate și Siguranța Alimentului la TRANSAVIA dezvăluie câteva perspective importante asupra importanței alegerii cărnii de pui sigure și de înaltă calitate, oferind totodată sfaturi practice pentru consumatori.

„Ziua Mondială a Siguranței Alimentelor ar trebui marcată în fiecare zi prin vigilență și respectarea strictă a regulilor,” spune directorul de Calitate și Siguranța Alimentului TRANSAVIA. „Când vine vorba despre sănătatea oamenilor nu există compromisuri sau jumătăți de măsură și fiecare trebuie să acționeze responsabil și corect, de la producători și distribuitori până la consumatori. Siguranța alimentară este fundația responsabilității sociale și fiecare verigă din lanțul alimentar are un rol crucial în asigurarea calității și siguranței produselor pe care le consumăm zilnic. Producătorii trebuie să adopte practici sigure și sustenabile, distribuitorii trebuie să mențină condițiile optime de transport și depozitare, iar consumatorii au nevoie să fie informați și atenți la alegerile pe care le fac”. 

În acest context, reprezentantul liderului pieței avicole spune că „100 % din produsele noastre sunt supuse auditurilor de certificare de terță parte care atestă calitatea și siguranța, atât a produselor, cât și a operațiunilor întreprinse în vederea obținerii unor produse sigure pentru consumatori. TRANSAVIA nu a înregistrat nicio retragere sau rechemare a produselor din motive de siguranță alimentară și nu au fost înregistrate incidente de nerespectare a reglementărilor și/sau a codurilor voluntare privind informațiile și etichetarea produselor”.

TRANSAVIA deține cinci laboratoare de analize, în care realizează zilnic determinări privind calitatea și siguranța cărnii și a produselor din carne, determinări privind calitatea apei utilizate pentru adăparea și hrănirea păsărilor și ca parte componentă a produselor din carne, determinări privind calitatea hranei păsărilor și determinări privind bunăstarea păsărilor.

Lumea microorganismelor spune mereu o poveste despre calitate, durabilitate și igienă. În siguranța alimentelor, aceste forme de viață invizibile devin mesageri tăcuți ai științei, ajutându-ne, prin metode tot mai avansate, să înțelegem ce este cu adevărat sigur pentru consum. Sunt aliați nevăzuți ai industriei alimentare și, totodată, ambasadorii siguranței. Cu ajutorul științei, oferim zi de zi familiilor de pretutindeni, care aleg produsele din carne de pui Fragedo, Papane, Cumsecade, Durdulan, produse sigure, de calitate, în care să pot avea încredere”, spune Mirabela Popovici (foto), expert în microbiologia alimentelor TRANSAVIA.

Cum combatem anxietatea față de carnea de pui?

Cine ar fi crezut că puiul și carnea de pui poate provoca stres și anxietate? Vehicularea în spațiul public, în ultima perioadă, a numeroase subiecte legate de siguranța produselor din carne de pui și de onestitatea etichetării și a comunicării, a numeroase mituri și fake news în mediul digital, au condus la apariția unei adevărate stări de anxietate legată de manipularea și consumul acestor produse. „Vindecarea” este însă la îndemâna tuturor prin informare corectă. Iată câteva sfaturi oferite de Marian Sabău, directorul de Calitate și Siguranța Alimentului TRANSAVIA:

  1. Acordați atenție caracteristicilor produselor pe care le alegeți!
  • Aspectul trebuie să fie curat, cu suprafața umedă, dar nelipicioasă. În cazul produselor congelate, carcasa nu trebuie să prezinte deformări,
  • Culoarea musculaturii trebuie să fie roz-roșiatică, caracteristică, cu consistență fermă și elastică,
  • Mirosul trebuie să fie caracteristic, normal, 
  • În cazul carcaselor congelate suprafața trebuie să fie curată, transparentă, fără „arsuri” de congelare sau nuanțe roșiatice, 
  •  Organele (ficat, inimă, pipotă) trebuie să fie bine curățate, să prezinte culoare și consistență normale, nemodificate, cu miros caracteristic. 
  1. Acordați atenție etichetei produsului pe care îl alegeți!
  • Asigurați-vă că eticheta oferă informațiile legale obligatorii (denumire produs, lista ingredientelor pentru produsele procesate, cantitatea netă a produselor de bază, valabilitatea produsului sau data limită de consum, numele sau denumirea comercială a producătorului, țara de origine sau locul de proveniență),
  • Citiți informațiile referitoare la data de expirare, condițiile de păstrare și instrucțiunile de preparare. Este important să urmați aceste indicații pentru a vă asigura de siguranța și de calitatea cărnii de pui pe care o consumați. 
  1. Asigurați-vă că manipulați corespunzător produsele achiziționate! 
  • Este crucial să tratați carnea de pui în condiții igienice și să utilizați ustensile și suprafețe curate atunci când o tăiați și o pregătiți. Este important să gătiți carnea și produsele din carne de pui adecvat, asigurându-vă că acestea ating temperatura internă recomandată indicată pe etichetă.
  1. Păstrați corect carnea de pui!
  • Carnea proaspătă se păstrează în spatii frigorifice la temperatura de 0 – 4 °C, iar cea congelată se păstrează în spații frigorifice (congelator) care asigură temperatura de -18°C. De obicei, fiecare echipament frigorific din magazine are afișaj electronic cu temperatura înregistrată și se poate verifica dacă se încadrează în intervalul de temperatură optim. Dacă sesizați deviații puteți sesiza șefii de raion cu privire la acest aspect.
  • Respectați cu strictețe temperatura de păstrare indicată pe eticheta produsului! Nu întrerupeți lanțul frigorific la trecerea dintr-un echipament frigorific în altul.
  • Produsele proaspete sau congelate se vor transporta cât mai rapid posibil după cumpărare. Dacă temperatura spațiului în care se păstrează carnea este mai mare cu 2-3°C decât temperatura cărnii congelate, începe procesul de decongelare. 

TRANSAVIA, liderul pieței avicole din România, este singurul producător care oferă 100% carne de pui provenită de la păsări crescute exclusiv în propriile ferme, procesată integral în facilități proprii. Controlul deplin datorat modelului unic de afacere integrat 360o, de la bob la furculiță, cu facilități deținute, garantează cele mai înalte standarde de siguranță alimentară și calitate a produselor oferite.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Proiectul „Mare de bine” combate inegalitatea de șanse

A treia ediție a proiectului „Mare de bine”, organizat...

Rețele Electrice România modernizează rețeaua de distribuție din sectorul 3, București 

Rețele Electrice România, parte din grupul PPC în România,...