Prof. univ. dr. Ioan Jelev, președintele ASAS: „Gestionarea rațională a resurselor, unul din obiectivele privind producerea și prelucrarea produselor agroalimentare”

0

Declarații ale lui Ioan Jelev, președinte al ASAS în cadrul conferinței „România 2025-2040. POLITICI ȘI RESURSE PENTRU DEZVOLTAREA RURALĂ: AGRICULTURĂ, INDUSTRIE ALIMENTARĂ ȘI SILVICULTURĂ” organizată de Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), pe 4 noiembrie 2025, la Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu Șișești”(ASAS).



Dintre obiectivele generale privind producerea și prelucrarea de produse agroalimentare, subliniez: gestionarea rațională și eficientă a resurselor prin aplicarea tehnologiilor adecvate privind lucrarea și protejarea solului, irigarea culturilor și păstrarea fondului genetic în condițiile schimbărilor climatice, practici agricole sustenabile, agricultură conservativă, agrosilvicultură, gestiunea deșeurilor animale, irigare eficientă, conservarea biodiversității. Obiective care ar trebui să fie luate în considerare sunt și reducerea emisiilor de carbon, scăderea costurilor energetice în agricultură și industria alimentară, creșterea capacității de sechestrare a carbonului și creșterea conținutului de humus în sol. Am putea avea în vedere și panouri solare fotovoltaice, precum și o experiență interesantă a colegilor de la Băneasa, care experimentează niște panouri fotovoltaice transparente, care pot permite ca, sub ele, terenul să fie cultivat.

Pot fi realizate:

  •  turbine eoliene, biomasă, biogaz, cultură cu capacitate ridicată de sechestrare a carbonului și creșterea conținutului de humus în sol 
  • promovarea și implementarea biotehnologiilor, cultivarea și plantarea terenurilor agricole cu specii de hibrizi și soiuri rezistente la secetă, îngheț, boli și dăunători adaptate la noile condiții climatice 
  • promovarea creșterii efectivelor de animale și păsări, dezvoltarea de ferme zootehnice cu specii și rase adaptate la condițiile climatice specifice fiecărei zone, popularea speciilor zootehnice cu rase de mare productivitate și cu rezistență ridicată la boli și factori climatici
  • stimularea și armonizarea inițiativelor private în domeniul producției vegetale, horticole, zootehnice și de prelucrare a producției agroalimentare 
  • stimularea înființării de unități economice cu activitate integrată
  • promovarea de afaceri bazate pe folosirea integrată a resurselor și a economiei circulare în domeniul producției agroalimentare
  •  asigurarea consumului intern cu produse agroalimentare românești 
  • diversificarea ofertei pe piețele externe
  • echilibrarea balanței comerciale 
  • organizarea de târguri și expoziții cu produse românești în țară și peste hotare în vederea stimulării consumului intern și exportului de produse agroalimentare 
  • acordarea de sprijin membrilor asociațiilor în realizarea de proiecte de investiții pentru atragerea fondurilor repartizate prin PAC
  • înființarea de incubatoare de afaceri pentru tinerii fermieri în vederea creșterii atractivității în afaceri în domeniul producției agroalimentare folosind tehnici noi de comunicare, interpretare și prelucrare a informațiilor 
  • organizarea de schimburi de experiență cu participarea specialiștilor, fermierilor, antreprenorilor din industria alimentară din statele membre ale Uniunii Europene
  • inițierea, organizarea și desfășurarea activităților de construcție, afiliere, instruire și perfecționare profesională a membrilor asociațiilor de fermieri și altor forme asociative
  • organizarea de activități comune între asociațiile de profil din țară și din străinătate
  • stimularea dialogului și instituționalizarea lui prin participarea activă a membrilor asociațiilor la găsirea celor mai bune căi și mijloace de creștere a producției agroalimentare și a calității acesteia în condiții de eficiență economică și profitabilitate maximă
  • stimularea participării antreprenorilor din domeniul agroalimentar la proiecte de reglementări și norme legislative pentru îmbunătățirea performanței în domeniile lor de activitate
  • asociații care să promoveze, să susțină și să apere interesele generale ale membrilor lor în relațiile cu toate instituțiile statului cu respectarea în totalitate a prevederilor legale
  • facilitatea încheierii de contracte între membrii asociațiilor și agenții economici din țară și străinătate pentru promovarea diferitelor tipuri de tehnici agricole de pregătire, prelucrare și procesare a produselor agroalimentare și a altor mijloace materiale necesare în agricultură și în industria alimentară
  • organizarea de dezbateri și comunicări științifice cu mediul academic, cu participarea activă a membrilor asociațiilor de fermieri în vederea dobândirii și popularizării de noi cunoștințe și experiențe de succes privind bunele practici în domeniul producției agroalimentare
  • întărirea colaborării dintre acestea și unitățile de cercetare din țară și din afara țării

Evenimentul se înscrie în ciclul de conferințe cu tema „Restructurarea și reconstrucția economiei naționale românești într-o lume în schimbare” organizate de către Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) cu sprijinul Băncii Naționale a României (BNR) și în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești (ASAS), Academia de Studii Economice din București (ASE), Asociația Generală a Economiștilor din România (AGER), Asociația Facultăților de Economie din România (AFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), un demers comprehensiv de prefigurare a unor direcții de evoluție în orizontul următoarelor decenii.
Sponsori ai seriei de evenimente: