Care sunt societățile care ar putea distribui în 2023 dividende sau acțiuni gratuite către acționari

Date:

Majoritatea companiilor listate la Bursa de Valori București au Adunări Generale Ordinare și Extraordinare la finalul lunii aprilie. Printre alte puncte, acționarii sunt chemați să voteze distribuirea profitului aferent anului 2022, inclusiv sub formă de dividende. Totodată, câteva companii vor supune atenției acționarilor majorări ale capitalului social.

În anul 2023, mai multe companii ar putea aproba dividende, față de 2022

Din peste 70 de societăți analizate – cele mai tranzacționate de investitorii de retail – 41 au propus în Adunările Generale din aprilie 2023 distribuirea de dividende către acționari. Spre exemplu, doar 21 dintre emitenții analizați au aprobat în 2022 propuneri de distribuire de dividende.

În mare, avem un număr dublu de companii care și-ar putea răsplăti în numerar acționarii, iar profiturile obținute în anul 2022 de către societățile listate sunt în multe cazuri semnificativ mai bune decât cele din anul anterior. Însă, per ansamblu, atât sumele propuse cât și randamentului dividendelor sunt mai mici în acest an, față de cele din 2022.

Ce randamente ar putea avea dividendele din profitul pe 2022

Din cele 21 de societăți analizate care au plătit dividende către acționari în anul 2022 și ar putea să o facă și în 2023, doar 9 emitenți au propus o valoare mai mare a dividendului. Totodată, doar 10 societăți din 21 ar putea oferi un randament mai mare a dividendului aferent profitului din 2022 față de anul anterior. Pentru cele 21 de societăți, randamentul mediu comparat 2022/2021 (calculat la cotațiile din data de 31 martie 2023) este de 5,05% vs. 6.64%. Adăugând și societățile care ar putea distribui dividende din profitul anului 2022, dar nu au distribuit și din profitul anului 2021, valoarea randamentului mediu scade la 4,36%.

Dacă în anul 2022 au fost 3 societăți care au oferit randamente cu 2 cifre (Agroland Agribusiness S.A., OMV Petrom S.A. și Turbomecanica S.A.) și alte 3 al căror dividende au adus randamente de 8-9% (Conpet S.A., Romgaz S.A. și Transilvania Broker S.A.), pentru anul 2023 am putea avea doar un singur emitent care să aibă un randament al dividendului de 2 cifre (Turbomecanica S.A.). În schimb mai multe societăți ar putea oferi un randament al dividendului de 8-9%: Conpet S.A., Farmaceutica Remedia S.A., Romgaz S.A., Nuclearelectrica S.A., OMV Petrom S.A. sau Transilvania Broker S.A.

Avem și societăți listate care în anul 2022 și-au răsplătit actionarii, dar care în acest an nu vor distribui dividende: BRD Societe Generale S.A., Banca Transilvania, BRK Financial Grop S.A., iHunt Technologies Import Export S.A., MAM Bricolaj S.A., SIF Oltenia S.A. sau Teraplast S.A.

Mult mai puține societăți listate vor distribui acțiuni gratuite

În anii precedenți, a existat un număr semnificativ de societăți listate care au preferat să își răsplătească acționarii cu acțiuni gratuite. În 2022, 14 companii – atât din Piața Principalp cât și din Piata AeRO – au folosit acest mecanism. În unele cazuri, numărul de acțiuni gratuite distribuite acționarilor a fost spectaculos. Avem exemplul Connections Consult S.A., care a oferit 10 acțiuni gratuite pentru fiecare acțiune deținută la data de înregistrare, Softbinator Technologies, unde raportul a fost de 9/1, Safetech Innovations (3/1) sau Arobs Transilvania Software (1/1).

În 2023, doar 3 companii au propus, până în acest moment, majorări ale capitalului social. Singura mai consistentă este cea venită din partea Life Is Hard S.A., care propune acționarilor o distribuție de aproximativ 37 de acțiuni gratuite pentru fiecare acțiune deținută la data de înregistrare. Holde Agre Invest S.A. propune 10 acțiuni gratuite pentru fiecare 100 deținute, în timp ce Agroland Business System S.A. – doar 2 acțiuni gratuite pentru fiecare 100 deținute.

Toate operațiunile de mai sus sunt propuse de societățile listate, urmând a fi supuse aprobării în Adunările Generale care au loc în această perioadă.

Lista completă a emitenților analizați care au propus distribuirea de dividende și a randamentelor acestora, este disponibilă pe site-ul  BVBescu.ro.

Datele prezentate în acest material au fost agregate de platforma financiară BVBescu.ro, pe baza comunicatelor furnizate de peste 70 de societăți listate la Bursa de Valori Bucuresti și a cotațiilor emitenților, la data de 31.03.2023.

Acest material are scop informativ și educațional și nu constituie consultanță și nici nu poate fi asimilat consultanței de orice fel, cu privire la operațiunile care includ instrumente financiare, respectiv recomandare de investiții sau oferta de a cumpăra sau vinde instrumente financiare, în conformitate cu legislația incidentă pieței de capital din România. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

România exportă astăzi de 20 de ori mai mult decât în perioada comunistă

| de dr. Adrian Băzăvan, Asociația „Cred în România”

AHK România transmite felicitări de Ziua Europei

Felicitări, Europa, la a 75-a aniversare! Astăzi, 9 mai, sărbătorim...

Valentin Ionescu (ISF): Rolul esențial al conectării tinerilor cu realitățile piețelor financiare nebancare

În cadrul Seminarului de Perfecționare Vocațională SmartFIN@ISF şi Laboratorul Academic...

Valorile europene, celebrate în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului Enescu

Într-o seară dedicată unității culturale europene și puterii muzicii...