Cererea puternică pentru cipuri umbrită de incertitudinea din piață 

0
chip, procesor

ASML, coloana vertebrală a producției de chipuri avansate, și TSMC, cel mai mare producător de cipuri de siliciu din lume, au înregistrat rezultate financiare solide în trimestrul al doilea al anului 2025, beneficiind de cererea puternică generată de „revoluția AI”, infrastructura cloud și electronicele de larg consum. Însă incertitudinea care planează asupra viitorului a aruncat o umbră de îndoială asupra perspectivelor de creștere pentru 2026, deși industria estimează o creștere globală solidă.

SML (Advanced Semiconductor Materials Lithography) este o companie olandeză care proiectează și produce sisteme de litografie, esențiale pentru producția de microcipuri. Este singurul furnizor de mașini de litografie EUV (ultraviolet extrem), care sunt esențiale pentru fabricarea celor mai avansate cipuri. În prima jumătate a anului, veniturile ASML au crescut cu 33% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar profitul net cu până la 66%. Compania pare să fie speriată de posibilele taxe de import, care i-ar putea pune bețe în roate. Cu toate acestea, evoluțiile companiilor din sectorul cipurilor, de la NVIDIA și TSMC, printre altele, sunt de bun augur pentru viitor, ASML având controlul deplin prin îmbunătățiri continue ale produselor.

În această perioadă plină de entuziasm, cei care urmăresc evoluția ASML așteptau cu nerăbdare fluxul de noi comenzi în al doilea trimestru. Cu 5,5 miliarde de euro, producătorul de echipamente pentru producția cipuri s-a situat aproximativ la jumătatea așteptărilor, dar asta nu spune totul. Marja brută de profit din vânzări a ajuns la 53,7%. Aceasta a fost clar mai mare decât așteptările și a contribuit în mod direct la creșterea profitului net. ASML a reușit să vândă mai multe upgrade-uri ale sistemelor existente (care generează o marjă mai mare decât un dispozitiv nou), înregistrând în același timp costuri mai mici. Christopher Fouquet, CEO-ul companiei, consideră că upgrade-urile vor continua în a doua jumătate a anului, deoarece astfel echipamentele scumpe achiziționate de clienți pot oferi un impuls substanțial productivității.

În ciuda acestor rezultate solide, ASML a manifestat o prudență sporită în ceea ce privește perspectivele pentru 2026, invocând incertitudinea macroeconomică și scăderea cererii de chipuri de tip DRAM, în special în ceea ce privește comenzile legate de memorii, care s-au diminuat cu 41% față de anul precedent. Deși ASML și-a menținut prognoza de creștere a vânzărilor nete totale de aproximativ 15% pentru 2025, compania a declarat că nu poate confirma continuarea creșterii în 2026, reflectând un mediu al cererii potențial mai volatil în viitor.

În ciuda incertitudinilor, creșterea continuă a veniturilor Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) și reluarea vânzărilor către China la NVIDIA sunt, direct și indirect, vești bune. Cererea de cipuri avansate este la fel de puternică ca întotdeauna, iar livrările de mașini către clienții chinezi, care au reprezentat 27% din vânzările din al doilea trimestru, nu par să se fi oprit complet pentru moment. ASML este pe cale să atingă jumătatea intervalului estimat de 30-35 miliarde de euro pentru vânzările din 2025 și își menține obiectivul pe termen lung de 44-60 miliarde de euro pe an până în 2030. De la începutul anului, prețul acțiunilor ASML a crescut cu aproape 9%, în ciuda faptului că previziunile pentru 2026 au determinat o scădere de peste 8% a valorii acestora.

TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume și furnizor vital pentru giganți tehnologici precum Nvidia și Apple, a raportat venituri de 30 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea al anului 2025, ceea ce reprezintă o creștere de 44,4% față de aceeași perioadă a anului trecut și o creștere de aproape 18% față de trimestrul anterior. Marja brută a companiei a rămas sănătoasă, la 58%. În ceea ce privește nevoile industriei, în al doilea trimestru, livrările de cipuri de trei nanometri au reprezentat 24% din veniturile totale din vânzarea de wafere, cele de cinci nanometri au reprezentat 36%, iar cele de șapte nanometri au reprezentat 14%. Tehnologiile avansate, definite ca fiind cele de șapte nanometri și mai avansate, au reprezentat 74% din veniturile totale din vânzarea de wafere, ceea ce indică o cerere puternică. Cele mai recente cifre ale TSMC arată că cipurile avansate sunt la mare căutare, ceea ce este, de asemenea, un semnal pozitiv pentru ASML, lider în producția de mașini capabile să producă acest tip de tehnologie. De la începutul anului, prețul acțiunilor TSMC a crescut cu peste 20%.Sectorul semiconductorilor în general înregistrează o creștere puternică în 2025.

Se estimează că piața globală va crește cu 11%, până la aproximativ 700 de miliarde de dolari, regiunile Americii și Asia-Pacific fiind în fruntea expansiunii. Analiștii de la World Semiconductor Trade Statistics prevăd că piața globală a semiconductorilor va crește cu 8,5% în 2026, ajungând la 760,7 miliarde de dolari. Creșterea este alimentată de investiții fără precedent în inteligența artificială, infrastructura cloud și electronice de consum avansate și în special în cipuri logice și de memorie. Investițiile continue în AI stimulează cererea de GPU-uri, cipuri de memorie cu lățime de bandă mare și noduri de proces avansate. De asemenea, se preconizează că industria va aloca aproximativ 185 de miliarde de dolari pentru cheltuieli de capital în vederea extinderii capacității de producție, ceea ce continuă să favorizeze companii precum ASML. În acest context, modelele fabless și foundry — exemplificate de TSMC — sunt cele mai bine poziționate pentru a beneficia de această tendință, în timp ce producătorii de dispozitive integrate se confruntă cu provocări mai mari în contextul progresului tehnologic rapid.

În ciuda provocărilor legate de lanțurile de aprovizionare globale și de geopolitică, sectorul semiconductorilor rămâne pe calea unei creșteri susținute de două cifre până la sfârșitul deceniului. Iar investitorii iau notă de acest lucru. Potrivit ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat, sectorul tehnologic, care include semiconductorii, rămâne cel mai atent urmărit, 17% dintre investitorii globali și 21% dintre investitorii români declarând că își vor crește investițiile în acest sector în perioada următoare.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.