S-a deschis șantierul pentru refacerea planșeului Unirii, lucrare desfășurată sub responsabilitatea sectorului 4 al Capitalei – o lucrare făcută o data la o sută de ani, pentru o sută de ani, socotind vârsta actualei construcții de aproape un secol și termenul de garanție pentru o sută de ani al construcției pornite acum.
Șantierul începe să intre în viața orașului. Parcul Unirii este împrejmuit cu panouri de șantier și străbătut de un drum provizoriu (de fapt, stradă în toată regula, cu trei benzi pentru mașini, dintre care una pentru STB, cu sensul dinspre Bulevardul Corneliu Coposu spre Patriarhie și cu trotuare pentru pietoni, totul bine iluminat). Dinspre Calea Victoriei sau dinspre Eroilor nu se mai circulă pe Splaiul Independenței (închis între Piața Națiunile Unite și stația de metrou Piața Unirii 1), ci pe rută ocolitoare, prin fața Palatului Parlamentului, pe Bulevardul Unirii, în linie dreaptă, până la Piața Unirii, inclusiv cu două stații STB pe Bulevardul Unirii. Accesul spre și dinspre metrou nu este afectată.
Prezent pe șantier, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, ne ghidează în ceea ce, deja, se aplică și în legtură cu ce va urma: „Fac un apel către toți șoferii și le mulțumesc anticipat pentru înțelegere, să respecte întocmai noua semnalistică rutieră, precum și indicațiile agenților de poliție rutieră pe care îi vom vedea pe stradă, atât în intersecția de la Piața Națiunile Unite, cât și în zona Unirii. Alte restricții de trafic nu vom avea, în această fază a lucrărilor. Nici măcar dezafectarea fântânilor arteziene, care va începe la 1 iulie, nu va afecta traficul rutier.
Atât în parcul Unirii, cât și în fața Hanului lui Manuc, au loc săpături pentru dezvelirea planșeului. Când acest lucru se va încheia, vom începe să îndepărtăm placa de beton. Vom face acest lucru cu grijă, monitorizând inclusiv comportamentul construcțiilor civile din jur. Placa de beton va fi desfăcută prin metode care produc cât mai puține vibrații. O vom tăia și o vom îndepărta, bucată cu bucată și, ulterior, o vom reconstrui, de la zero”.
Specialiștii apreciază că este etapa cea mai grea a lucrării, estimată să dureze până la sfârșitul anului în curs. A început odată cu terminarea anului școlar de către elevi, ca să se profite cât mai mult de perioada vacanței, cu solicitări urbane mai mici.
Noul planșeu va avea 360 de metri lungime, 30 de metri lățime,140 de centimetri grosime (acum are 70 de centimetri). Va fi montată o nouă casetă pentru colectarea apei pluviale. Parcul va fi refăcut integral, cu vegetație mia multă decât până acum. Deocamdată, mulți arbori sunt mutați în alte zone din oraș sau tăiați, dar numai cu condiția înlocuirii (nu defrișați, cum se spune stereotip, deoarece nu sunt rași, pe suprafață întinsă). De asemenea, vor fi refăcute total fântânile. Toată investiția costă circa 800 milioane de lei fără TVA.