Pentru prevenirea consumului de droguri, Agenţia Naţională Antidrog, prin specialiștii centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog, în parteneriat cu Ministerul Educației, cu participarea cadrelor didactice, a derulat cursuri fizice și online în perioada 13 septembrie-31 decembrie 2021 reprezentând activitățile proiectelor:
1. Proiectul național ,,Cum să creștem sănătoși” – 605 cadre didactice formate, 520 de clase, 10.570 de preşcolari; date în creștere față de perioada similară a anului școlar trecut, când s-au înregistrat 425 de clase, 8.384 preșcolari; „6 activități de formare de deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică (clasa pregătitoare), punând accent pe importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos (alimentaţie, igienă, mişcare), a comportamentelor sănătoase (fără fum de ţigară, alcool şi medicamente fără prescripţie medicală) şi a modalităţilor adecvate de rezolvare fără violenţă a conflictelor şi de luare a deciziilor”.
2. Proiectul național „ABC-ul emoțiilor” – 443 de cadre didactice formate, 422 de clase, 9238 de elevi; date în creștere față de perioada similară a anului școlar trecut, când s-au înregistrat 359 de clase, 7.677 de elevi; „7 activități care se adresează elevilor din clasele I şi a II-a şi presupune formarea şi consolidarea abilităţilor emoţionale cu rol de factori de protecţie, punând accent pe conştientizarea de sine, abilităţile de comunicare asertivă, gestionare a emoţiilor neplăcute, abilitatea de a face faţă presiunii grupului şi de adoptare a deciziilor pentru o dezvoltare sănătoasă”.
3. Proiectul național „Necenzurat” – 279 de cadre didactice formate, 402 clase, 8,975de elevi; date în creștere față de perioada similară a anului școlar trecut, când s-au înregistrat 267 de clase, 5.729 de elevi; „dezvoltarea de abilităţi de viaţă, necesare luării unor decizii informate, corecte şi responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool şi droguri, în rândul elevilor de 12-14 ani (12 activități/proiect)”.
4. Proiectul național „Fred Goes Net” – 35 de cursuri Fred, 282 de participanţi; date în creștere față de perioada similară a anului școlar trecut, când s-au înregistrat 6 cursuri, 80 de elevi; „realizarea de intervenţii timpurii pentru elevii (14-19 ani) care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară în legătură cu consumul de droguri, în scopul evitării transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat. Intervenţia constă într-un interviu iniţial şi o sesiune de grup, de minimum 8 ore (cursul Fred)”.
5. Proiectul național „Mesajul meu antidrog” – 3716 cadre didactice informate, 26.053 de elevi informaţi, 418 şcoli şi licee participante, 447 de elevi participanţi, 388 de cadre didactice coordonatoare, 27 de lucrări primite; „concurs naţional în cadrul căruia elevii îşi exprimă, într-o formă de comunicare artistică sau prin sport, opiniile şi atitudinile lor în legătură cu consumul de droguri”.
6. Proiectul național „Eu și copilul meu” – 72 de cadre didactice formate, 998 de părinţi; „9 activităţi interactive cu părinţii, conţinând şi aplicaţii cu caracter ludic, ce necesită un grad mare de implicare din partea lor, a consilierilor şcolari şi, acolo unde este cazul, şi din partea copiilor”.
7. Proiectul pilot „Abilități pentru acțiune” – 78 de clase, 1.867 de elevi; „are la bază programul Lions Quest – un program de ȋnvățare socio-emoțională (Social and Emotional Learning – SEL), cuprinzător şi universal, bazat pe dovezi ştiințifice, tradus ȋn 36 de limbi, implementat ȋn peste 90 de țări şi finanțat de Fundația Internațională a Cluburilor Lions ȋn parteneriat cu Districtul Lions 124 România. Acesta utilizează resursele pedagogice ale modulului Lions Quest – Abilități pentru acțiune nivel II şi se adresează elevilor din ȋnvățământul liceal. Conține cinci domenii mari și opt activități”.
8. Proiectul pilot „Acționăm just” – 32 de clase, 692 de elevi, 30 de cadre didactice; „implementat în parteneriat cu Asociaţia Voci pentru Democraţie și Justiţie și constă în realizarea de activități de promovare a educaţiei juridice în mediul gimnazial și liceal, prin facilitarea accesului elevilor la cunoştinţe elementare din domeniul juridic, în special la cele ce țin de domeniul prevenirii și combaterii consumului și traficului de droguri”.
Agenția Națională Antidrog precizează că „în plus față de coordonarea și implementarea acestor proiecte naționale, desfășurate în parteneriat cu structurile Ministerului Educației, specialiștii centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog desfășoară zilnic activități punctuale de prevenire a consumului de droguri în școală, familie și comunitate, precum și activități de evaluare și asistență psihologică, socială și medicală adresate consumatorilor de droguri”.