Primele plăți pe baza Portofelului UE pentru Identitatea Digitală 

0

Banca Transilvania și Visa anunță „realizarea cu succes a primelor plăți reale folosind Portofelului UE pentru Identitatea Digitală (EUDI Wallet), aplicație mobilă destinată cetățenilor Uniunii Europene pentru dovedirea identității online, accesarea de servicii publice/private în întreaga UE și derularea de tranzacții în siguranță”.

Cartea de identitate, permisul de conducere, cardul bancar, certificări educaționale etc., toate acestea vor putea fi stocate în Portofelul UE pentru Identitatea Digitală. Accesul la servicii va însemna închirierea unei mașini, înregistrarea la hotel, vizualizarea biletelor de avion, deschiderea unui cont bancar, accesarea de servicii medicale transfrontaliere etc. în țările Uniunii Europene. 

Parte din Consorțiul EU Digital ID Wallet (EU Digital Wallet Consortium), Banca Transilvania și Visa contribuie la consolidarea identității europene, fiind parte din inițiativa care implementează acest proiect revoluționar, alături de alte peste 60 de instituții, companii, universități, reprezentanți guvernamentali internaționali și experți în identitate digitală. BT este singura bancă din România care face parte din  consorțiu și din grupul de lucru care testează funcționarea Portofelului UE pentru Identitatea Digitală în ceea ce privește autentificarea plăților cu cardul”. 

Succesul etapei de testare a Portofelului UE pentru Identitatea Digitală 

BT și Visa subliniază că, „după o primă etapă în care Consorțiul EU Digital ID Wallet a contribuit la dezvoltarea legislației europene și a standardelor tehnice ale aplicației, proiectul este în etapa-pilot de implementare și testare (Large Scale Pilots) prin realizarea de plăți reale, urmând planul Parlamentului European și al Consiliului Uniunii Europene de a oferi servicii de identitate digitală cetățenilor UE începând cu finalul anului 2026.

Prima plată pe baza portofelului digital (furnizat de iGrant.ro, Suedia), cu un card Visa Banca Transilvania, a fost realizată recent, pentru achiziționarea unui bilet de călătorie cu feribotul (de la Fast Ferries, Grecia).  Aceasta a fost urmată de plăți sub formă de donații, realizate cu succes, pentru Via Transilvanica, proiect al Asociației Tășuleasa Social prin care este promovată diversitatea istorică, geografică, culturală și etnică a României”.

Oana Ilaș (foto), director general adjunct Retail Banking, Banca Transilvania: „Este o mândrie pentru Banca Transilvania, ca lider de piață în România, să fie parte din acest proiect istoric, care creează un cadru digital comun, dezvoltat pe standarde unice la nivelul Uniunii Europene, având același mod de verificare a identității, aceleași reguli pentru securitate și protecția datelor. Portofelul UE pentru Identitatea Digitală va contribui la consolidarea identității europene prin dezvoltarea unui întreg ecosistem care asigură interoperabilitatea și accesul la servicii bancare. Inițiativa ne va ajuta să fim mai conectați, mai incluzivi și va spori sentimentul nostru de apartenență la ceva măreț, aspirațional și puternic în lume.”

Cătălin Crețu, Visa General Manager pentru România, Bulgaria, Croația și Slovenia: „Tot mai mulți consumatori aleg să plătească bunuri și servicii sau să transfere bani prin metode digitale, atât în țară, cât și în străinătate și își doresc soluții de plată simple, rapide și sigure, indiferent de locul în care se află. Interoperabilitatea deschide calea către astfel de experiențe excepționale, accelerând dezvoltarea unui ecosistem de plată fără bariere. La Visa, credem că banii nu au nevoie de pașaport, iar împreună cu Banca Transilvania ne-am propus să ducem mai departe procesul de digitalizare, susținând inițiativa identității digitale europene, un pas important pentru simplificarea plăților și creșterea siguranței tranzacțiilor.”