Propuneri de sprijinire a IMM-urilor pentru depășirea crizei energetice

Date:

În cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social desfășurat la sediul Executivului sub președinția prim-ministrului Nicolae Ciucă, Florin Jianu (foto), președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a prezentat o serie de propuneri pentru sprijinirea IMM-urilor în condițiile actualei crizei energetice și ale creșterii prețurilor:

Propunerile mediului de afaceri

Având în vedere următoarele problemele cu care se confruntă IMM-urile:
1. Creșterea prețurilor la energie electrică, gaze naturale și combustibil. Ex. dublarea pretului la gaze naturale și creșterea de 4 ori a prețului la energia electrică
2. Inexistența unor prevederi legale care sa permită IMM-urilor producerea de energie verde din biomasă, biogaz, energie solară, deșeuri etc.
3. Lipsa de programe de finanțare pentru IMM-uri pentru producerea de energie electrică necesară funcționării proprii
4. Creșterea prețurilor în retail ca urmare a creșterii prețului la transport atât pe plan național, cât și european și mondial, precum și a creșterii prețului cu energia electrică și gazele naturale. Cu titlu de exemplu, creșteri de prețuri generate de criza prețurilor la energie:
a) În domeniul panificației, unde se folosesc cuptoare pe gaz, prețurile au crescut cu cel puțin 10%
b) Începând cu luna februarie se estimează o creștere a prețului apei minerale îmbuteliate cu 10%-15%
5. Creșterea prețurilor în domeniul construcțiilor, atât în ceea ce privește materialele de construcții cât și a costului cu forța de muncă CNIPMMR formulează următoarele propuneri pentru sprijinirea IMM-urilor în vederea depășirii crizei energetice și pentru diminuarea creșterii necontrolate a prețurilor pe întreg lanțul economic:

  • 1. Adoptarea unei strategii pentru producerea energiei în cadrul IMM-urilor din biomasă, biogaz, energie solară, deșeuri etc.
  • 2. Lansarea de proiecte investiționale în domeniul energiei regenerabile pentru micii producători
  • 3. Eliminarea limitărilor cantitative pentru producerea energiei verzi
  • 4. Adoptarea de măsuri de susținere pentru dezvoltarea de unități proprii de energie de către întreprinzători, inclusiv finanțarea IMM-urilor în vederea instalării de panouri solare
  • 5. Acordarea posibilității IMM-urilor pentru producerea de energie regenerabilă în orice locație, nu numai la locul de producție

6. Deblocarea programului Electric Up și acordarea de urgență a finanțării. Acest program stagnează de aproximativ 1 an
7. Introducere cod CAEN 3511 – Producția de energie electrică în lista codurilor CAEN eligibile din Ghidul solicitantului al Acțiunii 4.1.1 – Investiții în activități productive deoarece:
– Codul CAEN 3511 – Producția de energie electrică include producția de energie electrică energie recuperabilă (ex: producerea de energie electrică folosind tehnologia solară fotovoltaică), activitate ce reprezinta un obiectiv de mediu și se regăsește în Anexa I din Regulamentul delegate al Comisiei (UE) de completare a Regulamentului (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului privind stabilirea criteriilor tehnice de screening pentru determinarea condițiilor în care o activitate economică se califică ca contribuind în mod substanțial la atenuarea schimbărilor climatice sau adaptarea la schimbările climatice și pentru a stabili dacă acea activitate economică nu cauzează niciun prejudiciu semnificativ oricăruia dintre celelalte obiective de mediu. Această activitate se regăsește în regulamentul menționat anterior în cadrul Anexei I – punctul 4 „Energia” – subpunctul 4.1 „Producerea de energie electrică folosind tehnologia solară fotovoltaică”
– Conform Ghidului Solicitantului „Investiții în activități productive” publicat în consultare publică, în cadrul punctului 4.3 „Etapa de evaluare tehnică și financiară a propunerii de proiect”, subpunctul b), se punctează cu un maxim 40 de puncte proiectele care contribuie la obiectivele de mediu.
– Având în vedere obiectivele de mediu propuse prin cadrul Acțiunii 4.1.1 – „Investiții în activități productive” și faptul că activitățile de producere a energiei electrice reprezintă un obiectiv de mediu, solicităm introducerea codului CAEN 3511 – Producția de energie electrică în lista codurilor CAEN eligibile
8. Realizarea unui sistem de compensare a energiei date în sistem cu energia consumată
9. Alocarea rapidă către mediul economic a finanțărilor europene disponibile și asumarea unui grafic de implementare a programelor de finanțare

Foto: Guvernul României

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Leul pus la încercare: cum apără BNR România de colapsul financiar orchestrat politic

| de Bogdan Petre, analist, vicepreşedinte al Asociației pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES)

CCIR organizează o dezbatere economică cu cei doi candidați la Președinția României

Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea...

Informații de ultimă oră privind creditele

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

𝐈𝐌𝐌 România, distinsă cu Ordinul Meritul Industrial și Comercial

Organizației patronale IMM România i-a fost conferit, la Palatul...