Cu covor roșu pe peron în calea călătorilor, la plecare în prima cursă, din Gara de Nord și cu fanfară la sosire, în Gara Băneasa, trenul automotor Leon a fost lansat. Prin simbolistică și prin valoare economică, momentul poate fi considerat o contribuție la dorita relansare a industriei românești.
Noul produs este integral românesc, creație a celui mai mare grup feroviar şi operator logistic de la noi, Grampet Group, condus de Gruia Stoica, a cărui apreciere este că lansarea constituie „un nou început pentru industria feroviară românească”, Leon fiind „rezultatul muncii a peste 180 de specialişti”. Numele, ne spune, îi vine de la cel mai tânăr membru al familiei.
Tren automotor nu s-a mai construit în industria românească din perioada interbelică, de la Malaxa. Pe cu totul alte coordinate, trenul automotor Leon este proiectat şi fabricat la Electroputere VFU Paşcani, companie membră a Grampet Group, la rândul ei dovadă de tradiție industrial relansată, fiind fondată în 1869.
Reținem câteva date de ordin tehnic și facilități de confort ale noului tren: Diesel Multiple Unit (DMU); două motoare Diesel MTU de câte 390 kW integrate în module Power-Pack; trei vagoane cu 145 de locuri– 11 VIP (fotolii rabatabile) şi 134 clasa a II-a (scaune ergonomice); ferestre panoramice; izolare foncă; măsuţe rabatabile; prize de 230V şi USB; spaţii pentru bagaje voluminoase şi pentru biciclete; sisteme audio-video de informare; dotări pentru persoane cu dizabilități fizice și pentru toaleta copiilor nou născuți; supraveghere video; sistem de informare; interfon la fiecare ușă de acces în tren pentru comunicare cu mecanicul.
Noul tren automotor deține certificare CE și poate circula pe orice linie din Europa.