După 30 de ani – de Alexandre Dumas

Date:

Care este sau cum este azi turismul din România?
În primul rând, cu foarte puțini turiști străini.
În acești 30 de ani, majoritatea miniștrilor au fost nepricepuți, puși politic, folosindu-și poziția ca să își facă vizibilitate și reputație. Cazul „Vuitton Elena Udrea” este elocvent! Nimeni nu a înțeles avantajul economic al „industriei fără fum”, care aduce euro sau dolari în țară și nu vinde nimic din avuția naționala – lemn, marmură, petrol… ci apă, aer, soare, mici… și fetele de prin cluburi.


Cine să înțeleagă însă toate astea?


Nepriceperea noastră, dublată de o aroganță tipic balcanică, „eu știu”, ne-au adus unde suntem azi.


Unde suntem azi?
Suntem la 40.000 de turiști străini pe litoral, față de 3,5 milioane de turiști pe litoralul bulgăresc.
Hotelierul român, îmbuibat, care prin lobby puternic (cazări, mese și congrese oferite gratuit partidelor…) a reușit să aibă TVA 5% și impozit forfetar… nu are mare interes să vină străini.


Sunt buni și românii, nu-i așa?


Nu e mai simplu să aloce guvernul României 350 milioane euro în turismul intern?


De ce să ne mai chinuim să aducem străini?


Românii nu plătesc tot cu bani?


În fapt, la nivel macro, „ne furăm căciula” – luăm niște bani de la buget, pe care îi circulăm în țară, îi dăm la hotelurile din România. Care este plusvaloarea? Care este „afacerea”? Nu așa era, parcă, și în 1980?
Este o soluție bună pe termen scurt și mediu… dar pe termen lung, scopul trebuie să fie aducerea de turiști străini! Din păcate, nici agențiile nu au mare interes. La agenții, care trăiesc din comision, TVA-ul este de 19%! Nu există niciun sprijin în afara participării la târguri, nimic.


Din acest motiv, maximum 50 de agenții aduc străini sau încearcă să aducă străini în România și 2.500 duc români în străinătate. Birourile de turism au fost închise de Mircea Dobre, când a fost ministru… Nici azi nu știe nimeni de ce!


Deci nu știm sau nu înțelegem ce înseamnă să aduci străini! Hai să ne uităm, de exemplu, că Grecia iese din criză numai datorită turismului, iar Turcia supraviețuiește într-o criză economică profundă numai datorită turismului! Noi? Nimic!


Avem circa 1,5 milioane de turiști care vin pentru afaceri, deci, practic, nu sunt turiști, și puțin peste 1 milion care vin turiști, dintre care o treime sunt unguri care vin cu autocare în Transilvania!
Și cam atât.


Nu există suficiente hoteluri în România – și nu mă refer la litoral. Trebuie neapărat o lege care să stimuleze construcția de hoteluri! Nu avem personal, trebuie să aducem studenți în școlile de profil, sau să fim sprijiniți să aducem personal din străinătate! Nu vrem să dăm vize, ne este frică să nu fim trași la răspundere de la Bruxelles, în timp ce bulgarii nu au nicio problemă! Dar pentru cei din Dubai dăm vize? Nu dăm! Pentru ruși? Nu, că ne invadează! Pentru Iran? Nuuuu… pentru că aduc bomba în România… În toată America România lipsește total ca promovare… și multe altele…


Nu avem bani de promovare, și dacă avem, legea nu îți dă voie să îi folosești!


Și dacă mai pui și faptul că un Bogdan Chirițoiu, „proprietarul” Consiliului Concurenței, într-un moment de supărare, vine și dă amenzi de milioane de euro celor mai mari agenții de turism, numai pentru că așa are chef, vom înțelege exact entuziasmul agențiilor din România de a se zbate să aducă turiști străini…


Ce trebuie făcut?


Trebuie să ne reinventăm, să facem ceva spectaculos, să venim cu facilitați și stimulente și să devină turismul cu adevărat o prioritate! Evident, nu în timpul guvernului Dăncilă se poate întâmpla așa ceva… Să speram că în timpul următoarelor guvernări! Asta este situația, aici suntem!


Înțelege cineva? Nu știu, nu cred…


Să îi dăm înainte cu voucherele de vacanță!
Vive la Roumanie!

 

Burcea Alin
Burcea Alin
este CEO Paralela45.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate