„Nu plătiţi inutil sute de mii de euro producţie de soft”

Date:

Companiile care n-o mai scot la capăt cu softurile sau, în orice caz, vor să pună ordine în costuri, licențiere, prezentare la auditurile producătorilor de software au de-acum pe cine să întrebe: IPR-Insights România, filială în ţara noastră a IPR-Insights, firmă constituită în Ungaria, caracterizată printr-o „expertiză de peste 15 ani în Software Asset Management și o prezență dinamică în regiunea Europei Centrale şi de Est”, cu clienți precum Magyar Telekom, Vodafone, Budapest Bank, DHL, Gedeon Richter, Bank Polski, Energa, FrieslandCampina, Knorr-Bremse.

Utilitatea companiei este explicată din poziţia de CEO de Sándor Zsoldos în ideea că managementul sistemelor software e treabă complexă, care cere cunoștințe şi de IT, şi din finanțe, și de legislație în domeniu. Le au oameni care vin dinăuntrul producţiei de software şi se pun în serviciul beneficiarilor şi le arată, de exemplu, ce ar fi achiziționarea prea scumpă de licenţă soft, ce e fără rost, cum să gestioneze ce au, cum să se înscrie în rigorile juridice ale domeniului. E definită ca „profesie de sine stătătoare”, iar „consultanții de la IPR-Insights sunt experți recunoscuți în domeniilor lor și specialiști în licențiere software”.

Soluţii pentru cheltuieli mai mici cu softurile

Sándor Zsoldos le reliefează utilitatea în sensul că „sublicențierea sau licențierea excesivă afectează companiile. Administratorii IT și de licențe ai acestora sunt tot mai deschiși către managementul proactiv al programelor software (SAM). La fel ca în Polonia, unde am lansat filiala în urmă cu patru ani, în România nu exista până în prezent niciun consultant și nici soluții de gestionare a software-ului care să fie independente față de producător”. El consideră România o piaţă în dezvoltare din acest punct de vedere.

Spre dezvoltare tinde şi IPR-Insights România. Octavian Filip, country manager, schiţează reperele: investiție de peste 1,4 milioane euro în dezvoltarea capacităților de instalare și expertiză SAM, venituri de circa 1,2 milioane euro preconizate pentru 2024 şi tot atunci echipă locală de 20 de consultanţi pentru piaţa românească; şi un mesaj, de fapt o consecinţă a apelului la oameni de meserie în licenţiere: „Nu plătiţi inutil sute de mii de euro producţie de soft”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...