Pădurile, împreună cu apele, sunt resurse ale dezvoltării României în următoarele decenii. Condiția fundamentală a eficienței este gospodărirea cu știință și rațiune, în interes național. Concretizări încurajatoare vin dinspre autorități, ca și dinspre societatea civilă, întărite de cadrul oferit de Luna plantării arborilor – 15 martie – 15 aprilie.

Satu Mare: Încă o mie de stejari plantați în pădurea Mujdeni

În județul Satu Mare, plantația constituită în 2017 în pădurea Mujdeni din perimetrul Ocolului Silvic Livada a fost completată cu 1.000 de puieți de stejar, pe o suprafață de 0,15 ha. La acțiune au participat ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, autorități locale, elevi de la Liceul Teoretic din Negrești-Oaș. În tot județul Satu Mare, anul acesta sunt prevăzute regenerări de pădure pe 106 ha (86 ha, regenerări naturale; 20 ha, regenerări artificiale). Vor fi plantați 203.000 de puieți. De asemenea, vor fi reabilitați și refăcuți 33,5 km de drumuri forestiere (10 obiective în valoare de 4,61 milioane lei). Pentru alte cinci obiective de lucrări la drumuri forestiere existente, s-au alocat 90.000 lei pentru proiectarea reabilitării.
În domeniul apelor, valoarea totală a lucrărilor derulate în județul Satu Mare prin Ministerului Apelor și Pădurilor este de 245,3 milioane de lei (prin POIM – 154,5 milioane lei, lucrări de investiții – 90,8 milioane lei). Remarcabile se dovedesc punerea în siguranță a liniei continue de apărare pe râul Crasna în zona localităților Giorocuța și Supuru de Jos, amenajările Valea Rea, Valea Lechincioara, Valea Bârloagele, creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Ungaria etc.Satu Mare

Maramureș: Investiții în protejarea populației și a mediului

În județul Maramureș, anul acesta se regenerează 731 ha de pădure (469 ha, regenerări naturale; 262 ha, regenerări artificiale), cu o valoare totală a lucrărilor de 7,7 milioane de lei. Se plantează 1.715.000 de puieți forestieri. Tot în domeniul pădurilor, sunt finanțate de la bugetul de stat refacerea podului de cale ferată forestieră Novăț (valoare totală actualizată, 3,4 milioane lei, din care 2,2 milioane lei alocați în acest an) și refacerea podului de cale ferată forestieră Cozia (valoare totală actualizată, 3,5 milioane lei, 2,2 milioane lei alocați în 2019). În total pentru investiții în domeniul silvic anul acesta în Maramureș, Ministerul Apelor și Pădurilor alocă 18,4 milioane lei.

Varianta integrală a articolului este disponibilă doar pe bază de abonament