Păduri și ape – resurse pentru viitor

Date:

Pădurile, împreună cu apele, sunt resurse ale dezvoltării României în următoarele decenii. Condiția fundamentală a eficienței este gospodărirea cu știință și rațiune, în interes național. Concretizări încurajatoare vin dinspre autorități, ca și dinspre societatea civilă, întărite de cadrul oferit de Luna plantării arborilor – 15 martie – 15 aprilie.

Satu Mare: Încă o mie de stejari plantați în pădurea Mujdeni

În județul Satu Mare, plantația constituită în 2017 în pădurea Mujdeni din perimetrul Ocolului Silvic Livada a fost completată cu 1.000 de puieți de stejar, pe o suprafață de 0,15 ha. La acțiune au participat ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, autorități locale, elevi de la Liceul Teoretic din Negrești-Oaș. În tot județul Satu Mare, anul acesta sunt prevăzute regenerări de pădure pe 106 ha (86 ha, regenerări naturale; 20 ha, regenerări artificiale). Vor fi plantați 203.000 de puieți. De asemenea, vor fi reabilitați și refăcuți 33,5 km de drumuri forestiere (10 obiective în valoare de 4,61 milioane lei). Pentru alte cinci obiective de lucrări la drumuri forestiere existente, s-au alocat 90.000 lei pentru proiectarea reabilitării.
În domeniul apelor, valoarea totală a lucrărilor derulate în județul Satu Mare prin Ministerului Apelor și Pădurilor este de 245,3 milioane de lei (prin POIM – 154,5 milioane lei, lucrări de investiții – 90,8 milioane lei). Remarcabile se dovedesc punerea în siguranță a liniei continue de apărare pe râul Crasna în zona localităților Giorocuța și Supuru de Jos, amenajările Valea Rea, Valea Lechincioara, Valea Bârloagele, creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Ungaria etc.Satu Mare

Maramureș: Investiții în protejarea populației și a mediului

În județul Maramureș, anul acesta se regenerează 731 ha de pădure (469 ha, regenerări naturale; 262 ha, regenerări artificiale), cu o valoare totală a lucrărilor de 7,7 milioane de lei. Se plantează 1.715.000 de puieți forestieri. Tot în domeniul pădurilor, sunt finanțate de la bugetul de stat refacerea podului de cale ferată forestieră Novăț (valoare totală actualizată, 3,4 milioane lei, din care 2,2 milioane lei alocați în acest an) și refacerea podului de cale ferată forestieră Cozia (valoare totală actualizată, 3,5 milioane lei, 2,2 milioane lei alocați în 2019). În total pentru investiții în domeniul silvic anul acesta în Maramureș, Ministerul Apelor și Pădurilor alocă 18,4 milioane lei.


Investițiile 2019 în domeniul apelor se ridică la 54,51 milioane lei, sumă din care 2,71 milioane lei vizează rezolvarea problemelor din punctele critice cum este amenajarea Valea Mârza de la Petrova, în amonte și în aval de podul rutier pe drumul național. Pentru acest an, este prevăzută în Maramureș recepționarea a 42,33 km de amenajări de albie,
17,42 km consolidări de mal, 18,19 km zid de sprijin, 50 de praguri de fund și căderi. În comuna Boiu Mare, ministerul finanțează construirea unei platforme comunale de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd: 1,83 milioane lei, cu termen de punere în funcțiune 2021.

Maramures

Hunedoara: Lucrări de înlăturare a efectelor calamităților naturale

Ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de ing. Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Romsilva, și de alte autorități în domeniul apelor și în cel silvic, a inspectat și stadiul lucrărilor de investiții din județul Hunedoara. O lucrare cum este amenajarea Valea Bradului în municipiul Brad (3 milioane lei, din care 2,9 milioane lei alocați în 2019) are ca scop atenuarea viiturilor, mărirea capacității de transport a albiei, protejarea malurilor în zonele periclitate de viitură. Lucrarea de la acumularea Mihăileni pe Crișul Alb (valoare actualizată, 162,8 milioane lei) are ca obiectiv câteva funcții complexe: alimentarea populației și industriilor miniere, producerea de energie electrică (1,2 GW/an), apărarea împotriva inundațiilor a industriei și amenajărilor agricole din lunca Crișul Alb, pe sectorul Mihăileni-Vața.
Romsilva derulează în județul Hunedoara lucrări de reabilitare a drumului forestier Sibișel de 40,5 km (valoare totală 13,7 milioane lei), a drumului forestier Anieș-Strâmbu-Ceata de 13,3 km (valoare totală 6,65 milioane lei), a ramificației Valea Obârșii-Pârâul Stânilor pe 2,4 km (valoare totală 1,6 milioane lei).

Mihaileni

Pădurea Băneasa: sprijin de la Romsilva
pentru voluntarii din cartierul Greenfield

Romsilva a acordat asistență și îndrumare voluntarilor din cartierul Greenfield care au plantat la marginea Pădurii Băneasa 1.000 de puieți de stejar. Au făcut treabă peste 150 de adulți și copii, într-o acțiune dedicată protejării naturii și practicării sportului, simbolistica gestului vizând participarea la Ștafeta Greenfield din cursa Bucharest Half Marathon, 11-12 mai 2019. Evenimentul, organizat de Impact Developer & Contractor, cu sprijinul acordat de Romsilva București, Primăria Sectorului 1 și Bucharest Half Marathon, a fost o dovadă că Greenfield își ține promisiunea de a planta câte un pom pentru fiecare apartament construit. În felul acesta, de șase ani, a plantat peste 3.500 de arbori și arbuști. Pădurea Băneasa este cel mai întins spațiu verde de pe teritoriul administrativ al Bucureștilor (1.000 ha), cu o calitate a aerului ca la munte.

dav

Sibiu: România are cea mai mare suprafață de fag din UE

La Sibiu s-a desfășurat workshop-ul internațional privind siturile de fag din patrimoniul UNESCO. Ministrul Ioan Deneș și directorul general Gheorghe Mihăilescu au luat cuvântul în dezbaterile care au vizat clarificarea unor aspecte din „Ghidul privind zonarea și managementul siturilor patrimoniului natural UNESCO”. Documentul este schițat din 2018. Anul acesta, România coordonează activitatea celor 12 state care au făgete în situl european de fag: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Italia, România, Slovenia, Spania, Ucraina, Germania, Slovacia. Specialiștii Romsilva au solicitat continuarea discuțiilor și finalizarea ghidului. România deține cea mai mare suprafață de fag din Uniunea Europeană: 23.983 ha (26,7%); Ucraina are cea mai mare suprafață de fag din Europa: 26.742 (29,8%).

Sibiu

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Peste 15 speakeri internaţionali şi locali la EBcon. Cea mai mare conferinţă internaţională de Employer Branding din România

EBcon, prima conferinţă internaţională de Employer Branding din România,...

Program pentru susținerea afacerilor axate pe cafenele

Compania Artisan Coffee Gear anunță lansarea în 2024 a...

Acord de mediu pentru construairea unui parc de generatoare eoliene în județul Vaslui

Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) anunță că „proiectul...

Acces gratuit la cursuri în limba engleză acreditate Cambridge

Investiție privată în educație, liceul internațional online Spark Generation,...