Perdelele care ţin zăpezile la marginea drumurilor

Date:

Temă veche, dar deloc învechită, zăpezile care blochează drumurile în fiecare iarnă interesează în aceeaşi măsură în care îngrijorează. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva avansează şi în această primăvară cu lucrările de contracarare a fenomenului, prin plantare de perdele forestiere de protecţie de-a lungul unor autostrăzi şi drumuri naţionale. Aşa a fost în deschiderea Lunii Plantării Arborilor 2019 (15 martie – 15 aprilie) acţiunea organizată pe autostrada A2, la kilometrul 193+760, în localitatea Siminoc din județul Constanța, de lângă Murfatlar, pe raza Direcţiei Silvice Constanţa. S-au plantat 6,37 ha de perdele forestiere, pe 2,12 km: 31.850 de puieți din speciile salcâm, sălcioară, corcoduș, păr și păducel, asiguraţi din pepinierele Romsilva. Au pus mâna la treabă silvicultori, elevi de la Liceul Teoretic Murfatlar, oficialităţi locale şi mai de departe, inclusiv ministrul apelor și pădurilor, Ioan Deneș, secretarul de stat Daniel-Constantin Coroamă, ing. Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, directorul Direcţiei Silvice Constanța, Ion Bogdan, prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, primarul orașului Murfatlar, Valentin Saghiu.

Protecţie pentru Autostrada Soarelui
Protecţie pentru Autostrada Soarelui


Cu totul, campania de primăvară cuprinde anul acesta plantarea de perdele forestiere pe raza Direcţiei Silvice Călărași – pe o suprafaţă de 6,7 ha şi pe raza Direcţiei Silvice Constanța – pe o suprafaţă de 6,4 ha (65.540 de puieți forestieri proveniți din pepinierele Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva). În judeţul Constanţa poate se va planta chiar mai mult, conturându-se perspectiva pentru realizarea a încă 6 ha de perdele forestiere de protecţie. Este de reamintit că amenajarea efectivă a perdelelor forestire este condiţionată de mersul operaţiilor de expropriere. De altfel, ministrul Ioan Deneş şi directorul general Gheorghe Mihăilescu au discutat diverse aspecte economice, tehnice, juridice în acest sens cu deţinători de teren chiar în câmp, la locul actualei amenajări. Ministrul apelor şi pădurilor a şi subliniat că doreşte ca demersurile şi lucrările să se desfăşoare în prezenţa foştilor proprietari de suprafeţe, pe bază de comunicare permanentă.

Plantarea puieţilor (©foto Romsilva)
Plantarea puieţilor
(©foto Romsilva)

Într-un orizont imediat, ministrul apelor şi pădurilor a precizat că mai există patru proiecte de hotărâri de guvern, pentru noi exproprieri, astfel încât în campania de împăduriri din toamna lui 2019 să fie plantate încă 75 ha de perdele forestiere. Întregul buget alocat anul acesta pentru amenajarea perdelelor forestiere este de 33,2 milioane lei.
Ulterior, vor fi plantate perdelele forestiere de protecţie pe autostrăzile A1, A2, A3 – 120,6 km, precum şi pe drumurile naționale DN1, DN2, DN2B, DN3, DN4, DN7, DN21 şi centura București, în județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila, Buzău, Vrancea – 77,7 km.

Ioan Deneș e învăţat cu plantarea din grădina proprie
Ioan Deneș e învăţat cu plantarea din grădina proprie
În anii anteriori, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a înființat perdele forestiere de protecţie în proximitatea autostrăzii A2, în județele Ialomița și Călărași, pe o suprafață cumulată de aproximativ 33 de hectare.

 

Fotografie de familie (©foto Romsilva)
Fotografie de familie
(©foto Romsilva)

Regenerarea pădurii

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva desfăşoară şi în acest an lucrări de regenerare a pădurilor pe care le deţine în administrare. Vor fi regenerate 12.615 ha: 7.935 ha – regenerări naturale (dintre care 5.890 ha, în campania de primăvară), 4.680 ha – regenerări artificiale, prin lucrări de împădurire (dintre care 3.236 ha de asemenea în această primăvară). Alte lucrări programate pentru 2019 sunt completări curente în plantații – pe 1.641 ha, refacere a plantațiilor afectate de calamități – pe 148 ha. În total, în campaniile de împăduriri din acest an, în pădurile de stat vor fi plantați peste
27 de milioane de puieți forestieri. Pentru aceasta, Romsilva alocă în total un buget de investiții de 192,48 milioane de lei.

Gheorghe Mihăilescu le explică elevilor cum şi de ce puieţii trebuie plantaţi corect
Gheorghe Mihăilescu le explică elevilor cum şi de ce puieţii trebuie plantaţi corect

 

În ultimii cinci ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 79.601 ha de păduri, plantând 170,59 milioane de puieți forestieri. Investiția cumulată se ridică la 593 milioane de lei.

 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate